Gradivo, Interno Gradivo Članki

HERPES ZOSTER – PASAVEC

HERPES ZOSTER – PASAVEC

Herpes zoster ali pasavec povzroča isti virus, ki ga v otroštvu spozna večina otrok, ko prebolijo norice (ponekod vodene koze). Ta sicer nenevaren virus na drugo priložnost, za izbruh, počaka varno skrit v senzorjih hrbtenjače – ganglijih, kjer lahko miruje tudi vse življenje. Ponovno prebujeni pa lahko 10 – 30 % prebivalstva povzroči izbruh mehurjev, bolezni, točno tam oz. na tistem predelu kože, ki jo oživčuje živec, v katerem je virus spal. Bolj podvrženi so ljudje, ki so norice preboleli pred 1 letom starosti, oz., če so jih preboleli še kot dojeni otroci (če je bila mama prebolevnik, so z mlekom dobili potrebna protitelesa proti virusu, zato se njihova imunost ni dovolj razvila).

Kaj je Herpes zoster oz. Pasavec?

Gre za virusno bolezen, ki jo povzroča Varičela zoster (ta isti virus povzroča tudi norice) in za katero so značilni zelo boleči kožni izpuščaji v obliki mehurčkov, napolnjenih s tekočino. Po navadi ima značilno obliko pasu, od tod tudi ime pasovec. Lahko se pojavi kjer koli na telesu, najpogosteje pa je videti kot pas prizadete kože, ki se vije od sredine hrbta, prek strani telesa na sprednjo stran do prsnice. Virus varičela zoster se aktivira največkrat pri odraslih ljudeh (seveda lahko tudi pri mladostnikih in otrocih), kot posledica močno oslabljenega imunskega sistema  – velikokrat so to ljudje, ki imajo kronične bolezni, ali pa je njihovo telo izčrpano zaradi stresa. Prav tako je izbruh bolezni, vidni kazalnik nekaterih hudih oblik osnovnih bolezni, ki pa se še niso izrazile.

herpes zoster oz. pasavec

Kako prepoznati okužbo, ter način prenosa, inkubacijska doba?

Ta okužba je že na prvi pogled zelo razpoznavna. Zanjo so značilne lokalne gručice mehurčkov, katere vsebujejo tekočino.

Pasavec se ne prenaša iz človeka na človeka. Se pa lahko pasovec prenese s človeka z aktivno okužbo pasavca na človeka, ki še nikoli ne prebolel noric ali pa bil cepljen proti njim. V takšnem primeru zboli taka oseba za noricami in ne za pasovcem. Virus se lahko prenese z direktnim kontaktom s tekočino mehurčkov na izpuščaju pasovca.

Inkubacijska doba je med 14-16 dnevi, lahko pa tudi do 21 dni.

Simptomi in znaki bolezni:

  • naprej se pojavi kot huda, pekoča bolečina na določenem pasu kože, ki jo oživčuje okužen čutni živec
  • po 2-3 dneh se pojavijo rdečica in vzbrstijo prozorni mehurčki z bistro tekočino – ponavadi se združijo v večje mehurje
  • ponavadi se pojavi kot ostro lokalizirana sprememba
  • ko mehurčki počijo, ostanejo ranice, ki jih prekrijejo hraste, ponavadi v roku 2 tednov izzvenijo
  • navadno se pozdravi brez posledic na koži
  • če se pojavi še bakterijska okužba, se to mesto gnoji, potem pa privede do dolgotrajnejšega zdravljenja  in lahko pusti tudi brazgotine
  • običajno bolezen traja 10-15dni
  • pri manj kot 4% bolnikov se pasavec lahko ponovi
  • najpogosteje se pojavi na prsnem delu telesa, lahko pa tudi na vratu, obrazu, trebuhu ali na ledvenem delu

Pasavec lahko prizadene tudi osrednje živčevje. Še posebej nevaren je pasavec, ki izbruhne na delu kože, ki jo oživčuje očesna veja obraznega živca. Mehurčki zajamejo veko, polovico čela in nosu. Bolezen se lahko razširi na oko, povzroči vnetje očesne veznice, šarenice… v takšnem primeru je nujen čimprejšnja obravnava pri zdravniku in tudi okulistu!

