LUSKAVICA – PSORIAZA

Luskavica ali psoriaza je avtoimuna bolezen in kot taka še vedno velja za neozdravljivo. Svoje ime je dobila po grški besedi psora, ki pomeni srbež. Pri nas pravimo, da ima tisoč obrazov, saj se pojavi iz različnih razlogov in v različnih oblikah.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362 pošljite e-mail: info@k2m.si ali nam zastavite vprašanje TUKAJ Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

Luskavica je ena najpogostejših kožnih bolezni, ki se najpogosteje pojavi med 15 in 30 letom starosti. Ženske in moški zbolijo enako pogosto. V Sloveniji je obolelih za luskavico med 30.000 in 40.000 ljudi.

Nekateri ljudje poročajo, da se simptomi luskavice čutijo kot srbenje, opekline in piki.

 

Ta bolezen je lahko dedno prenosljiva, nikakor pa ni nalezljiva in se ne prenaša z dotikom obolelih mest! Najpogosteje se pojavlja na kolenih, komolcih in lasišču. Naj poudarim, da luskavica na lasišču ne povzroča izpadanje las.                                                                                                          – Jože Majes

 

Pri luskavici imunski sistem ne deluje pravilno. Bele krvničke, imenovane limfociti T, napadajo zdrave kožne celice ter povzročijo vnetje in zadebelitev kože.

Za luskavico je značilno nepravilno poroženevanje kože, to je nepravilno dozorevanje kožnih celic. Celice spodnje plasti povrhnjice se mnogo prehitro delijo in nato prehitro potujejo proti površini kože, kjer se odluščijo.

Za delitev zdrava celica potrebuje 357 ur, pri luskavici pa le 37 ur. Zdrava koža se tako obnovi nekje v 28 dneh, pri luskavici pa v 4-7 dneh, zato vidimo na koži značilne luske.

 

Sprožilci, kateri povzročajo izbruhe so:

– stres

– zdravila

– okužbe

– alkohol

– prehrana

–  poškodba in draženje kože

 

Obstaja tudi več vrst oz. oblik:

– luskavica s plaki (značilna na komolcih in kolenih in na lasišču; zelo izrazito luščenje kože)

– kapljičasta (velikokrat pri mladih kot posledica streptokokne okužbe – angine; v obliki bunčic ki se luščijo)

– pustulozna (posebna oblika, kjer nastajajo sterilni gnojni mehurčki; največkrat na dlaneh in podplatih)

– inverzna (redkejša oblika, ki prizadene kožne gube:pod dojkami, pazduhami, trebušno gubo, dimlje tudi med ritnicami in popek)

– eritrodermična (obolela je praktično koža celega telesa; Bolnik je prizadet in skozi vneto kožo izgublja toploto, vodo in elektrolite)

Luskavični artritis (psoriasis arthropatica) je revmatično vnetje sklepov, ki ga ima približno 20 % bolnikov z luskavico. Pogostejši se pojavlja pri tistih s težjim potekom kožne luskavice. Najpogosteje prizadene sklepe prstov rok in stopal, lahko pa je prizadet katerikoli sklep, tudi hrbtenico. Včasih zelo hitro napreduje in sklepne okvare lahko vodijo v invalidnost.

 

Priporočila, kako si lahko pomagamo to bolezen nadzorovati:

– uporaba res naravne kozmetike (60% sestavin pronica skozi pore v organizem)

– pod prho smo le kratek čas; dolga tuširanja še bolj izsušijo kožo

– morje in sonce – morski zrak blagodejno vplivata na kožo

– koža je naš največji organ. Popijte dovolj tekočine – vsaj 2 litra na dan!

– pomembna je hrana – sveže sadje in zelenjava, živila z veliko antioksidantov (npr. sok aloe).

– oblačila naj bodo iz bombaža, lanu, svile (bolj dihajo in ne dražijo kože)

– izogibajte se prekomernemu pitju alkohola, kajenju in poškodbam

Načinov, kako se spopadati z luskavico je vsaj toliko, kolikor je ljudi, ki se borijo z njo. Nekomu pomaga nekaj, kar drugemu ni odstranilo niti rdečice. Včasih je potrebno preizkusiti več čim bolj naravnih stvari, saj narava nima kontraindikacij in zato ne more škodovati. V ta namen smo na Kmetiji Plavica pripravili nekaj pripravkov, ki so se izkazali za zelo uspešne pri premagovanju te težave.

