HISTAMIN – HISTAMINSKA INTOLERANCA

HISTAMIN je biološka snov, katera se nahaja v mnogih živilih. Encim, kateri pomaga pri razgradnji histamina se imenuje diaminooksidaza (DAO) in ga najdemo zlasti v črevesni sluznici. Ta encim pomaga, da s hrano zaužiti histamin razpade in se po nepotrebnem ne zadržuje v telesu, ter nam povzroča histaminske (alergijske) reakcije. Marsikdo ima prenizko raven DAO v telesu, zato se mu kažejo simptomi kot alergijski znaki, ker je v telesu preveč histamina.

Bolezen se imenuje histaminska intoleranca (HIT). Nekateri ljudje imajo prirojeno nižjo vrednost encima DAO v telesu, pri drugih pa določena zdravila povzročajo nezadostno učinkovitost encima. V resnici je največ takih ljudi, ki uživajo prevelike količine s histaminom bogatih jedi in pijač.

HISTAMIN je biološka snov, katera se nahaja v mnogih živilih. Encim, kateri pomaga pri razgradnji histamina se imenuje diaminooksidaza (DAO) in ga najdemo zlasti v črevesni sluznici

Zdravila, ki lahko posredno povzročijo preveč histamina v telesu preko interakcije z encimom DAE, so antibiotiki, antipsihotiki, antidepresivi, uspavala, zdravila z delovanjem na srce, protibolečinska zdravila, mišični relaksanti, nekateri diuretik in zdravila za izkašljevanje.

Na pojav histaminske intolerance vpliva tudi uživanje alkohola, pomanjkanje vitaminov (C; B6) , mineralov bakra in cinka, slabo zdravstveno stanje jeter, nepravilno delovanje prebavil, kronični stres, razne operacije in poškodbe.

Kje se nahaja histamin:

 • v rastlinskih in živalskih tkivih
 • v celicah imunskega sistema, posledično vpliva na kapilare, mišice, žleze in srce

Histamin v telesu izzove vnetno reakcijo. Histamin je odgovor za imunski odziv telesa, uravnava fiziološko funkcijo črevesja ter ima vlogo živčnega prenašalca.

Vpliv histamina na telesno težo

Stresni hormon prispevajo k dvigu telesne teže, pa tudi dvigne nivo histamin. Tudi če uživamo hrano na katero smo alergični ali intolerantni vpliva na dvig histamina, posledično se dvigne kortizol in telesna teža. Številna živila vsebujejo nekaj histamina, določena hrana veča, določena manj. Simptomi se lahko pojavijo pol ure po zaužitju hrane in ponavadi izginejo v 24 urah po zaužitju določenih živil. Tudi stres povzroča histamin.

Težave, ki jih histamin povzroča:

– prebavne težave (napenjanje, vetrovi, napihnjenost, zaprtost, driska, bruhanje, bolečine v trebuhu)

– težave s kožo, draženje kože, srbečica, potenje

– vročina

– depresija,  pomakanje energije

– notranja vnetja, nihanje energije

– glavoboli

– nepravilnosti v menstrualnem ciklusu

– spremembe v krvnem tlaku, moten srčni utrip

– rdečica, izcedek iz nosu, dušenje…

Živila, ki so bogata s histaminom:

 • ribe, tudi zmrznjene in konzervirane, ribja omaka, tune, sardele, losos
 • sir
 • kislo zelje, pizza
 • meso in mesnine, sušene mesnine (dimljeno in predelano meso)
 • čokolada
 • vino, pivo, alkohol (zlati rdeče in peneče vino)
 • surova hrana – mesnine, siri, mleko, suši, tatarski biftek
 • fermentirana hrana, kvas, kruh in sladkarije
 • kambuča, črni čaj, kava,
 • jajčevci, špinača, paradižnik, gobe
 • sojina omaka, ketchup, majoneza
 • sončnična semena, orehi, arašidi
 • zelenjava v pločevinkah, v kisu vložena zelenjava, predpripravljenje solate
 • kivi, kaki, papaja, ananas, mango, mandarine, grenivke

