PREVEČ ŽELODČNE KISLINE

Danes se veliko ljudi pritožuje, da imajo težave s preveč kisline. Zato se antacidi (zdravila, ki znižujejo raven želodčne kisline) prodajajo kot žvečilke. Nekateri proizvajalci izdelke celo namenoma promovirajo na takšen način, kot da bi prodajali bonbončke ali prigrizke, saj vedo, da o kislini neradi mislimo kot o bolezenskem stanju.


Veliko ljudi meni, da ima težavo s preveč želodčne kisline.

Imate tudi vi težave z želodčno kislino?

Res je, da antacidi hitro znižajo raven želodčne kisline, vendar s tem oslabijo tudi našo prebavo in hrana zapušča želodec nezadostno obdelana, zato pozneje telo v dvanajstniku in črevesju ne more izkoristiti vseh potrebnih snovi. Z zniževanjem kisline, paradoksalno, vendar resnično, pospešujemo tudi zakisanje telesa, saj predstavljata prav naša kislina in bikarbonatna raztopina, ki ob njej nastaja kot zaščita želodca, dve glavni surovini, iz katerih telo pridobiva alkalne snovi za razkisanje. Resnica je, da veliko ljudi napačno meni, da imajo preveč kisline in jo zato znižujejo tudi takrat, ko to ni potrebno. Če lahko spijete kavo ali sadni sok, ne da bi vam kislina »udarila nazaj«, sodite med tiste, ki zagotovo nimajo preveč kisline, zaradi česar je dobro, da vzroke poiščete drugje. To, da se nam spahuje ali da se nam kislina vrača v grlo, je lahko posledica dehidracije, nepravilnega gibanja želodca (ko imamo preveč skrbi) ali nepravilno zmešane hrane (npr. ko po obilnem obroku zaužijete še sadje, ki ustvari vrenje v želodcu).

Kako težavo odpraviti?

1) Če želite težavo pomiriti po naravni poti, se navadite popiti 3 do 5 dcl vode vsaj 15 do 30 minut pred obrokom. Ko telo dobi dovolj vode, lahko hitro ustvari bikarbonatno raztopino, s katero varuje želodec pred kislino in s katero pripravi tudi dvanajstnik in črevesje, da ju kisla vsebina želodca ne bo »skurila«.
2) Pomembno je tudi, da hrano dobro prežvečite, želodca nikoli ne napolnite več kot 2/3 in ob hrani ne uživajte snovi, ki lahko povzročijo hitro vrenje (npr. alkohol ali sadne kisline, ki so v svežem sadju in paradižniku).
3) Dieta – izogibajte se sladkarijam, sladkim pijačam tudi med dviguje kilsino. Odsetujemo orehove jedi. Ne jejte prepozno saj so ponoči v ležečem položajo procesi intenzivnejši, zato si malo privzdignite vzglavje ali podložite posteljo.
4) Tudi zelišča so pri tej težavi lahko zelo učinkovita in povsem uravnajo želodčno kislino. To so rastline, ki jih Jože zmeša v čajček JM 125 (Nevtral): baldrijan, kamilica, islandski lišaj, regrat, melisa, slez, rman, sivka, plešec, pelin, tavžent roža. Kakor so pokazale izkušnje ljudi, se lahko težava pozdravi že po eni kuri, to je enem zavojčku čaja (100g).
Pripravite si čaj zjutraj in ga pijte po požirkih. Najpomembneje je, da nekaj požirkov naredite pred spanjem.
5) Zaščitite želodčno sluznico (tudi sluznico celotnega prebavnega trakta) zjutraj na tešče z Ričkovim oljem JM 701 Olje je kot nekakšen premaz in varuje sluznico pred agresivnimi sokovi ter ji na ta način omogoča da se hitreje zdravi.

6) Podobno kot čaj Nevtral delujejo tudi Nevtrofix kapljice. Učinkovine istih zdravilnih rastlin smo izolirali s pomočjo ultrazvočnega ekstzraktorja v rastlinskem glicerolu. Zato so primerne za otroke, ki težje pijejo grenak čaj. Še bolje je če kapljice uživamo skupaJ s čajem.

Za svetovanje ali naročilo pokličite:

07/30 66 830 ali 041/887362 oz. pošljite mail: info@k2m.si

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> ČAJ JM 125 (NEVTRAL)

>> RIČKOVO OLJE JM 701
>> NEVTROFIX KAPLJICE