SINUSI – SINUSITIS

Sinusi ali sinusne votline se nahajajo na sprednji strani glave, ob nosu in med očmi – govorimo o zgornjih in spodnjih sinusih.

Sinusi imajo nalogo oskrbovati nosno votlino s sluzjo, ki je kot nekakšen lovilec bakterij in virusov. Sluz nas obvaruje in poskrbi, da pride zrak v naša pljuča čim bolj čist. Če bakterije in virusi vdrejo v sinusne odprtine, govorimo o vnetju sinusov oz. sinusitisu. Lahko pa je vnetje sinusov tudi posledica alergije na cvetni prah, zato nam takrat zdravnik predpiše antihistaminike. Do vnetij pride tudi pri nenadni spremembi temperature, prepihu.                                                                                                                                                      – Jože Majes 

 

Kateri so značilni simptomi:

  • zamašen nos
  • izcedek iz nosu
  • omejena možnost dihanja skozi nos, posledično slabši voh
  • glavobol
  • slabše celotno počutje
  • bolečina ob pritisku na obraz (čelo, med obrvmi), ki je močnejša, ko se oseba skloni

Ali lahko vnetje sinusov zdravimo na naraven način?


Jože Majes
pravi: “Nekateri ljudje mi potožijo, da imajo večkrat vnetja. Govorimo o kroničnem vnetju sinusnih odprtin. Še ne dolgo nazaj sem priporočal, da si bolnik v nos brizga hladni namok iz slezovih korenin JM 183. To dela čim večkrat na dan. To sem svetoval, ker sem izhajal iz tega, da sluzi v slezovih koreninah topijo sluzi v sinusnih odprtinah (nasprotja zdravimo z nasprotji). Kmalu sem spoznal, da je potrebno še nekaj dodati, da bomo pokončali škodljive bakterije – to je poparek iz timijana JM 184 Timijan namreč vsebuje učinkovino timol, ki deluje antibakterijsko. Sluzi raztopimo s slezom, bakterije pokončamo s timijanom.”

Glede na izkušnje in povratne informacije ljudi, svetujemo uporabo kapljic iz slezovih korenin JM 183 in timijana JM 184. Pri nas pripravimo vsako zelišče posebej in zraven priložimo navodila, po katerih si doma sami izdelate kapljice za zdravljenje vnetih sinusov. Vsako od navedenih zelišč pripravimo ločeno, na koncu pa obe tekočini zmešamo in večkrat dnevno brizgamo v nos.

Vse odprtine na sprednjem delu glave so med seboj povezane, zato se vbrizgana tekočina razlije tudi v ostale odprtine in nam preko nad nebne odprtine steče v grlo. Torej, ta tekočina dobro deluje tudi na sluzi, ki se nam nabirajo v grlu. Veliko ljudi toži, da v grlu čutijo kot nekakšen cmok in se nikakor ne morejo odkašljati. V tem primeru Jože Majes svetuje grgrati razredčeno tinkturo timijana JM 410. To delamo vsako jutro, lahko pa tudi zvečer.

Zavedati se je potrebno, da se glavnina bakterij nahaja v ustni votlini in grlu zjutraj. Naš cilj je, da zdravimo tudi kronična vnetja in obolenja. Glede na izkušnje, ki jih imamo, je to mogoče. V podporo telesu, da se hitreje pozdravi vnetje, priporočamo uživati Jožefovo pasto JM 500.  Sinusitis lahko lajšamo tudi z vdihovanjem pare – inhalacijami, pomaga pa tudi povečana vlažnost prostora, kjer se nahajamo večino dneva.

Svetujemo tudi vsakodnevno čiščenje predela nosu z uporabo posode za čiščenje nosu – NETI POT.  To je zelo učinkovita metoda za lajšanje vseh pogostih nepravilnosti v predelu nosu. Postopek jala neti pomaga pri lajšanju neravnovesij in lajša ohranjanje mladosti. Nudi učinkovito in enostavno čiščenje dihalnih poti ter izločanje sluzi, ki je morebiti gosta ter lepljiva ter onemogoča normalno dihanje.Higiena nosne votline je izredno pomembna predvsem pri vseh tistih, ki imajo težave z dihali, astmatiki, vsi, ki pogosto zbolevajo za prehladom, vnetjem ali podobnimi infekcijami dihalnega sistema. Učinkovito lajša tudi probleme s smrčanjem in alergijami.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča za to naslednje izdelke:

NASYA OLJE MP16. Sestavljeno je iz številnih koristnih zelišč. olj in začimb. Nasya olje ohranja nosno sluznico dobro negovano. Dve ali tri kapljice olja v vsako nosnico je po ajurvedi sestavni del dnevne rutine. Za higienično uporabo je dodana kapalka. Imamo 2 možnosti pakiranja izdelka; 10 ml  in 50ml.

Ayurveda ima tudi za težave s sinusitisi, polipozo (nosni polipi tudi pro otrocih) izdelek v obliki zeliščnih tablet MA290. Ti tableti pomagajo tudi pri kroničnem kašlju, težave z dihalnim traktom, če imate pogoste prehlade in infekcije. Pakiranje vsebuje 60 zeliščnih tablet. Primeren je za vse starostne skupine in svetuje se uživati 1 tableto 2x dnevno s čajem ali toplo vodo pol ure pred obrokom zjutraj in zvečer.

Če so bolečine zelo močne in se kažejo kot glavobol, si lahko pomagate lajšati bolečine s protibolečinskim mazilom BALM MA728. Za izvajanje inhalacij pa Ajurveda svetuje tudi inhalacijsko olje  MA634 (aroma olje z meto).

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

> JM 183 ČAJ SLEZ KORENINA
>> JM 184 ČAJ TIMIJAN
>> JM 410 TINKTURA TIMIJAN
>> JM 500 JOŽEFOVA PASTA

>> MP 16 OLJE ZA NOS

>> MA 290, 30g

>> MA 728  BALM MAZILO, 25ml

>> MA 436 INHALACIJSO OLJE, 10ml

Related Posts