Gradivo, Interno Gradivo Članki

Kašelj

endar kašelj ni znak, ki bi ga v vsakem primeru morali zaustaviti, preprečiti. Kašljanje in kihanje sta refleksni obrambni dogajanji, ki čistita dihalne poti, v katerih so lahko tujki, sluz,

KAŠELJ – BRONHITIS

Bronhitis je vnetje dihalnih poti. Najpogosteje je posledica virusne okužbe. Pogosto se pojavi ob prehladu.

Razlikujemo dve obliki bronhitisa:

– akutni, ki se pojavi nenadoma in hitro izzveni
– kronični, ki se ponavlja vsako jesen in zimo z večmesečnim kašljem in gnojnim izmečkom

Vnetje povzroči zadebelitev sluznice bronhijev, zaradi česar se pojavi težko dihanje, ki ga lahko spremljajo piski, kašelj in zelenkast ali rumenkast izpljunek. Kot posledica bolezni se lahko pojavi povišana telesna temperatura in pekoča bolečina za prsnico. Če začnemo z zdravljenjem dovolj zgodaj, imamo največ možnosti za hitro ozdravitev.

endar kašelj ni znak, ki bi ga v vsakem primeru morali zaustaviti, preprečiti. Kašljanje in kihanje sta refleksni obrambni dogajanji, ki čistita dihalne poti, v katerih so lahko tujki, sluz,

V zimskem času, ko smo dovzetnejši za prehladna obolenja, se s kašljem pogosto soočimo. Podnevi nas preseneti s silovitimi napadi, ponoči nam ne pusti spati. Kašelj se praviloma okrepi pri hitrih spremembah temperature ali če bolnik spremeni lego v postelji. Po nekaj dneh postane šibkejši, bela sluz se razpusti, zato se lahko bolje izkašljujemo. Vendar kašelj ni znak, ki bi ga v vsakem primeru morali zaustaviti, preprečiti. Kašljanje in kihanje sta refleksni obrambni dogajanji, ki čistita dihalne poti, v katerih so lahko tujki, sluz, gnoj. Kašelj oz. izkašljevanje je zato dostikrat potrebno pospešiti, da se dihalne poti hitreje in učinkoviteje sčistijo.

 

 

” Dostikrat se pri meni oglasijo ljudje, ki pravijo, da že leta kašljajo. Kronični bronhialni kašelj pesti tako otroke, kot starejše. Tak kašelj verjetno povzroča prizadeto živčevje, ki ga prizadenejo zatrdele sluzi v bronhijih. Po tradicionalni ljudski modrosti, ki pravi, da nasprotja zdravimo z nasprotji, se zatrdelih sluzi lotimo z rastlinami, ki vsebujejo dosti sluzi in pa milnatih učinkovin, ki jim pravimo saponini. – Jože Majes

 

Pitje čaja

Med boleznijo je znatno zvišana potreba po uživanju tekočine, ki je veliko izgubimo že s samim izkašljevanjem. Svetujemo, da pijete čajno mešanico za bronhije JM 110 BRONHOPRAN, ki deluje tako, da pozdravi kašelj in pomaga, da se morebitna odvečna sluz hitreje izloči. Tako se bakterije v pljučih ne morejo več razmnoževati in pljuča se hitreje zdravijo.

Pomaga tudi vlažen zrak in pitje tekočin!

Vlažimo zrak v prostoru, kjer se zadržujemo, saj vlaga v vdihanem zraku pripomore k redčenju sluzi v dihalih, redkejša sluz se iz dihal tudi lažje odstrani kot gosta. Vlaženje se lahko izvaja s pomočjo posebnih naprav – inhalatorjev ali s ponavljanjem od 5- do 10-minutnih vdihavanj pare, kar storimo nad posodo ali v kopalnici, če spustimo močan curek vroče vode v banjo.

Ob začetku bronhitisa nam lahko ključno pomagajo inhalacije, ki lajšajo bolečine in ustavijo dražeč kašelj. Odlična je kombinacija kamilica 100g in timijana 100g, ali komarček 100g. (v loncu zavremo štiri litre vode, ji nato dodamo dve jedilni žlici kamiličnih cvetov in prav toliko timijanovih listov ter pustimo stati 10 minut. Nato vsebino za inhaliranje zlijemo v veliko skledo, obraz držimo nad soparo ter glavo, pokrijemo se z veliko brisačo, da sopara ne uhaja. Lahko pa uporabimo inhalacijski aparat. Vdihavamo počasi in globoko, izmenično skozi usta in nos, 8 do 15 minut. Vdihavanje nam mora biti ugodno, para ne sme peči.)

Če je bronhitis pravkar izbruhnil in ni povezan z vročino, je lahko zdravilno tudi potenje.

Priporočljivo je pitje čim več tekočin, katera naj bo sobne temperature..

Lahko pomagamo tudi s kopeljo, ki bo sprostila bronhije. Pripravimo jo tako, da ločeno z litrom vrele vode poparimo osem čajnih žličk timijana 100g ter prav toliko njivske preslice 100g, pustimo stati 10 minut in nato oba čaja precedimo, ju zlijemo v visoko kad za noge in jo napolnimo s hladno vodo, da dosežemo temperaturo približno 33°C. Nato položimo noge v vodo in dolivamo vročo vodo, da se temperatura počasi dvigne na približno 42°C. Ko je temperatura dosežena, noge vzamemo iz vode, jih obrišemo, obujemo tople nogavice ter si privoščimo počitek.

ponavljanjem od 5- do 10-minutnih vdihavanj pare, kar storimo nad posodo ali v kopalnici, če spustimo močan curek vroče vode v banjo.

