Jožetovi nasveti

SRČNO POPUŠČANJE

SRČNO POPUŠČANJE – PEŠANJE SRCA

Naše telo je  100 % odvisno od pravilnega delovanja srca, saj ta telesnim celicam dostavlja kri, bogato s kisikom in hranili. Ko so celice pravilno nahranjene, te  deluje normalno in brezhibno. Srčno popuščanje pomeni, da naše srce ne more pravilno črpati krvi po telesu.

Gre za kronično bolezen; stanje, pri katerem srčna mišica ne more črpati dovolj krvi, da bi zadostila telesnim potrebam po krvi in kisiku. Srce ne more dohiteti lastnih obremenitev. Sčasoma to povzroči, da se srce poveča, to dejanje pa pomaga povečati srčni utrip. Včasih pa začne telo odvajati kri stran od manj pomembnih tkiv in organov, kot so ledvice.

Srčno-žilne bolezni predstavljajo najpogostejši vzrok smrtnosti v vseh zahodnih deželah. Glavni dejavniki tveganja so arterijska hipertenzija, dislipidemija in sladkorna bolezen.

Zdravje naših žil je zelo pomembno, predvsem takrat, ko smo starejši! Znane je rek: »Človek je star toliko, kolikor je staro njegovo ožilje.«

Žilno zdravje je odvisno od ravnovesja med žilnimi poškodbami in metabolnimi potmi, ki nadzorujejo vnetje, oksidativni stres, krvni pritisk, delovanje imunskega sistema, strjevanje krvi, širjenje in oženje žil ter živahno dogajanje v žilni steni.

Srčno popuščanje pomeni, da naše srce ne more pravilno črpati krvi po telesu. Gre za kronično bolezen; stanje, pri katerem srčna mišica ne more črpati dovolj krvi, da bi zadostila telesnim potrebam po krvi in kisiku. Srce ne more dohiteti lastnih obremenitev. Sčasoma to povzroči, da se srce poveča, to dejanje pa pomaga povečati srčni utrip. Včasih pa začne telo odvajati kri stran od manj pomembnih tkiv in organov, kot so ledvice.

SIMPTOMI:

  • zasoplost (v aktivnem in mirnem stanju)
  • utrujenost (zelo hitro se utrudijo, lahko se kaže tudi kot nenadoma zmanjkanje zraka in potem moramo s hitrim in globokim vdihom to nadomestiti)
  • zatekanje gležnjev, nog
  • lahko se kaže tudi kot: nenehni kašelj, piskanje iz pljuč, napihnjen trebuh, prehitro, nenamerno hujšanje, zmedenost in omotica, občuti se lahko tudi nepravilen ali hiter srčni utrip…

Zanimivost: Pulz pomeni število srčnih utripov na minuto. Krvni tlak pa je sila, s katero kri ustvarja pritisk skozi stene krvnih žil. Za normalni krvni tlak, rečemo, da je 120/80; normalen srčni utrip v mirovanju pa je pri odraslih med 60 do 100 utripov na minuto. Mlajši, 20 letniki imajo lahko tudi do 200 utripov na minuto, starejši letniki pa ponavadi okrog 150 utripov na minuto.

Srčno popuščanje lahko omilimo z naslednjimi aktivnostmi:

  • zdrava prehrana
  • dovolj spanja (vsaj 8 ur dnevno)
  • mediteranska dieta ( sezonska rastlinska hrana – zelenjava, sadje, stročnice, oreščki, začimbe in zelišča, nepredelana žita; zmerno uživanje morske hrane in ferm. mlečnih izdelkov)
  • občasno postenje (npr. od 18 ure do 6 ure zjutraj)
  • omejitev vnosa kalorij
  • metode za obvladovanje stresa

Če želimo preprečiti razvoj srčno-žilnih bolezni je potrebno s preventivnimi ukrepi pričeti veliko prej, vsaj 10 let prej! Nezdravo oz. nepravilno prehranjevanje, stres in nezdrav način življenja pripomorejo k nastanku te bolezni; motnjam v presnovi maščob, sladkorni bolezni in zvišanem krvnem tlaku. S prehranskimi dopolnili lahko svoje življenje izboljšamo in na ta način telesu pomagamo, da lažje premaga težave, ki ga pestijo.

