PROSTATNA OBOLENJA

Povečana prostata je težava, ki pesti številne moške po štiridesetem letu. Veliko moških ima težave s povečano prostato in jih, zato muči pogosto uriniranje ali pa uriniranje po kapljicah. To je eden od prvih pokazateljev, da s prostato ni vse v redu. Nekateri moški imajo zaradi povečane prostate tudi težave s potenco.

Prostata je majhna moška spolna žleze v obliki kostanja. V normalnih okoliščinah meri cca. 25cm². Leži med sramno kostjo in danko, neposredno pod sečnim mehurjem, Skozi prostato poteka sečnica, čez katero se izločata seč in semenska tekočina.

Prostata lahko povzroča velike težave v življenju posameznika. Razne oblike teh neprijetnosti se pričnejo pojavljati v zrelejših letih, po nekaterih raziskavah naj bi imela, kar tretjina moških po 65 letu težave s prostato, mokrenjem.                                                         – Jože Majes

PROSTATA je žleza v obliki kostanja, ki je normalno velika cca. 25cm². Leži neposredno pod sečnim mehurjem, med sramno kostjo in danko. Skozi prostato poteka sečnica, čez katero se izloča seč in semenska tekočina. Prostata tvori izločke, ki so del semenske tekočine in tudi izločke, ki varujejo spodnja sečila pred vnetji. Ob rojstvu tehta prostata l nekaj gramov ter nato raste celo življenje.

Prostata - majhna žleza in velike težave - Slika 1

Rast prostate s staranjem imenujemo Benigna hiperplazija prostate (BHP). Za posledico ima predvsem pritisk na sečnico in s tem motnje v odtekanju seča iz mehurja. Ta sicer najpogostejša oblika bolezni prostate, sama po sebi ne predstavlja večje nevarnosti, tudi ne razvije se v raka prostate. Vzrok zakaj nastane naj bi bil predvsem v zmanjševanju moškega spolnega hormona s staranjem, med drugim pa tudi genetski vpliv in način življenja. Navzven se to kaže kot: oslabitev curka pri uriniranju, nočno mokrenje, pogostejše dnevno mokrenje, težaven začetek mokrenja, prekinjajoč curek pri mokrenju, občutek nepopolno izpraznjenega mehurja, tudi kaplje seča po koncu mokrenja, pogosto in nekontrolirano mokrenje.

Če te težave ne zdravimo, lahko pripelje do drugih težav: vnetje sečil, sečne kamne, okvara ledvic.

Nezdravljena BHP (benigna hiperpalzija prostate), ne povzroča nastanek raka na prostati. Ta se lahko razvije na vsaki tudi zdravi prostati, največkrat se pojavi pri moških po 50 letu starosti, pri čemer za to boleznijo trpi vsak deseti. Kljub večji pojavnosti raka prostate pri starejših je njegov pojav veliko nevarnejši pri mlajših moških, saj se pri njih hitreje širi na tkiva v okolici.

Diagnosticiranje BHP poteka z rektalnim pregledom (kjer se otipa velikost prožnost in bolezenske spremembe), s pregledom urina in preverjanjem vrednosti PSA ter kreatinina (kreatinin- ledvične okvare; psa – rakovo obolenje)ter z ultrazvokom sečil (kjer se preverja predvsem zastajanje seča v mehurju po mokrenju, ter omogoča natančno velikost prostate).

Lažje oblike motenj zaradi BHP je mogoče zdraviti z splošnimi preventivnimi ukrepi, ki so povezani predvsem z življenjskim stilom. Potrebno je omejiti uživanje alkohola, kave, maščob, tobaka in močnih začimb. Pri lažjih in zmernejših težavah, ki jih povzroča BHP, nam lahko uspešno pomagajo tudi nekateri rastlinski izvlečki (na primer korenine koprive, palmeta, buče) ter vitamin E, cink in selen.

Kako pomemben je faktor PSA?

 • ob rednih pregledih pri zdravniku, ga preveri in določi vrednost PSA
 • PSA – je beljakovina, ki nastaja izključno v celicah prostate. Del PSA prehaja v kri, kjer potem z lab.preiskavami dokazujemo vrednost
 • nevarno, rakasto povečana prostat pomeni več PSA v krvi
 • povišane vrednosti so, ko je PSA v krvi nad 4ng PSA/ml
 • povišane vrednosti, so lahko tudi zaradi BHP, vnetja prostate (prostatitisa), lahko zaradi mehaničnih pritiskov prostate ( npr. pri rektalnem pregledu ali biopsiji), tudi ejakulacija 48ur pred analizo PSA lahko povzroči lažen rezultat

Težave prostate so:

 • vnetje prostate
 • povečana prostata
 • rak prostate

Tudi pri prostatnih obolenjih se je treba držati diete in se obenem varovati, da prostate ne prehladimo. Izogibamo se črnemu vinu in preslanim jedem. Spolni odnosi naj se opravljajo redno. (Jože Majes)

Vnetje prostate:

Običajno se vnetje prostate pojavi ob vnetju celotnih sečil. Simptomi so: uriniranje po kapljicah, pekoče uriniranje, povečana temperatura in splošno slabo počutje. V takšnem primeru moramo poiskati zdravnika, da nam predpiše ustrezen antibiotik. Zraven pa priporočamo pitje čajne mešanice JM 133 MOŠKI ČAJ in vsekakor DIURFIX KAPLJICE JM 412 (katere sčistijo celotna sečila).