Preventivni ukrepi ali kako se ubraniti bronhitisa:

– ne zadržujte se predlogo v zakajenih prostorih
– uživajte hrano bogato z vitaminom C (varuje pred okužbami) ter A (razvija posebno imunsko delovanje v sluznicah), najdemo ju v špinači, brokoliju, zelena solata, šparglji in paradižnik. Vitamin A lahko dobite tudi z uživanjem buč, korenja, bezgove jagode in kivi pa vsebujejo veliko vitamina C.
– važno je tudi gibanje, saj v hladnejši polovici leta krepi našo odpornost zgornjih dihalnih poti.

Priporoča se piti veliko tekočin, poleg 1 litra čajne mešanice JM 110 Bronhopran še vsaj 1 liter tople vode, saj prav tako pripomore k redčenju sluzi in s tem k lažjemu izkašljevanju.

Lahko pa se kot preventiva pije čajno mešanico ANTIVIROZNIK JM 198 ali pa čajno mešanico GRIPAPREČ JM 203. Suh kašelj si lahko lajšamo tudi z zeliščnimi bonboni z okusom SMREKOVIH VRŠIČKOV ali ŽAJBLJA.

Če imamo zamašen nos in posledično dihamo skozi usta, to povzroči sušenje in draženje sluznice in s tem kašelj, kašelj pa lahko izzove tudi zatekanje sluzi iz nosu po zadnji steni v žrelo. V teh primerih s čiščenjem nosu ublažimo tudi kašelj. Lahko si zelo dobro pomagate z OLJEM ZA NOS – NASYA OLJE.

Kdor želi, da se težava hitreje in bolj celostno zdravi, sploh pri tistih, ki imajo dlje časa težave s kašljem, svetujemo v kombinaciji s čajno mešanico JM 110 Bronhopran tudi uživanje Jožefove paste (za odrasle JM 500 ali otroke JM 505) in ajurvedsko Prana tekočino MA 357.

Jožefova pasta namreč pomaga okrepiti imunski sistem, da se telo hitro bori proti bolezni in da se vnetje v telesu čim hitreje pozdravi. Pasta pripomore k temu, da se tudi v prihodnje pljučne bolezni ne bi ponavljale. Prana tekočina MA 357, pa pomaga pri izkašljevanju odvečne sluzi iz pljuč in pri obnovi bronhijev, lažjemu dihanju.

Za otroke se svetuje okrepiti imunski sistem z JOŽEFOVO PASTO JUNIOR JM505  ali SIRUPOM KORENJAK JM 510. Za kašelj pa se svetuje SIRUP BRONHOPRAN JM 509. Od čajev pa je zelo dobra čajna mešanica JM 197 OTROCI, KAŠELJ. Ta mešanica vsebuje slez list, timijan, islandski lišaj, in slezenovec list; pripravi pa se kot hladni namok. V 1 liter hladne vode se namoči 4 čajne žličke mešanice. Pustite namakati 6-8ur, najbolje čez noč. Zjutraj precedite in segrejete vendar ne zavrete!. Shranite v termovko in se pije po požirkih skozi celoten dan. Otrokom ni potrebno piti ravno 1 liter dnevno lahko tudi manj. Pije se 3 tedne, potem 7-denevna prekinitev in lahko kuro ponovite.

INDIJSKO TRADICIONALNO ZELIŠČARSTVO AJURVEDA svetuje uživanje AMRIT KALASH PASTE MA4 za okrepitev imunskega sistema telesa. Dodatno vam predlagamo  zeliščne tablete MA 687 KORTIMAP ( vsebujejo sladko koreninico, katera zelo dobro vpliva na težave z dihali, deluje kot naravni kortikosteroid…) in pa zeliščne tablete MA251 , (učinkovito zdravi respiratorne obolenja, suh kašelj, sinusitis, laringitis, vnetje žrela, prehlade…), katere se uživa z enim od zgoraj omenjenih čajev. Za lajšanje napadov kašlja pa se zelo dobro obnesejo pastile SVEŽ DAH MA333.

Ayurveda ima tudi za težave s sinusitisi, polipozo (nosni polipi tudi pro otrocih) izdelek v obliki zeliščnih tablet MA290. Ti tableti pomagajo tudi pri kroničnem kašlju, težave z dihalnim traktom, če imate pogoste prehlade in infekcije. Pakiranje vsebuje 60 zeliščnih tablet. Primeren je za vse starostne skupine in svetuje se uživati 1 tableto 2x dnevno s čajem ali toplo vodo pol ure pred obrokom zjutraj in zvečer.

Kašelj je torej opozorilni znak, ki ga ne smemo zanemariti. Lažje ga obvladujemo, če poznamo njegov vzrok.

 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> ČAJ JM 110 Bronhopran

>> JOŽEFOVA PASTA JM 500
>> JOŽEFOVA PASTA JUNIOR JM 505

>> PRANA TEKOČINA MA 357

>>ČAJ ANTIVIROZNIK JM 198

>> KAMILICA 100G

>>TIMIJAN 100G

>> NJIVSKA PRESLICA 100G

>>KOMARČEK 100G

>>ČAJ JM 203 GRIPAPREČ

>>ZELIŠČNI BONBONI ŽAJBELJ

>>ZELIŠČNI BONBONI SMEKOVI VRŠIČKI

>>OLJE ZA NOS 

>>ZELIŠČNE TABLETE MA 687 KORTIMAP

>>ZELIŠČNE TABLETE MA 251

>PASTILE MA 333 SVEŽ DAH             

>> JM 197 

>> MA 290