ZAPRTOST oz. ZAPRTJE – SLABA PREBAVA

Prebavila so sklop organov, katerih naloga je, da nam zaužito hrano predelajo v stanje, da jo kri lahko odpelje do naših celic. Mirno lahko rečemo, da so prebavila tovarna ali obrat za predelavo hrane.

Kot v tovarnah, če v obrat oz. v telo vnesemo preveč hrane, se zaradi preobremenjenosti ustavi oz. pokvari. Škoduje jim preveč hrane in škoduje jim neprimerna hrana. Zato pazimo kaj jemo in koliko jemo.

 

zaprtje

V času, ko je hrane razmeroma dovolj in je še vedno sorazmerno poceni, pa je vprašljiva kakovost hrane. To občutijo predvsem naša prebavila, ki niso pripravljena na vse škodljive in dostikrat nepreverjene in ne dovolj raziskane dodatke v hrani.

“Zelo pomembno je, da v telesu pravilno deluje tudi presnova. To pomeni, da hrana po zaužitju čim prej zapusti telo, medtem ko organi iz nje izločijo koristne snovi, ki so potrebne za preživetje ter zdravje, odpadne snovi pa se izločijo iz telesa.                                            – Jože Majes

Pri tem igrajo veliko vlogo vlaknine (ajdova kaša, prosena kaša, kvinoja, ječmen, pira, leča ,..). Žal teh v mesu ni, jih je pa veliko v veliko vrstah zelenjave. Le kaj bi brez zelja, repe, kolerabe, korenja itd.

Vlaknine poskrbijo, da je naše črevesja zdravo in čvrsto. Pri urejanju presnove ne smemo pozabiti niti na glinene terapije. Priporočamo pitje sive gline v prahu tri- do štirikrat letno po 21 dni. Glina namreč absorbira strupe v prebavilih in jih izloči. Po drugi strani pa tudi utrjuje črevesno floro.

 

Zaprtost muči predvsem starejše ljudi, pri čemer gre za težavo izločanja blata. Gre za redko iztrebljanje majhnih količin blata, ki ga spremljata mučno napenjanje ali zapeka.

Kaj pa svetujemo za dojenčke oz. otroke, ko so zaprti in imajo neurejeno prebavo. Vsekakor otroku ne dajajte preveč hrane, ki vsebuje sladkor in čokolado. Priporočamo, da mu skuhate čaj iz grškega sena, komarčka, janeža in kumine. Takšna čajna mešanica se imenuje Smehec JM 170. Po pitju takšnega čaja se bo tudi otrokova prebava kmalu uredila.

 

slaba prebava, zaprtje

Kdaj torej lahko govorimo o zaprtju, kaj ga povzroči in kaj lahko naredimo, da se ga znebimo?

Težko je govoriti o zdravem ritmu izločanja, veljavnem za vse, ker smo ljudje različni in imamo različne navade. Za nekatere je normalno, da gredo na veliko potrebo tudi po trikrat na dan, za druge pa je normalno le enkrat do trikrat na teden. Manjša pogostost izločanja blata torej še ne pomeni zaprtja. Na drugi strani lahko označimo kot zaprtje mučno odvajanje majhnih količin zelo trdega blata, čeprav je vsakodnevno, sploh, če ga spremljajo napenjanje in občutki nepopolne izpraznitve. Torej je prepričanje mnogih, da so zaprti zgolj zato, ker blata ne odvajajo vsak dan, zmotno.

Jože Majes iz Kmetije Plavica za zaprtost svetuje sledeče:

Vsekakor se je potrebno izogibati jedem iz bele moke, slani in sladki hrani, pijači, konzervansom. Zelo se priporočajo „jedi na žlico“, prekuhana zelenjava in sadje, riž, pira, ajda, ječmen, kvinoja, proso. Čez dan je potrebno dovolj piti, najbolje, kar toplo vodo večkrat dnevno, saj se najhitreje absorbira v telesu in pospeši delovanje v celicah. Prav tako tudi gibanje telesa, fizična aktivnost, pospeši prebavo.