Zdravljenje povečane prostate:

Za to težavo svetujemo pitje čajne mešanice JM133 MOŠKI ČAJ (sestavljen je iz: drobnocvetnega vrbovca, ptičje dresni, korenin pekoče koprive, poprova meta, zlate rozge in listov breze). Tega čaja (poparek) je potrebno popiti 1 liter na dan. Pijemo ga lahko preventivno in kurativno. Pri kurativnem zdravljenju priporočamo trimesečno pitje. Pijemo na način: 3 tedne po  liter čaja na dan, nato teden dni premora, zopet pijemo 3 tedne, sledi teden dni premora in nato nadaljujemo s pitjem še 3 tedne.

Zdravljenje raka prostate:

Pri raku prostate ali simptomih, gremo k zdravniku. Glede na stanje PSA nam zdravnik odredi preventivni pregled prostate. Ponavadi je to punkcija. Po diagnozi in če je ugotovljen karcinom, predlagamo kuro po znani avstrijski zeliščarki Mariji Treben, svetuje se uporabo rastline DROBNOCVETNI VRBOVEC

TERAPIJA:

1.)Bolnik naj vsako jutro na tešče popije 2,5 dcl poparka drobnocvetnega vrbovca. Priporoča se trimesečno pitje zelišča. Pijemo na način: 3 tedne pitje, nato teden dni premora, zopet pijemo 3 tedne, sledi teden dni premora in nato nadaljujemo s pitjem še 3 tedne. Po tej kuri ponovni pregled pri izbranem zdravniku.

2.)Lahko pa se ga pripravi zjutraj 1 liter. V 1 liter kropa, damo 4 čajne žličke vrbovca, pustimo 10 minut. Potem precedimo in popijemo skozi celoten dan po požirkih. Pijemo 3 tedne oz. dokler vrečke ne porabimo, potem naredimo 7 dnevni premor in lahko kuro ponovimo!

Drobnocvetni vrbovec jm 134 obstaja tudi v obliki kapljic DROBNOCVETNEGA VRBOVCA JM 420. Te kapljice se narejene na osnovi rastlinskega glicerola in se uživajo 60 kapljic dnevno (3x dnevno po 20 kapljic pol ure pred vsakim obrokom in vsaj 2 urni zamik od sinteznih zdravil). Za celostno zdravljenje in zmanjševanje rakovih celic priporočamo sočasno jemanje tudi ayurvedske PASTE AMRIT KALASH MA4, ki po raziskavah in povratnih informacijah strank, zdravi celo rakava obolenja.

Povečana prostata

Kako si lahko pomagate na naraven način?

Vsekakor si lahko pomagate tudi že preventivno, in sicer z gibanjem, z izogibanjem stresu in načinom prehranjevanja. Raziskave namreč kažejo, da hrana bistveno vpliva na naše zdravje. Če želimo preprečiti povečano prostato ali zdraviti tovrstne težave, potem se je priporočljivo izogibati mesu, ki poleg nezdravih maščob vsebuje tudi razne steroide, s katerimi hranijo živali, da hitreje rastejo. Prav tako se je priporočljivo izogibati mlečnim izdelkom, sploh mleka, sira in sladoleda ne priporočamo uživati v večjih količinah. Skratka, priporočamo uživanje sveže zelenjave in sadja, kuhan krompir, zelenjavne juhe, belo meso, piro, ajdo, proso, kvinojo…

Če težave zdravite kurativno, potem Jože Majes iz Kmetije Plavica priporoča, da vsakodnevno popijete tudi 1 l čajne mešanice JM 133 MOŠKI ČAJ. To delate 3 tedne in potem za 1 teden prekinete, po potrebi lahko kuro ponovite. Čajna mešanica je glede na povratne informacije moških, zelo učinkovita in jo ravno zato z veseljem priporočamo še ostalim s povečano prostato. Če vam je težava redno pitje čajne mešanice po 1 liter na dan, vam potem raje svetujemo ta izdelek v obliki kapljic, MOŠKE KAPLJICE JM 419. Te kapljice se narejene na osnovi rastlinskega glicerola in se uživajo 60 kapljic dnevno (3x dnevno po 20 kapljic pol ure pred vsakim obrokom in vsaj 2 urni zamik od sinteznih zdravil). Vsebujejo ekstrakt drobnocvetnega vrbovca, preslice, lista in korenine koprive, lista breze in poprove mete.

