Jožetovi nasveti

OBRABA HRUSTANCA

OBRABA HRUSTANCA

Prvi znak da je prišlo do obrabe oz. poškodbe hrustanca je, da ob vsaki večji obremenitvi, daljši hoji ali teku občutimo bolečino. Če bolečino čutite že ob manjši obremenitvi, tudi na krajših razdaljah, morda celo sklep(koleno) oteče potem je obraba že večja.  Takrat je gibljivost sklepa že močno omejena, zato je smiselno začeti z zdravljenjem že pri začetnih težavah, oz. čim prej.

Ob poškodbah npr. kolenskega sklepa, lahko pride hitro do manjših lokalnih poškodb hrustanca, raztrganih vezi ali celo poškodbe meniskusa. Če ne ukrepamo pravočasno se nam v nekaj letih hrustanec tako obrabi, spremeni, da so ponavadi spremembe nepovratne. Hrustanec nima lastnega žilja, tako da se prehranjuje izključno s hranili in kisikom preko sklepne tekočine, kar pa je v primerjavi s prekrvavitvijo v mišicah bistveno počasneje. Ravno, zato je tudi regeneracija hrustanca zelo počasna. Obraba hrustanca se začne že kmalu po 30 letu, vendar je ponavadi brez večjih vidnih znakov bolečin. Če so prisotne poškodbe potem ta proces obrabe le pospešijo.

Znaki obrabe hrustanca:

  • bolečina ob obremenitvi sklepa
  • otekanje sklepa
  • slabša gibljivost
  • stalna oteklina
  • bolečina pri dnevnih aktivnostih in mirovanju

Prvi znak da je prišlo do obrabe oz. poškodbe hrustanca je, da ob vsaki večji obremenitvi, daljši hoji ali teku občutimo bolečino. Če bolečino čutite že ob manjši obremenitvi, tudi na krajših razdaljah, morda celo sklep(koleno) oteče potem je obraba že večja.  Takrat je gibljivost sklepa že močno omejena, zato je smiselno začeti z zdravljenjem že pri začetnih težavah, oz. čim prej.

Splošna medicina glede na način poškodbe ali obrabo hrustanca (glede na rentgensko slikanje),  zdravi na način: vbrizgavanje hialurnoske kisline, lahko zdravijo z matičnimi celicami, ali pa operativno, pri najhujši obliki je možna edina menjava sklepa. Pomemben del zdravljenja je tudi fizioterapija.

Osebe z obrabo hrustanca morajo prilagoditi tudi svoje športne aktivnosti, nikakor pa naj jih ne zanemarijo, saj prevelika telesna teža zelo obremeni sklepe, posledično hrustanec. Od športnih aktivnosti se priporoča zmerno kolesarjenje, plavanje in nordijska hoja po ravnem. Odsvetujemo kontaktne športe (nogomet, košarka, rokomet, odbojka), teke na daljše razdalje (več kot 5 km), daljšo hojo in tek navzdol.

Kako si lahko pomagamo na naravni način?

Svetujemo pitje čajne mešanice JM 154 Sklepko. Čaj pomaga pri težavah z revmo in po zlomih kosti ali obrabi hrustanca, pri čemer pospeši celjenje poškodb. Najprej rastline odstranijo nečistoče, ki se nabirajo v okolici sklepov in povzročajo bolečine. Tako se sklepi očistijo in postanejo prožnejši, gibčnejši, naše življenje pa dosti lepše. Potem rastline delujejo protivnetno, s čimer zmanjšajo oteklino in bolečino. Ne nazadnje pa rastline pospešijo celično presnovo in nastajanje novih celic, tako da se poškodbe in obrabe hitreje popravijo. Čajna mešanica vsebuje naslednje zdravilne rastline: ptičja dresen, kopriva, zlata rozga, ovsena slama, ognjič in rman. Pije se po 1 liter tega čaja dnevno. 100g pakiranje zadostuje za cca. 21 dni oz. 1 zdravilno kuro. Dlje časa kot boste pili ta čaj oz. več zdravilnih kur, ko ponovite boljši bodo rezultati.

Masaža z šentjanževim oljem ugodno vpliva pri boleznih hrbtenice, obrabi hrustanca med vretenci in sklepi. Najprej si  prizadeto mesto namažemo, vtiramo s tinkturo arnike JM 400, do suhega da se odprejo kožne pore, nato 15-30 minut vtiramo  Šentjanževo olje JM 703ki pronica skozi pore in “podmaže”. Kombinacijo arnike in šentjanževega olja, ponavljamo vsaj 2x na dan. Tako vtiranje je potrebno tako pri revmi kot pri revmatoidnem artritisu in spondiličnih težavah.

Indijska tradicionalna medicina – AYURVEDA pa za lajšanje priporoča uporabo mazila MA 728  BALMkatero deluje proti bolečinam in zdravi notranja vnetja. Svetuje pa se tudi redno uživanje z MA 572 zeliščni tableti Ayurflex V tem preparatu so zdravilne rastline, ki delujejo protivnetno, lajšajo revmatična stanja, vnete sklepe, otekline, bolečine v sklepih in mišicah, edeme. Izkušnje so pokazale, da je ta preparat tudi eden najboljših pri obrabi hrustanca, saj učinkovito obnavlja hrustanec. Svetuje se uživanje 2 zeliščnih tablet 2x dnevno s toplo vodo, pol ure pred obrokom zjutraj in zvečer.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini: