KAŠELJ ALI BRONHITIS

V zimskem času, ko smo dovzetnejši za prehladna obolenja, se s kašljem pogosto soočimo. Podnevi nas preseneti s silovitimi napadi, ponoči nam ne pusti spati. Vendar kašelj ni znak, ki bi ga v vsakem primeru morali zaustaviti, preprečiti. Kašljanje in kihanje sta refleksni obrambni dogajanji, ki čistita dihalne poti, v katerih so lahko tujki, sluz, gnoj. Kašelj oz. izkašljevanje je zato dostikrat potrebno pospešiti, da se dihalne poti hitreje in učinkoviteje sčistijo.
kašelj

Siloviti napadi kašlja.

Pomaga tudi vlažen zrak in pitje tekočin

Vlažimo zrak v prostoru, kjer se zadržujemo, saj vlaga v vdihanem zraku pripomore k redčenju sluzi v dihalih, redkejša sluz se iz dihal tudi lažje odstrani kot gosta. Vlaženje se lahko izvaja s pomočjo posebnih naprav – inhalatorjev ali s ponavljanjem od 5- do 10-minutnih vdihavanj pare, kar storimo nad posodo ali v kopalnici, če spustimo močan curek vroče vode v banjo.

Priporočljivo je pitje čim več tekočin.

Priporoča se piti veliko tekočin saj tako pripomorete k redčenju sluzi in s tem k lažjemu izkašljevanju.

Če imamo zamašen nos in posledično dihamo skozi usta, to povzroči sušenje in draženje sluznice in s tem kašelj, kašelj pa lahko izzove tudi zatekanje sluzi iz nosu po zadnji steni v žrelo. V teh primerih s čiščenjem nosu ublažimo tudi kašelj.

Kašelj je torej opozorilni znak, ki ga ne smemo zanemariti. Lažje ga obvladujemo, če poznamo njegov vzrok.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