Jožetovi nasveti

Glavkom – očesni pritisk

Glavkom in očesni pritisk

GLAVKOM oz. OČESNI PRITISK oz. ZELENA MRENA

Kaj je glavkom (oz. zelena mrena oz. očesni pritisk)?

Glavkom je očesno obolenje, ki vključuje poslabšanje vida in izgubo optične občutljivosti v posameznih predelih vidnega polja zaradi okvar vidnega živca v področju očesne mrežnice. Povišan očesni pritisk igra pomembno vlogo pri nastanku glavkoma. Primarno je lahko glavkom podedovano ali prirojeno obolenje, sekundarno pa je posledica sočasnih drugih bolezni, poškodb ali vplivov jemanja določenih zdravil.
Vzrok nastanka glavkomaše ni pojasnjen. Do nedavnega je stroka povezovala povišan očesni tlak z nastankom glavkoma, danes pa se ga obravnava le kot enega izmed več dejavnikov, ki vodijo v razvoj obolenja in njegovo napredovanje. Temu verjetno dodatno pripomorejo povečana občutljivost vidnega živca na zmanjšano prekrvitev očesne mrežnice in neuravnotežen dotok krvi, avtoimune reakcije in ostale fiziološke motnje. Sam očesni tlak precej nedosledno napoveduje možnost nastanka glavkoma. Pri nekaterih bolnikih kljub visokemu očesnemu tlaku do pojava glavkoma ne pride, medtem ko se pri drugih bolnikih ta lahko pojavi že ob normalnih vrednostih. Po drugi strani pa se z naraščanjem očesnega tlaka v kateremkoli območju njegovih vrednosti tveganje za kasnejši pojav glavkoma povečuje. Zato pri večini bolnikov vzdrževanje normalne vrednosti očesnega tlaka z zdravili upočasni ali zavre napredovanje bolezni.

Glavkom spada med zahrbtne bolezni, saj napreduje počasi in neopazno. 50 % bolnikov namreč ne ve, da je z njihovim očesom nekaj hudo narobe.

ZAKAJ SE PRITISK V OČESU POVEČA: Povišan očesni pritisk nastane zaradi neravnovesja med nastajanjem in odtekanjem prekatne vodke v sprednjem delu očesa. Ker prekatna vodka zastaja v očesu, povzroča naraščanje očesnega pritiska. Ta povečuje pritisk v očesu in pritiska na očesni živec. Če stanje traja dalj časa, se vlakna očesnega živca nepopravljivo poškodujejo. NA KRATKO:V primeru, da očesna tekočina iz očesa ne odteka, temveč se v njem zadržuje, se poveča očesni pritisk…Posledica tega pa je postopno poslabšanje vida in v skrajnih primerih slepota. 

Najbolj izpostavljeni tveganju za nastanek glavkoma so:

 • ljudje po 40 letu;
 • kratkovidni ljudje z dioptrijo večjo od -4;
 • osebe z srčno – žilnimi boleznimi;
 • sladkorni bolniki;
 • in osebe katere imajo glavkom v ožji ali širši družini.

glavkom

 Kako lahko prepoznamo znake:

Bolniki sami na začetku težko prepoznajo znake, saj nimajo ravno težav z vidom. Vid je na začetku dober, ko s opazijo znaki, pa je bolezen že v razširjeni obliki.

Opozorilni znaki so:

 • solzne in pekoče oči,
 • zameglejn vid,
 • občasni glavoboli,
 • pordele oči,
 • razširjene zenice,
 • sij okoli oči,
 • slabost, bruhanje,…

Pregled glavkoma se običajno izvaja kot del standardnega pregleda oči in jih izvajajo OFTAMOLOGI. Testiranje za glavkom mora vključevati meritve očesnega tlaka, spremembe v velikosti in obliki oči,sprednjega prekata kota, vidnega polja in vidnega živca, da se ugotovi morebitne vidne poškodbe.

 • OČESNI TLAK – je v meji normale, če je med 10-22 mmHg
 • VIDNI ŽIVEC se pregleda tako, da se osvetli notranjost očesa, zdravnik pa skozi zenico pregleda obliko in barvo vidnega živca
 • VIDNO POLJE- se pregleda, da bi se postavila  diagnoza, nato pa je potrebna kontrola enkrat do dvakrat letno, da se ugotovi, če je prišlo do poslabšanja

Cilj sodobnega zdravljenja glavkoma je zmanjšati škodo, ki jo povzroči njegovo ustvarjanje in boljše ohranjanje vidnega polja, kot tudi doseči popolno kakovost življenja bolnikov z minimalnimi stranskimi učinki.