Glede na to, da je sta pri moških prostata in mehur povezana, je zelo smiselno zraven piti tudi JM 412 DIURETIČNE KAPLJICE, ki zdravijo celotna sečila in pomagajo še pri zdravljenju vnetja.

Za stimulacijo imunskega sistema, blaženja vnetij, iz telesa izloča strupe in čisti kri, deluje protivirusno,… pa svetujemo uživanje SIRUP ALOA ARBORESCENS.

 

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča za to težavo naslednji izdelek, ZELIŠČNE TABLETE MA1595 PROSTATMAP. Ti zeliščni tableti pomagajo pri povečani in vneti prostati, saj skrbi, da žleze ostanejo normalno velike. Vsebujejo veliko cinka, ta je pomemben za zdravo delovanje prostate. Cink tudi pomaga pri uravnavanju testosterona in zvišuje libido. S tem, ko čistijo urin preprečujejo infekcijo ledvic in mehurja. Poleg tega pa krepijo imunsko odpornost, se pravi odličen preparat za splošno zdravje moškega. Priporoča se uživati  po1 zeliščno tableto 2x dnevno s toplo vodo ali toplim mlekom pol ure pred obrokom, zjutraj in zvečer. Pakiranje vsebuje 60 zeliščnih tablet. Primerno je za moške po 40 letu.

Kot alternativa tem zeliščnim tabletam pa se svetuje tudi naslednji izdelek, ZELIŠČNE TABLETE MA 232. Ti zeliščni tableti delujejo kot diuretik, imajo močno protivnetno in antibakterijsko delovanje – preprečujejo razvoj bakterij, virusov v urinu, topijo ledvične kamne, učinkujejo pri težavah s prostato pri moških (vnetja), rešujejo težave z uriniranjem (boleče, oteženo),…  Priporoča se uživati  po 2-4 zelišči tableti 2x dnevno s sladkorjem in toplim mlekom pol ure pred obrokom odvisno od resnosti bolezni, zjutraj in zvečer. Pakiranje vsebuje 120 zeliščnih tablet.

Priporočilo:

 • pijte dosti vode in se izogibajte alkoholu
 • vzemite si čas ko urinirate in poskusite čimbolj izprazniti mehur
 • če veliko sedite, si vzemite čas za razgibavanje in redno dnevno masažo z oljem
 • v mrzlem vremenu poskrbite da vam bo toplo
 • poskrbite za redno iztrebljanje; jejte več hrane z vlakninami
 • prednost dajte sveže kuhani in topli hrani, veliko sladkega in sočnega sadja
 • jejte redkvice in beluše, otrobe…
 • Odpravite mastno meso iz vašega jedilnika. Maščobe povečujejo tveganje za nastanek raka prostate, kot tudi vplivajo na samo napredovanje in obnašanje raka. Harvardska študija pravi, da debelost predstavlja kar 50% večje tveganje za povečano prostato. Najboljše je torej odstraniti mastno meso iz jedilnika, ker poleg nezdravih maščob vsebujejo tudi razne steroide, s katerimi hranijo živali, da hitreje rastejo.Mlečni izdelki so tesno povezani z rakom prostate. Študije so pokazale, da imajo moški, ki uživajo večje količine mlečnih izdelkov, od povprečja  za kar 11% višje možnosti za razvoj raka na prostati. Mleko, sir in sladoled so le ena izmed mlečnih izdelkov, katere ni priporočljivo uživati v večji meri.
 • Rakave celice obožujejo sladkor, saj le-ta deluje kot gorivo za rast tumorja. Ne uživajte rafiniranega sladkorja, ki ga najdemo v pecivu, sladkarijah, belemu kruhu in sladkih paradižnikovih omakah.
 • Izogibajte  se alkoholu, črnemu čaju in kavi. Vzdržali naj bi se pitja gaziranih pijač pred, med in po jedi, saj z njimi razredčimo prebavne encime in na ta način telo absorbira manj hranilnih snovi.
 • Priporočamo: kuhan krompir, riž, zelenjavne juhe, belo meso perutnina, pira, ajda, proso, kvinoja, veliko sveže zelenjave in sadja, ovseni kosmiči kuhani na vodi,…

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> ČAJ JM 133 MOŠKI

>> JM 412 DIURETIČNE KAPLJICE

>> JM 420 DROBNOCVETNI VRBOVEC KAPLJICE

>> zelišče DROBNOCVETNI VRBOVEC

>> JM 419 MOŠKE KAPLJICE

>> MA 4 AMRIT KALASH PASTA

>> SIRUP ALOE ARBORESCENS

>> MA 1595 PROSTATMAP

>> MA 232

 

Related Posts