GLAVOBOL, MIGRENA

Glavobol je ena najpogostejših bolečin. Migrene (glavobol) pogosto spremljajo simptomi, kot so slabost, preobčutljivost za svetlobo in zvok in pri nekaterih tudi avra.

tenzijski glavobol
Tenzijski glavobol.

Kaj ga povzroča?

Mesto in jakost bolečine določa veliko različnih dejavnikov. V Sloveniji so migrene so zelo pogoste, prizadenejo 1 od 4 žensk in 1 od 12 moških. Mnenje je, da so pogosteje pri ženskah, predvsem zaradi vpliva hormonov (ponavadi so pogostejše v času mesntruacije).

Trije od štirih glavobolov nastanejo zaradi napetosti (tenzije) mišic skalpa ali vratu. Bolečina pri tenzijskih glavobolih je srednje intenzivna, lokalizirana pa v zatilnem in čelnem delu glave. Pogosto jo je čutiti kot tesno zategnjen trak okoli glave.

Glavobol lahko nastane tudi zaradi alkoholnega mačka, neredne prehrane, dolgega potovanja, hrupa, slabega zraka, slabega vremena, preveč spanja, prevelikega razburjenja, povišane temperature, bolečih sinusov ali zob.

Obstajata 2 vrsti migrene – z avro ali brez!

migrena z avro ; ponavadi se simptomi občutijo preden se začne migrena; ponavadi simptomi nastopijo 15 minut do 1 ure pred nastopom glavobola; kažejo se kot:

 • vidne težave v obliki motenj, slepe pike, cikcak vzorci, utripajoče luči…
 • okornelost v ramenih, vratu, udih, tudi kot ščemeč občutek
 • težave s kordinacijo gibov; težave z ravnotežjem, dezorentiranost
 • govorne težave, med govorom ne zmore najti pravih besed
 • izguba zavesti, sicer zelo redka

migrena brez avre ; simptomi se kažejo kot:

 • slabost, neprijetno počutje, tudi bruhanje
 • povečana občutljivost ; na svetlobo – fotofobija; na zvok – fenofobijo; na vonj – osmofobijo, ali kombinacijo vsega

Večina ljudi, ki trpijo za migreno, potrebuje počitek v tihem in temnem prostoru. pri migreni z avro ali brez nje se lahko pojavijo še nalsednji simptomi: slaba koncentracija, potenje, občutek izjemne vročine ali mraza, bolečine v predelu trebuha, pogosto mokrenje. Migrenski simptomi ponavadi trajajo do 3 dni.

Glavobol zaradi spanja
Glavobol lahko nastane tudi zaradi preveč spanja.

Sprožilni dejavniki za migreno:

 1. ČUSTVENI ( tesnoba, stres, napetost, šok, depresija ali vznemirjenje)
 2. TELESNI (slabo spanje, utrujenost, izmensko delo, slaba telesna drža, napetost v vratu in ramenih, daljša potovanja, tudi menopavza)
 3. PREHRANSKI (postenje, pozni in neredni obroki, dehidracija, alkohol, prehranska dopolnila, kofein, določena hrana- čokolada, citrusi, sir)
 4. OKOLJSKI ( utripajoči zasloni tv in računalnik, močna svetloba, kajenje, glsen zvok, spremeba klime, močni vonji, pomankanje kisika – svežega zraka)
 5. MEDICINSKI ( določena zdravila lahko sprožijo migreno, nekatera uspavalna ter hormonska zdravljenja tudi kontracepcija…)

Kako si pomagati na naraven način?

Eden od načinov, ki lahko pomaga je menjavanje hladnih in toplih obkladkov. Kot posledica tenzijskega glavobola (posledica zategnjenosti v vratu in glavi, katere vzrok je med drugim tudi stres, tesnoba ali pomanjkanje spanja) zmočite krpo z vročo vodo, jo ožemite ter položite na čelo ali zadnji del vratu, da se zategnjene mišice sprostijo. Za lajšanje vaskularnega glavobola (posledica širjenja krvnih žil v določenih predelih možganov) ravnajte podobno, samo da namesto vroče vode uporabite mrzlo. Zaradi mrzle vode se bodo krvne žile skrčile, zato se bo zmanjšal pretok krvi in s tem pritisk v predelu bolečine.

Drugi način je masaža in najbolj pomaga, če je glavobol posledica vnetih sinusov. S sredincema si masirajte točki ob nosnicah v višini nosne konice. Masirajte v smeri urinega kazalca 2-3 minute. Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča za to naslednje izdelke: NASYA OLJE MP16. Sestavljeno je iz številnih koristnih zelišč. olj in začimb. Nasya olje ohranja nosno sluznico dobro negovano. Dve ali tri kapljice olja v vsako nosnico je po ajurvedi sestavni del dnevne rutine. Za higienično uporabo je dodana kapalka. Imamo 2 možnosti pakiranja izdelka; 10 ml  in 50ml. Če so bolečine zelo močne in se kažejo kot glavobol, si lahko pomagate lajšati bolečine s protibolečinskim mazilom BALM MA728.

V tretjem nasvetu priporočamo, da povečate cirkulacijo krvi – preženite kri v noge. Če kri teče v nižje dele telesa, se zmanjša pritisk v žilah glave. Zato za lajšanje kljuvajočega vaskularnega glavobola namočite noge v manjšo kad z vročo vodo, v katero ste zmešali gorčico v prahu. Po približno pol ure noge obrišite. Počutili se boste bolje.

Svetujemo tudi pitje Jožetove čajne mešanice JM 168 GLAVCA, saj glede na povratne informacije ljudi, dobro deluje. Pomaga, da napetost v glavi popusti in se tudi koncentracija spet poveča. Vsebuje precej zdravilnih rastlin: grško seno, jetičnik, meliso, sivko, trobentico in encijan korenine…

Kot naslednji izdelek proti migrenam, glavobolom vam lahko ponudimo MIGROSTOP KAPLJICE JM 443. Te kapljice so narejene na bazi rastlinskega glicerola, vsebujejo izvleček belega vratiča, korenine angelike in baldrijana.  Uživamo 3 krat na dan pred obrokom 20 kapljic v 100 ml tople vode ali čaja. Stekleničko kapljic priporočamo porabiti do konca.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča za to naslednji izdelek , zeliščne tablete MA332. Ti zeliščni tableti se svetujejo pri težavah kroničnih glavobolov, pomagajo k lagodnemu počutju glave, umirjajo živčni sistem in podpirajo razstrupljanje. Uživajo se po 1 zeliščno tableto 2x dnevno s toplo vodo, pol ure pred zajtrkom in večerjo. Primerno za vse starostne skupine, v nosečnosti pa jih odsvetujemo. Pakiranje vsebuje 60 zeliščni tablet.

Ajurveda svetuje tudi inhalacijsko olje  MA634 (aroma olje z meto)Pri glavobolu ali napetosti v sklepih namažemo boleč predel ( pri glavobolu vtiramo v sence).

Priporoča se še: da je hrana lahka, uporabljajte ghee maslo, zeleno zelenjavo in staran riž, izogibajte se jogurtu, maslu, ribam, gorčici, spanju čez dan ter vadite transcedentalno meditacijo in joga asane.

 

Za svetovanje ali naročilo pokličite:

07/30 66 830 ali 041/887362 oz. pošljite mail: info@k2m.si
Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> ČAJ JM 168 GLAVCA

kapljice migrostop jm 443

zeliščni tableti ma 332

nasya olje mp-16

inhalacijsko olje ma 634

mazilo BALM MA728

Related Posts