Jožetovi nasveti

IŠIAS

IŠIAS (vkleščen živec v križu)

Različne težave s hrbtenico in z njimi povezane bolečine se začnejo pojavljati, kar zgodaj med 30 in 40 letom, tako pri ženskah kot pri moških. Najpogosteje pa se pojavljajo po 60 letu starosti. Vzroke za takšne težave lahko najdemo:

  • premalo gibanja
  • preveč sedenja (npr. za računalniki, v službah,..) posledično tudi prekomerna teža
  • nepravilna drža pri branju in pisanju
  • sodobni način življenja; hiter ritem, veliko dela za računalnikom, sedenje v avtu, manj časa za aktivnosti

azlične težave s hrbtenico in z njimi povezane bolečine se začnejo pojavljati, kar zgodaj med 30 in 40 letom, tako pri ženskah kot pri moških.

Bolečine, ki se pojavljajo v stegnenici in se nadaljujejo preko golenice vse do prstov na nogah, so posledica vkleščenega živca v spodnjem delu hrbtenice ali, kot pravimo po domače, v križu. Pri išiasu bolečina ni omejena samo na hrbtenico, temveč se širi v nogo, praviloma nižje od kolena. Običajno bolečino spremlja tudi občutek odrevenelosti v goleni in stopalu ali občutek mravljinčenja. Te težave smo reševali na različne načine. Eden izmed načinov je metoda z vročimi kamni, do katere smo prišli povsem naključno.

“Nekoč, ko sem pozimi nabijal na podstrešju ladijski strop, po opravljenem delu sem začel čutiti v predelu lopatic hude bolečine. Tudi roke nisem mogel dvigniti. Usedel sem se poleg naše kmečke peči, ki ima izrazite konkavne ploščice in se pričel drgniti ob vročo peč. In glej ga zlomka. Bolečine so v kratkem času izginile in roka je začela normalno služiti. – Jože Majes

Torej masiranje vnetega živca s toplim predmetom pomaga. In tako se je porodila ideja o vročih kamnih.

Postopek poteka takole:

– najprej namažemo prizadeto mesto z tinkturo Arnike jm 400 ( do suhega vtiramo)

– nato vsaj 15 minut utiramo Šentjanževo olje jm 703

– zatem pričnemo okolico križa masirati z vročim kamnom. Kamen mora biti tako vroč, da ga z roko ne moremo držati. Ker pa z njim drgnemo po koži, ne pride do opeklin. Praktično utiramo v obolelo mesto vroče olje šentjanževke.

– Ko se kamen ohladi na cca. 50°C, ga pričnemo še močenje utirati na mesto ukleščenega živca. To delamo cca. 5 minut. Po postopku osebo pokrijemo s toplo odejo, da se telo prehitro ne ohladi.

– tovrstno masažo ponavljamo 10-15 dni.

– pri tem postopku rehabilitacije moramo paziti, da s kamnom nikoli ne drgnemo po kosteh, oziroma ne utiramo vročega kamna na kosti!

Načini, kako lahko preprečimo, oz., ko že saniramo težavo, poškodbo, da do tega ponovno ne pride:

– svetujemo vaje za križ (vsak dan vsaj pol leta)

– redna telovadba (hoja, tek, tek na smučeh, plavanje, kolesarjenje)

– pazite, da se ogrejete poredno se ukvarjate z naslednjimi športi: tenis, košarka, golf – enostranska obremenitev

– masaže

– pazite pri dvigovanju bremen (čepečega položaja se izogibajte)

 

pazite pri dvigovanju bremen (čepečega položaja se izogibajte)

Svetujemo tudi uporabo gline oz. Glinenega blata za obloge. Pri zunanji uporabi glina dokazano deluje protirevmatsko, protiartrozno, antiseptično, protiradioaktivno … Mnogi so se z redno uporabo glinenih obkladkov izognili resnejšim operacijam.

Glino si lahko pripravimo v obliki glinene obloge ali kataplazme(kašaste zmesi), s tem, da vedno za pokritje uporabimo naravno tkanino, kot je bombaž ali lan. Glineno blato je primerno za zdravljenje zlomov, zvinov, bolečin v mišicah in sklepih, zamašenih karpalnih kanalih …

Glineno blato svetujemo narediti zvečer – namažemo na boleče/prizadeto mesto vsaj 1 cm debelo, preko ovijemo bombažno tkanino, ki diha. Oblogo pustimo do zjutraj, potem pa jo izperemo. Medtem, ko se glina suši, deluje v globino tkiva, zato nikakor ne smemo za prekrivanje uporabiti materiala, ki ne diha. Postopek ponavljamo, dokler težava ne izveni.

Indijska tradicionalna medicina – AYURVEDA priporoča uporabo mazila BALM MA728. Balm lahko uporabljamo pri vseh vrstah bolečin, tudi zelo močnih, ki so posledica revme, udarcev, poškodb in pri glavobolih. Zelo uporaben je pri vseh notranjih vnetjih, sklepov ali mišic, zelo se obnese pri revmatoidnem artritisu, kjer so bolečine posledica ravno notranjih vnetij. Odlično se obnese tudi pri obrabi sklepov, kolen, kolkov, pri kalcinaciji, putiki. Ta izdelek imamo tudi v obliki olja. Se še lažje vmasira in deluje še močneje  BALM olje MA 628.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 400 TINKTURA ARNIKA

>> JM 703 ŠENTJANŽEVO OLJE

>> GLINENO BLATO 1,7KG

>> MA 728 MAZILO BALM 

>> MA 628 OLJE BALM