Še nekaj nasvetov g. Jožeta Majesa:

Ko ste zaprti UŽIVAJTE KOPRIVO, KUHANO NA MLEKU.

Blažji pripravek za odvajanje: eno od dobrih odvajal je zdrobljeno laneno seme.

Važno pa je, kako ga pripravimo: Laneno seme se uporablja tako, da ga bodisi grobo zmletega pojemo surovega in zalijemo z vodo. Največkrat zadostuje jušna žlica semena in kozarec vode. Lahko pa tudi pomešamo surovo seme z jogurtom in to pojemo. Seme, ki vsebuje veliko sluzi se napije vode, nabrekne in s tem povzroči v prebavilih nadtlak. Nadtlak in sluzi povzročijo, da hrana hitreje in brez bolečin zapusti naše telo.

Odvaja pa še korenina rabarbare, čistilna kozja češnja, kislica.

Med blaga odvajala štejemo še kompot iz suhih sliv, namočene smokve ali suhe slive  čez noč – zjutraj sadeže pojemo tekočino pa popijemo, ali pa se najejmo suhih sliv.

Za zaprtost Jože Majes priporoča čajno mešanico JM 132 Odpiralnik, ki vsebuje antrakinone. Sestavljena je iz kumine, majarona, gosje trave, grškega sena in janeža. Čajno mešanico poparimo in jo pustimo stati 10 minut, nato popijemo. Čaj pijmo po naslednjem vrstnem redu: 2 dni pijemo po 2 skodelici na dan. Tretji dan nič, četrti in peti dan spet po 2 skodelici na dan, 6 dan nič, ter sedmi in osmi dan spet po dve skodelici na dan.

Nato en teden ne pijemo nič čaja. Če se prebava ne uredi, postopek ponovimo. Kura traja 2-krat po 8 dni, z vmesno 7-dnevno prekinitvijo. Podrobna navodila za pripravo in pitje priložimo.

Kapljice JM 447 Agni so pravo odkritje na področju dvigovanja prebavnega ognja in s tem podpore pri imunskem sistemu ter dvigu življenjske energije. Cilj kapljic je prebuditi v prebavilih prebavni ogenj in s tem dati telesu energijo in moč. Najbolje je, če si 1 čajno žličko Agni kapljic pripravite s 1 dcl tople vode in jih popijete pred vsako jedjo ali pa ob občutku nemoči ali utrujenosti. Lahko to storite večkrat na dan.

Pijte vročo vodo! Navadna hladna voda ima veliko primesi, ki jih izločimo šele, ko vodo prekuhamo (pomembno da vodo vremo 15 min s tem prižgemo prebavni ogenj v njej). Hladna voda se v telesu prebavlja tudi 8 ur, medtem ko prekuhana vroča voda samo 2 uri. Čim bolj toplo vodo pijte po požirkih, preko celotnega dne. Lahko dodamo košček ingverja ali kurkumo, ali pa kar Kapha Čurno ( sproži protivnetne procese v telesu).

Stranke, katere uživajo Jožefovo pasto jm 500, se mnogokrat pohvalijo, kako dobro jim je le-ta uredila prebavo. Sestavine v pasti ugodno vplivajo na prebavo, sečila, ožilje, stres, odpornost, energijo…

 

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo – Ajurveda svetuje tudi uživanje zeliščnih tablet TRIPHALA MA 505 TROJNO ČIŠČENJE: najbolj poznan in najbolj učinkovitejši preparat za čiščenje telesa in odlična rasajana (zeliščni pripravek za pomlajevanje) sestavljen iz treh sadežev. Primerna za dolgotrajno uporabo. Triphala čisti prebavila, presnovo, kri, imunski sistem, mišice in maščobe. Poleg tega da globinsko prečiščuje telo, ga hkrati tudi neguje oz. hrani dele telesa, ki so bili očiščeni, kar jo odlikuje napam drugim izdelkom, saj je to eden redkih izdelkov, ki hkrati prečiščuje in hrani telo. Zato velja za rasajano – preparat za pomlajevanje. Uporaba triphale. 1 zeliščno tableto 2x dnevno s toplo vodo – pred spanjem in zjutraj na tešče. V primeru težjega odvajanja blata pa 2 zeliščni tableti pred spanjem s toplo vodo.

Učinki delovanja:

  • jemlje se lahko dlje časa in ima ob tem globok očiščevalni učinek; prodira globoko v fiziologijo in sprošča toksine iz krvi, mišičnega in maščobnega tkiva
  • ker čisti kri, dobro vpliva na čistočo in zdravje kože
  • posebej poživlja prebavni trakt: delovanje prebavil, spodnjega dela trebuha, menstrualni tok, izločanje
  • pomaga ohranjati zdrav prebavni trakt in razstruplja jetra, črevesje, kri, izloča toksine
  • pomaga pri izločanju maščob iz telesa
  • uravnava holesterol
  • čisti urin in podpira zdravje urinarnega trakta

Tistim, ki imajo slabo prebavo že dlje časa, nekateri tudi več let, svetujemo z čajno mešanico JM 132 Odpiralnik  sočasno uživanje ayurvedskega pripravka Krepka prebava ma 927. Le-ta nam zdravi prebavo tudi na daljši rok, saj pomaga, da se prebavni sokovi normalno izločajo in prebava pride nazaj v ravnovesje; uravnava apetiti in občutek za okus; stimulira prebavo; uživa se 1-2 zeliščni tableti  15 minut po obroku s slanim lassijem. (Lassi: razredčimo 1 del jogurta z 6 deli vode).

Pri močno oslabljenem prebavnem ognju, težavah s hudo zaprtostjo, pa svetuje zeliščne tablete Krepka prebava special MA 154. Le te krepijo prebavo, zmanjšujejo povečano kislino in olajšujejo napenjanje, uravnavajo izločanje prebavnih žlez, izboljšujejo delovanje jeter in slinavke, uravnavajo absorpcijo vode iz črevesja in zmanjšujejo napenjanje, pospešujejo iztrebljanje. Odsvetuje se mlajšim od 12 let, osebam z zoženjem žil, osebam z vnetnimi boleznimi prebavil ali črevesja (kronova bolezen, ulcerozni kolitis…). Za boljšo prebavo in uravnavanje nastajanja plinov se uživa 1-2 zeliščni tableti 15 minut po obroku najbolje z lassijem. (Lassi: razredčimo 1 del jogurta z 6 deli vode).

Čajna mešanica Digest Plus  (ingver, komarček, cimet, kardamom, črni poper, klinčki) pa je v obliki filter vrečk in vzpodbuja prebavo oziroma preprečuje zaprtost. Pije se 1 uro pred ali po obroku. V skodelico kropa namočite 1 filter vrečko in pustite 3-5 minut.

Pomembno je vedeti, da otroci, nosečnice in doječe matere ne smejo uporabljati odvajal, v katerih so antrakinoni!

 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> SIVA GLINA V PRAHU 1kg

>> JM 132 ODPIRALNIK 100g

>> JM 447 AGNI KAPLJICE 100ml

>> ZAČIMBA KAPHA CHURNA 35g

>> JM 500 JOŽEFOVA PASTA 750g

>> MA 505 TRIPHALA 250g

>> MA 505 TRIPHALA 60g

>> MA 927 KREPKA PREBAVA 30g 

>> MA 154 KREPKA PREBAVA SPECIAL 30g

>> BIO ČAJ DIGEST PLUS (PEČAK) 22,50G

>> JM 170 SMEHEC

 

Related Posts