Pogostejši se pojavlja pri tistih s težjim potekom kožne luskavice. Najpogosteje prizadene sklepe prstov rok in stopal, lahko pa je prizadet katerikoli sklep, tudi hrbtenico. Včasih zelo hitro napreduje in sklepne okvare lahko vodijo v invalidnost.

Blaženje luskavice

Izbruhi luskavice so zelo vezani na živčne težave, stres … Če želimo biti čim bolj uspešni pri blaženju oziroma zdravljenju te bolezni, se moramo predvsem ozdraviti stresa in strupov v telesu. Obstajajo različni načini, tehnike, ki nam lahko pri tem pomagajo. Vsekakor zelo učinkuje gibanje na svežem zraku in pravilna prehrana, ki vsebuje veliko polnovrednih živil, sadja in zelenjave.

Naravni pripravki

Od naravnih pripravkov se za zdravljenje luskavice najbolj obnese pitje hladnega namoka listov, cvetov in korenine slezenovca. Čajno mešanico JM 186 slezenovca priporočamo vsem tistim, ki imajo težave s kožo, pri težavah z luskavico, pri obnavljanju celic kože. Pripravite ga po navodilih, ki so napisana na vrečki čaja in ga polovico popijete preko dneva, z drugo polovico pa si močite prizadeto kožo. Lahko uporabite krpo, ki jo namočite v pripravek in nato omočite površino prizadete kože, lahko pa si naredite kopel (če gre za večjo površino). Ko se tekočina na koži posuši pa priporočamo, da se na tanko namaže še z mazilom iz slezenovca JM 307. Tako so naredili mnogi in ker so bili rezultati zelo dobri, vam z veseljem sporočimo naprej!

Kot dodatek si v vsakodnevno rutino lahko uvedete za uživanje KONOPLJINO OLJE, ki je zelo bogato z esencialnimi aminokislinami ima veliko vitaminov B kompleksa in vitamin E. Zelo dobro vpliva na imunsko odpornost telesa. Ker vsebuje omega -3, omega-6 in GLA, pa ugodno učinkuje pri, kroničnih vnetjih sklepov, luskavici, alergijah, podpira delovanje živcev, spodbuja delovanje možganov, rast in razvoj …

Tudi SEZAMOVO OLJE, katero pomembno vpliva na nižanje holesterola in ohranjanja zdravja zelo dobro pomaga pri zdravljenju kroničnih bolezni, med drugim tudi luskavice. To olje vsebuje veliko kalcija, kalija, fosforja, železa, vitamina B,E in je bogato z esencialnimi, nenasičenimi maščobnimi kislinami, voski in fosfati. Ima visoko koncentracijo omega 6 maščobnih kislin.

Luskavica je avtoimuna bolezen, zato velikokrat pomaga že to, da dobro prečistimo svoje telo s pomočjo čistilnih čajev ali ayurvedskih pripravkov.

Za čiščenje telesa priporočamo pitje čaja JM 151 Mladost, ki ga sestavlja, kar 7 različnih zdravilnih rastlin – to je izboljšana receptura čaja za razstrupljanje. Sočasno je priporočljivo pitje prečiščene sive gline.

Tisti, ki bi se radi čiščenja telesa lotili bolj celostno, pa priporočamo še uživanje ayurvedskega preparata MA 505 Trojno čiščenje Trifala.

Tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča za to naslednji izdelek: uživanje zeliščnega masla TIKTAMAP MA367. Deluje tako, da poveča imunski odziv v koži in sklepih. Poskrbi za pravilno delovanje imunskih celic. Glavni namen je: razstrupljanje oz. čiščenje, pri kožnih boleznih (luskavica, ekcemi …), boleznih kosti in sklepov, živčno mišičnih boleznih in oslabelosti mišic.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> ČAJ JM 186

>> JM 307 SLEZENOVO MAZILO

Related Posts