Nasveti, če imamo težave s prebavo histamina:

 1. hrana naj bo vsa kuhana; v postani hrani in hrana, ki gre čez proces zorenja vsebuje veliko histamina
 2. jejte ekološke proizvode
 3. ne uživajte živil z veliko dodatki, konzervansov, arom in sladkorjev
 4. ne uživajte v naprej pripravljene hrane
 5. zavestno si vzemite čas za hrano, jejte v miru
 6. umirjajte stres, kos te v stresu ne jejte
 7. pijte, uživajte sveže stisnjene ekološke zelenjavne sokove
 • Kvercetin je antioksidant, katerega najdemo v čebuli, brokoliju, zelenem in črnem čaju, jagodičevju in grozdju. Ima protivnetne koristi in zmanjša sproščanje histamnina.
 • Vitamin C je kot že znano zelo dobro okrepi imunski sistem in zmanjšuje vnetja. Potreben je za proizvodnjo potrebnih encimov za razgradnjo histamina. Živila, ki ga vsebujejo največ: rdeča paprika, pomaranče,  zelena paprika, brokoli, jagode, brstični ohrovt.
 • Listi koprive imajo protivnetene lastnosti. Posušene liste ali cvetove uživamo v čaju, lahko pa tudi kot juho.
 • Bromelain pa je naravni rastlinski encim v ananasu, ki ima antihistaminske lastnosti.

 

Kaj se priporoča?

 

1. Priporoča, da vsaj 2x letno naredimo razstrupljanje jeter z oljem pegastega badlja JM 700 (dokazano, da se silimarini izločajo le v olju) in pitjem čajne mešanice JM 157. Kurativno priporočamo piti tri čajne žličke olja pegastega badlja na dan, preventivno pa po 2 čajni žlički na dan. Čajno mešanico JM 157  pa priporočamo, da se pije po 1 liter dnevno. To delamo 21 dni, potem pa sledi en teden pavze, nato kuro po potrebi ponovimo.

Jetra čistimo največ 3 mesece zapored potem pa naredimo pol leta premora in po potrebi ponovimo.

Olje pegastega badlja JM 700 je halogog – dokazano zdravilo za jetra s silimarini, ki se izločajo v olju. Raziskave so pokazale, da spojina silimarin ugodno vpliva na metabolno aktivnost jeter, pri čemer je pomembno, da ni bilo opaženih nobenih nezaželenih stranskih učinkov na samo delovanje jeter.

Čaj JM 157 Hepa nam bo pomagal pri samem procesu razstrupljanja, da se toksini in škodljive maščobe hitreje izločijo, poleg tega pa ima blažilne učinke pri morebitnih slabostih, ki lahko spremljajo dieto. Glavna sestavina tega čaja je regratova in repinčeva korenina. Preko dneva spijemo tri skodelice na dan tri tedne.

S čiščenjem jeter dosežemo sledeče: organ bomo osvobodili  prevelikih količin maščob, starih zalog holesterola, žolčnih kamnov, različnih strupov, ostankov zdravil, ter še številne druge strupene snovi.

V ponudbi držimo tudi malo bolj nov produkt HEPA KAPLJICE JM 439, katere so lahko uživajo namesto čaja. Kapljice so narejena na osnovi rastlinskega glicerola, ne vsebujejo alkohola. Uživajo se 3x na dan po 20 kapljic v 1dcl vode ali čaja in se popije, pol ure pred jedjo.