Kako si lahko pri glavkomu pomagamo na naraven način?

Eden izmed načinov so redni preventivni pregledei vida, še posebaj po 40 letu starosti. Ključnega pomena pri tej bolezni je, da v očesu pravočasno znižamo očesni tlak.

Največkrat je vzrok glavkoma povišan očesni pritisk, zato je po Jožetovih besedah, smiselno zdraviti ravno vzrok, ki posledično pozdravi tudi glavkom. Torej, vprašanje je, kako si lahko pozdravimo očesni pritisk.

Znanje in izkušnje Jožeta Majesa govorijo, da je najboljša za tovrstne težave čajna mešanica JM 129 Venček, ki je sestavljena iz 70% ajde in 30% šipkovih ovojnic. Ajda (steblo, listi, cvet) vsebuje zelo veliko rutina, ki je glavna učinkovina za zdravljenje sten žil, v kombinaciji s šipkovimi ovojnicami pa hitreje odpravlja težave. Mešanico svetujemo piti 60 dni brez prekinitve zato, da se ožilje dobro regenerira, postane bolj elastično in posledično se pritisk v žilah zniža. Popije se vsak dan 1 liter čaja, ki ga pripravimo kot poparek – to so cca 3 skodelice dnevno. Ker ena vrečka čaja JM 129 Venček zadostuje za 3 tedne, je potrebno popiti vsaj 3 vrečke čaja brez vmesnega prekinjanja.

V primeru, da ne želite piti čaj, lahko konzumirate kot kapljice Rutin JM442 (3x na dan po 20 kapljic v 1dcl vode in popijete pol ure pred jedjo). Če želimo učinek povečati in še bolj celostno zdraviti glavkom, potem svetujemo, da zraven jeste tudi Jožefovo pasto JM 500. Med drugim vsebuje tudi sestavine, ki zdravijo ožilje, uravnavajo pritisk in izboljšujejo kri (slive, aronija, brusnice).

Pri blaženju rdečih, razdraženih, srbečih oči si lahko pomagamo z naravnimi pripravki. Pri nas svetujemo čajno mešanico VIDKO JM 175. Ta mešanica je sestavljena iz komarčka, smetlike in plavice. Ta kombinacija se uporablja kot kapljice za oči pa tudi za umivanje očes. Vedno ko si umivamo oko, gremo iz notranjosti očesa (od nosu) proti zunanji strani očesa (proti ušesu). Uporaba takšnih kapljic tako ne le pomaga pri odstranjevanju alergenov iz očesnih veznic, ampak tudi pri umirjanju razdraženih, srbečih in rdečih oči, za težave s solzenjem, za različne očesne bolezni.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča narediti kakšno kuro z zeliščni tableti  MA1 RASAJANA ZA MOČ; poleg tega da hrani telo in ga pomlajuje, vrača telesu svežino, in moč ter ga razkisuje. Zelo dobro se je ta izdelek obnesel tudi pri ljudeh, kateri imajo težave z očmi.

Svetujemo tudi izvajanje TERAPIJE NA OSNOVI GHEE MASLA – NETRA TARAPANA. Ta tretma ponavljamo vsaj2-3 x tedensko, zvečer pred spanjem. Deluje izredno blagodejno na oči, jih hrani, neguje ter zdravi.  Zdravi pesek v očeh, pomaga pri solzenju, odstranjuje nečistoče, pomaga pri sivi mreni, očesnemu pritisku, pa tudi pri problemih z dioptrijo. Izvaja pa se tako, da ekološki ghee segrejemo, da se stopi in nalijemo v primerne kozarčke za ta tretma. Počakamo, da so ohladi do temperature, ki jo naša koža in oči prenesejo. Oba kozarčka si poveznemo na oči. Oči potem premikamo v vse strani, medtem ko so zalite z ghee-jem, vsaj 3-5 minut. Potem si oči obrišemo in gremo počivat.

Za svetovanje ali naročilo pokličite:

07/30 66 830 ali 041/887362 oz. pošljite mail: info@k2m.si

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:
>> ČAJ JM 129 VENČEK

>> JM 442 KAPLJICE RUTIN, 100ml

>> JOŽEFOVA PASTA JM 500

>> JM 175 VIDKO

>> GHEE MASLO BIO, 500g

>> KOMPLET ZA OKO- KOZARČKI

>> MA 1 RASAJANA ZA MOČ