GHEE MASLO

Včasih so ga poznali pod imenom žonta ali kot kuhano in prečiščeno maslo. Na ozemlju današnja Slovenije so ga poznali še predno so obstajale hladilne naprave, takrat, ko so še razmišljali, kako za dlje časa shraniti najboljše, kar mleko daje.

Ženske na vasi so ga vsaka nekaj skuhale, zbrale skupaj in podarile mladi mamici, da bi si ta okrepila telo in imunski sistem, ter da bi imela najboljše mleko za novorojenčka. Uporabljali so ga tudi za: mazanje sklepov, ozeblin, vnete ritke otrok, suho koži in razpokane ustnice, izdelovali kreme, si ga kapali v oči za boljši vid…

Ghee maslo je odlično kuhano maslo – kulinarično zlato. Na ognju maslo segrejemo in potem ga s tem, ko pobiramo stran penice, oplemenitimo, da postane najbolj vsestransko in nepokvarljivo.

Univerzalna, vsestranska uporaba za: mazanje, pečenje, cvrtje, praženje, lahko dodajamo v testo, namaze, priloge, dejansko pa se ga uporablja tudi za nego telesa,…

Ghee so včasih svetovali predvsem za težave s črevesjem, saj je odličen vir maslene in kaprilne kisline.

Najdemo ga pod različnimi nazivi: ghee, gi, ghi, prečiščeno maslo, žonta, maslo, masunek, kulinarično zlato, ajurvedski medij, topljeno maslo, kraljeva hrana, klarificirano maslo, masung,…

Ghee je kuhano maslo. S postopkom izjemno počasnega kuhanja se maslo prečisti – odstranijo se ogljikovi hidrati, beljakovine, kazein, laktoza, nečistoče in voda, na takšen način ostane le čista maščoba oz. olje. Ghee ne vsebuje transmaščobnih kislin, narejen je iz naravnega mleka in ne dviguje holesterola v krvi.

Kot kulinarično zlato je ghee maslo skrivnost mnogih kuharskih mojstrov. Ali se na njem pripravi celotne jed, ali pa vsaj na Ghee-ju pripravijo začimbe, dodatke, prikuhe in zabele. Idealne je tudi za pripravo sladkih jedi. Pri pripravi ostalih jedi je kot nadomestek za vse vrste maščob.

Na sobni temperaturi je bistveno bolj obstojen kot surovo maslo. Primeren je za na izlete v hribe ali za ob morje. V kleti ali hladilniku pa ga lahko hranite mnogo let.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo – Ajurveda priporoča uporaba ghee-ja tudi v kombinaciji z začimbami. Na njem prepražimo začimbe in mešanici dodamo druga živila ali pa jed skuhamo in na koncu primešamo gheeju prepražena zelišča. Tako pripravljenje zelenjavne jedi in jedi iz riža, stročnic, žitaric,…so dragulj ajurvedske kuhinje in zdrave vegetarijanske, kot tudi ostale prehrane.

(Za vse tiste, ki pripravljate ribe, mesne zrezke in podobno, je ghee zagotovo biser te priprave. Le najdite pravega kuharja in znal vam bo povedati, da je original dunajski zrezek vedno cvrt na ghee-ju, drugače pač to ni Viner šnicel 🙂

Ayurveda navaja mnogo pozitivnih učinkov na telo in um:

– Izbolšuje absorbacijo: Ghee je sestavni del ayurvedske medicine. Ker je Ghee v osnovi olje se zlahka veže z rastlinskimi hranljivimi snovmi, ki so topljive v maščobah in tako prodira v celične membrane, ki bazirajo na lipidih. Po različnih opazovanjih ghee povečuje učinkovitost nekaterih hranljivih snovi iz rastlin tako, da služi kot prenašalec aktivnih komponent v notranjost celic, kjer imajo le-te največji vpliv.

– Prebava: po ayurvedi ghee pomaga pri uravnavanju viška želodčne kisline in vzdrževanju oz. uravnavanju naravne stabilnosti in viskoznosti sten želodca in črevesja.

– Lajša opekline: Ravno tako kot aloe vera, Ghee zmanšuje nastajanje žuljev in brazgotin, v kolikor se dovolj hitro nanese na opečeno ali poškodovano kožo. Staran Ghee ima večjo medicinsko vrednost. Mnogi spisi navajajo da naj bi ghee, ki je bil skrbno zakopan v zemljo (eden od načinov) za obdobje 50 let, delal čudeže.

– Lajša težave z očmi: za težave z očmi ga svetujemo v obliki NETRA TARAPANA TERAPIJE ( za to potrebujemo kozarčke, ghee in papirnate brisače) Ekološki ghee (prečiščeno maslo) segrejemo, da se stopi in nalijemo v primerne kozarčke za ta tretma. Pozorno čakamo, da se ohladi do temperature, ki jo naša koža in oči še prenesejo ( v ghee – ju držimo prst in če nas ne peče, ampak je samo toplo), potem je primeren za uporabo. Oba kozarčka si poveznemo na oči. Oči premikamo v vse strani, medtem ko so zalite z ghee- jem. Ta tretma lahko ponovimo vsak teden , je izredno blagodejen za oči, jih hrani, neguje ter zdravi.

V knjigi ved, starih tisoče in več let, je Ghee zapisan in omenjen kot “kraljevska terapija”.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> GHEE MASLO 500g       

>> GHEE BIOLAND MASLO 220g

>> BIO GHEE 420g