Če pa želite pa lahko čistite jetra tudi samo z uživanjem semena pegastega badlja. Svetujemo, da se sproti vsak dan zmelje 1-2 čajni žlički semena (zelo trdo – najbolje so kavni mlinčki, ali pa terilniki) potem daste to v jogurt, kefir …nekam, kjer so mlečnokislinske bakterije za vsaj 10 minut in potem tak pripravek uživate. Lahko ga uporabite tudi kot čaj. Naredite poparek, v 1 liter vrele vode se dozira 4 čajne žličke, pustite 10 minut, nato precedite, shranite in uživajte po požirkih skozi celoten dan.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo –  AYURVEDA pa za čiščenje jeter svetuje naslednje produkte:

 • zeliščni tableti Livomap/ MA937 ali pa kot  sirup za Krepka jetra MA936.  Glavna uporaba teh zeliščnih tablet ali sirupa je za zdravljenje raznih jetrnih bolezni in podpiranje delovanja jeter. Pospešujejo obnovo jeter in gradijo zdravo jetrno tkivo, spodbujajo jetra da proizvajajo zdrave krvne celice,… Pomaga pri zlatenici, cirozi, hepatitisu, povečanih jetrih, slabokrvnosti. Z tem preparatom vplivamo tudi na zdravje kože, poleg tega pa pomagajo ohranjati normalne vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi. Sirup in tablete imajo enako sestavo zelišč, edino sirupu je dodan še sladkor, konzervans in okus.
 • zeliščni tableti Raktamap MA 579 se svetujejo za ljudi, kateri imajo motnje v delovanju jeter, ter težave s kožo. Ti tableti so učinkoviti, pri zdravljenju zlatenice iz različnih vzrokov, hepatitisu in cirozi jeter, so kot dopolnilo pri zdravljenju anemije, diabetesa, vodenice. Pomagajo organom ki tvorijo kri – jetra, vranica, kostni mozeg, limfna žleza. Izločajo črevesne parazite, lahko delujejo tudi kot odvajalo.
 • uživajte Pitta čaj in Pitta začimbe

 

2. Svetuje tudi čiščenje črevesja :

– s pitjem prečiščene sive gline v prahu. 

Glina razstruplja, absorbira strupe in odstranjuje radioaktivne nabite delce iz našega telesa. Ne samo, da bo glina očistila črevesne obloge, ki se nabirajo v črevesnih žepkih kot posledica nezdrave prehrane in stresa, ampak bo tudi zaščitila želodec in črevesno sluznico. Raztopino gline in vode priporočamo piti ljudem, ki jih dostikrat napenja. Vzrok temu je razpadajoča hrana, ki gnije v žepkih tankega črevesja. To gnitje hrane povzroča pospešeno izločanje plinov in krče, v tankem črevesju pa posledično lahko povzročijo nastanek prostih radikalov. Prosti radikali pa lahko povzročajo celo rakasta obolenja v našem telesu.

– z Ayurvedskimi zeliščnimi tableti Trojno čiščenje MA505.

Najbolj poznan in najbolj učinkovitejši preparat za čiščenje telesa in odlična rasajana (zeliščni pripravek za pomlajevanje) sestavljen iz treh sadežev. Primerna za dolgotrajno uporabo. Triphala čisti prebavila, presnovo, kri, imunski sistem, mišice in maščobe. Poleg tega, da globinsko prečiščuje telo, ga hkrati tudi neguje oz. hrani dele telesa, ki so bili očiščeni, kar jo odlikuje napam drugim izdelkom, saj je to eden redkih izdelkov, ki hkrati prečiščuje in hrani telo. Zato velja za rasajano – preparat za pomlajevanje.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 700 OLJE PEGASTEGA BADLJA

>> JM 157 ČAJNA MEŠANICA HEPA

>> JM 439 KAPLJICE HEPA

>> PEGASTI BADELJ 100g

>> MA 937 LIVOMAP ZELIŠČNI TABLETI 30g

>> MA 936 SIRUP KREPKA JETRA 200ML

>> MA 579 TELIŠČNI TABLETI RAKTAMAP 30g

>> PITTA ČAJ

>> PITTA CHURNA

>> MA 505 TROJNO ČIŠČENJE, 250g 

>> MA 505 TROJNO ČIŠČENJE, 60g

>> SIVA GLINA V PRAHU