Lahko prizadene tudi polovico obraza in polovico ustne votline, kar povzroči v ustih hude bolečine in težko prehranjevanje.

Če se pojavi v področju ušesa, zna povzročati motnje v ravnotežju, izgubo sluha in ohromitev obraznega živca, ta oblika je zelo redka.

Če pa se pojavi v delu splovila ali zadnjične odprtine, pa lahko povzroča motnje v mokrenju.

Pri imunsko zelo oslabljenih ljudeh pa ta bolezen lahko prizadene tudi notranje organe kot so pljuča in jetra.

Najpogostejši in najnadležnejši zaplet pasavca pa je postherpetična nevralgija, ki dolgoročno močno okvari kakovost življenja. Bolečina je vodilni znak in je posledica vnetja živca, ki oživčuje prizadeti del kože. Ta bolečina je zelo huda in lahko traja mesec ali več. Ker se ne odziva na običajna protibolečinska zdravila, bolnika pripelje na rob obupa. Pogosteje se pojavi pri starejših.

Ali si lahko pomagamo na naraven način?

Če opazimo boleče kožne izpuščaje v obliki vodenih mehurčkov, moramo čim prej  obiskati zdravnika ter poskrbeti za dvig imunskega sistema, da se bo naše telo imelo moč zdraviti. Pri tem je ključnih prvih 72 ur, ko opazimo kožne izpuščaje ter začutimo gomazenje, saj bo zdravljenje veliko uspešnejše in hitrejše. Pazimo, da prizadeti del obvarujemo pred bakterijsko okužbo, uporabljamo lahko tudi obkladke s fiziološke raztopino, ki jih zelo pogosto menjavamo.

Prizadeti del, mehurčke pa tudi že ranice lahko zdravimo tudi z Glinenim mazilom. Saj glina deluje antiseptično, mehurčke izsuši, prej naredi hrasto, in potem tudi hitreje celi.

Pri takšnem hudem pomanjkanju odpornosti najhitreje učinkuje uživanje Jožefove paste JM 500. Ker gre v takšnem primeru za kurativno zdravljenje, ni dovolj vzeti le preventivno priporočenega odmerka, temveč pojemo 4 čajne žličke omenjene paste dnevno. Ob tem smo pozorni, da v prehrano vnesemo veliko sadja, zelenjave in zelišč, ki imajo protivneten učinek (cimet, ingver, kurkuma, timijan…).

Poleg paste za povečanje obrambe telesa, Jože Majes priporoča piti čajno mešanico Hekso, Herpes JM 163, ki je sestavljena iz žajblja, srčne moči, ognjiča, hrastovega lubja in korenine angelike. Čaj se pije 3 tedne, in sicer 1 liter čaja dnevno. Najprej naredimo 1 kuro, potem za en teden prekinemo in kuro še ponovimo. To čajno mešanico lahko pijemo tudi, če vzporedno uživamo od zdravnika predpisana  zdravila. Čaj bo namreč pripomogel k hitrejšemu zdravljenju bolezni.

Ko se boleči kožni izpuščaji začnejo sušiti, začne ponavadi vse skupaj precej srbeti. Proti srbečici in za hitrejše zdravljenje izpuščajev na koži svetujemo uporabo pripravka iz hrastovega lubja, to je zelišče Hrast (hrastova skorja, lubje) JM 162. Hrastovo lubje pripravimo tako, da v 2 litra kropa vsujemo 2 jušni žlici lubja. Vse skupaj po 10 minutah precedimo in z ohlajeno tekočino umivamo prizadeto mesto. To delamo dokler srbečica in izpuščaji ne izginejo. Odrasli lahko za ta namen uporabljajo tudi mešanico Hrastek jm 165 (vsebuje hrastovo lubje, rumeno lakoto, slezenovec list in cvet ter srčno moč), deluje še močneje.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča za to težavo naslednje izdelke: uživanje AMRIT KALASH PASTE MA 4, ta pasta vsestransko krepi organizem, izboljšuje zdravje in počutje, zmanjšuje posledice staranja, krepi imunski sistem ter ustvarja ravnovesje v duhu in telesu.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JOŽEFOVA PASTA JM 500
>> ČAJ HEKSO JM 163
>> HRAST JM 162

>> HRASTEK JM 165

>> GLINENO MAZILO

>> AMRIT KALASH MA4