Interno Gradivo Članki

NAPETOST V TELESU, TEŽAVE Z ŽIVČNIMI KONČNIČI

NAPETOST V TELESU, TEŽAVE Z ŽIVČNIMI KONČNIČI

 

Bolečina – občutek, ki v nas izzove nelagodje, lahko pa se ta stopnjuje do takšne mere, da je že neznosna. Do bolečine pride zaradi draženja živčnih končičev. Vzrok pa lahko najdemo v poškodbi ali v bolezni.  V koži je mnogo živčnih končičev in v kolikor pride do njihovega draženja, se v možgane prenese sporočilo o bolečini.

Živčni končiči so različno občutljivi, odzovejo se na: rezanje, zbadanje, izpostavljenost hudim temperaturnim spremembam, pritiskanje, natezanje,… Receptorji za bolečino se največ nahajajo v koži, so pa tudi zunaj struktur kože npr. v žilah in tetivah. Kot zanimivost pa to, da notranji organi niso posebej oživčeni, le posamezni imajo specializirane živčne končiče.

Ko se bolečina občuti, jo ponavadi spremlja strah, tesnoba in stiska posameznika. Tudi ljudje zelo različno zaznavamo bolečino – prag bolečine je pri ljudeh zelo različen!  Na zaznavanje bolečine pa tudi zelo vpliva vzrok in okoliščine, v katerih je prišlo do bolečine.

Bolečine lahko opišemo z različnimi pridevniki: predirna, trgajoča, kljuvajoča, pekoča, zvijajoča,… pomembno da znamo opisati, tudi osebnemu zdravniku ali pa specialistu, saj je to tudi pomembno za pravo postavitev diagnoze.

Kako si pomagati brez zdravil:

Lahko si pomagamo z obkladki. Preprosta in vsem dobro poznana pomoč ob bolečinah. Uporabimo lahko brisačo, večjo krpo in položimo na boleče mesto. Za hlajenje se uporablja led ali pa vrečke z gelom (kupi se v lekarni ali bolj spec. trgovini); te vrečke se še bolje, saj se jih lahko uporablja za hlajenje in gretje. Z obkladki se blaži bolečine pri zvinih, poškodbah mišic, težavah s krvnim obtokom …

Lahko pa za to težavo uporabimo tudi GLINO:

  • GLINENO MAZILO : Mazilo je namenjeno takojšnji uporabi v primerih, ko nas težave presenetijo. Zaradi protivnetnega in antiseptičnega učinka in vpojne vloge mazila, lahko takšen pripravek uporabljamo kot čistilno masko za obraz, hitro ga lahko uporabimo, če nas na primer piči čebela ali drugi insekti, kar zahteva hitro ukrepanje. Ravno tako je primerno za opekline, odrgnine ali površinske rane, pa naj so le te posledice padca ali pa slabega ožilja na nogah ali rokah. Uporabno je tudi v primeru težav z vnetji v ustni votlini in težav s kožo (akne, nečista koža, vodni mehurčki, gnojne tvorbe, razjede na koži …)
  • GLINENO BLATO: Pri zunanji uporabi glina dokazano deluje proti revmatsko, protiartrozno, antiseptično, protiradioaktivno … Mnogi so se z redno uporabo glinenih obkladkov izognili resnejšim operacijam. Glino si lahko pripravimo v obliki glinene obloge ali kataplazme (kašaste zmesi), s tem, da vedno za pokritje uporabimo naravno tkanino, kot je bombaž ali lan. Glineno blato je primerno za zdravljenje zlomov, zvinov, bolečin v mišicah in sklepih, zamašenih krpalnih kanalih …Glineno blato svetujemo narediti zvečer – namažemo na boleče/prizadeto mesto vsaj 1 cm debelo, preko ovijemo bombažno tkanino, ki diha. Oblogo pustimo do zjutraj, potem pa jo izperemo. Medtem, ko se glina suši, deluje v globino tkiva, zato nikakor ne smemo za prekrivanje uporabiti materiala, ki ne diha. Postopek ponavljamo, dokler težava ne izveni.

Svetujemo tudi pitje čajne mešanice HEKSO, HERPES JM 163. Sestavljajo ga rastline s protivnetnim delovanjem. Poleg tega imajo pomirjajoč učinek na vnete živce: Takšna vnetja so zelo neprijetna, ker povzročajo hude bolečine. S pitjem čaja se bolečine občutno zmanjšajo.

Uporablja se lahko tudi TINKTURA POTROŠNIK JM 409. Cvetovi potrošnika spodbujajo normalno delovanje živcev oz. živčnih končičev in tako pomagajo pri ohromljenosti udov ter drugih težavah, povezanih z živčnimi končiči. 

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča za to težavo naslednji izdelek, ZELIŠČNE TABLETE MA686 STRESFREE; Preparat je namenjen pomirjanju oz. odstranjevanju globoke zakoreninjene napetosti v telesu, ki jo povzroča stres, preobremenjenost in /ali druge obveznosti. Deluje na celoten živčni sistem. Učinek na centralno živčevje je pomirjajoč in sproščujoč. Učinek na živčne končiče po telesu pa dodatno pomaga pri raznih motnjah (mrzle noge, razdražen želodec, …). Glavna sestavina preparata je Ašvaganda, ki velja za splošni tonik – hrani in neguje vsak del telesa, še posebej živčevje.

Mazilo za lajšanje bolečin pa se imenuje BALM MA 728. Balm lahko uporabljamo pri vseh vrstah bolečin, tudi zelo močnih, ki so posledica revme, udarcev, poškodb in pri glavobolih. Balm mazilo je pakirano 25ml. Zelo uporaben je pri vseh notranjih vnetjih, sklepov ali mišic, zelo se obnese pri revmatoidnem artritisu, kjer so bolečine posledica ravno notranjih vnetij. Odlično se obnese tudi pri obrabi sklepov, kolen, kolkov, pri kalcinaciji, putiki.  Ayurveda ima na voljo takšen izdelek tudi kot BALM OLJE MA 628. Balm olje je pakirano 100ml. Ta izdelek pa deluje še močneje.

Načini zdravljenja bolečine so odvisno od jakosti, trajanja, mesta in vzroka bolečine. V tem zapisu pa lahko najdete nekaj rešitev, kako si lahko olajšate oz. odpravite določene vrste bolečin.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> GLINENO MAZILO

>> GLINENO BLATO

>> JM 163 ČAJ HERPES

>> JM 409 TINKTURA POTROŠNIK

>> MA 686 STRESFREE

>> MA 728 BALM

>> MA 628 BALM OLJE