KAKO SI LAHKO POMAGAMO Z ZDRAVILNIMI RASTLINAMI:

Pri napredovanem popuščanju srca zastaja voda v pljučih, zato bolnik kašlja in piska, ponoči se zbuja, dihanje si olajša s sedenjem. Voda zastaja tudi drugod po telesu, pojavijo se otekline nog, nabreknejo žile na vratu, tekočina se nabira v trebuhu, otekajo lahko tudi trebušni organi, zato ima tak bolnik počasnejšo prebavo, slab tek in bolečine. Pojavijo se motnje koncentracije in pozornosti. Bolniki, zato oteženo dihajo in se težko gibljejo. Velikokrat, ko diuretiki oziroma akvaretiki ne pomagajo, ko ne pomagajo niti pripravki iz srčnih glikozidov, je zadnja možnost odvajanje vode prek katetra.

Takšen bolnik sme popiti oziroma použiti na dan od litra do 1,2 litra tekočine na dan. Jasno je, da odvajalni čaji za odvajanje vode ne pridejo v poštev. Kot zelo uspešna pri zdravljenju tovrstnih težav  so se izkazale Jožetove Diuretične kapljice jm 412.  Zato takšnim bolnikom priporočamo uživanje DIURETIČNIH KAPLJIC JM412, in sicer 3x na dan po 20 kapljic do 3 tedne (to doziranje je za povprečno 70 kg osebo). Nato naredimo pavzo npr, 1 teden in nadaljujemo. S takšnimi kapljicami se da tudi hujšati, saj ni nevarnosti, da bi iz telesa odvedli preveč kalija.

DIURETIČNE KAPLJICE JM 412 so sestavljene iz naslednjih sestavin: osnova je glicerol in voda, preslica, korenine gladeža, izvleček listov breze, listi koprive in korenine regrata Priporoča se da jih uživamo 3 krat na dan po 20 kapljic pred obrokom. Kapljice zmešamo z malo čaja ali vode.

Bolnikom svetujemo tudi prehrano, ki vsebuje veliko čebule, česna, zelene, peteršilja in buč – vse namreč deluje diuretično.

Odlično se obnese za ožilje naslednja čajna mešanica JM176 ČISTKO – KRIŽIL, ki pomaga pri čiščenju ožilja, izboljša elastičnost ožilja, poleg tega učinkuje proti arterosklerozi, pomaga tudi pri bolečinah v nogah, dejansko deluje malo kot analgetik. Ta čajna mešanica vsebuje naslednje zdravilne rastline: ajda, kopriva, citronka, potrošnik korenine in ovsena slama. Čaj se pripravi po navodilih 1 liter dnevno, se ga popije. 100g pakiranje zadostuje za 1 zdravilno kuro, cca. 21 dni.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča za to težavo naslednje izdeleke: Zeliščni tableti Venomap MA344. Ta preparat prečiščuje telo in ožilje, poleg tega, da pomaga pri težavah s povečanimi venami, odpravlja tudi holesterol in težave z revmo. Pozitivni učinki na ožilje se kažejo v izboljšanju krčnih žil, vnetih žil in venskega popuščanja. V tej rasajani je najbolj pomembna kombinacija rastlin guggul in treh sadežev triphala. Triphala deluje izredno prečiščevalno, saj globinsko odstranjuje nečistoče, ureja asimilacijo živil. Za guggul je znanstveno dokazano, da ima izredno pozitivne učinke na vnetne procese v telesu, deluje splošno zdravilno in odstranjujejo holesterol.

ZELIŠČNI TABLETI MA229 KARDIMAP. Ti zeliščni tableti ojačajo srčno mišico in na ta način poživljajo srce, delujejo proti aritmiji, preprečujejo nastanek angine pektoris in zmanjšujejo nevarnosti srčnega napada. Priporoča se uživati  po 1 zeliščno tableto 2x dnevno s toplo vodo ali toplim mlekom in sladkorjem pol ure pred obrokom, zjutraj in zvečer. Pakiranje vsebuje 60 zeliščnih tablet.

Drugi primerni zeliščni tableti pa imajo oznako MA1779KARDIPROTEKT. Ti zeliščni tableti so primerni za zaščito srca, pomagajo znižati tlak, ter znižujejo holesterol. Pakiranje vsebuje 60 zeliščnih tablet.Uživajo pa se po 1 zeliščno tableto 2x dnevno s toplo vodo pol ure pred obrokom, zjutraj in zvečer.

 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 412 DIURFIX KAPLJICE, 100,ml

>> JM 176 ČISTKO, 100g

>> MA 344 VENOMAP, 30g

>> MA 229 KARDIMAP, 30g