Jožetovi nasveti

ESENCIALNI TREMOR

ESENCIALNI TREMOR

Esencialni tremor je najbolj pogosta motnja gibanja. Bolniki s to motnjo občutijo nehotno tresenje (tremor) rok, glave, glasu ali ostalih delov telesa. Težave se začnejo ponavadi v odrasli dobi in se s starostjo slabšajo.  Ta motnja je najbolj opažena pri finih gibih ali pa ko se iztegnejo roke, npr. pisanje, uporaba pribora, držanje kozarca. Ponavadi se tremor umiri če roke počivajo in so sproščene. Stres pa takšno stanje še poslabša.

Esencialni tremor je najbolj pogosta motnja gibanja. Bolniki s to motnjo občutijo nehotno tresenje (tremor) rok, glave, glasu ali ostalih delov telesa. Težave se začnejo ponavadi v odrasli dobi in se s starostjo slabšajo.  Ta motnja je najbolj opažena pri finih gibih ali pa ko se iztegnejo roke, npr. pisanje, uporaba pribora, držanje kozarca. Ponavadi se tremor umiri če roke počivajo in so sproščene. Stres pa takšno stanje še poslabša.

Vzrok za to diagnozo ni popolnoma znan. Zdravniki menijo da gre za motnjo v možganih (čeprav je možganska slika normalna). Več kot polovica bolnikov ima družinskega člana z esencialnim tremorjem. Določene bolezni tudi lahko poslabšajo tremor, npr. bolezen ščitnice. Tudi določena zdravila lahko poslabšajo tremor.

Bolniku lahko pomagajo zdravila, vendar se ne da točno napovedati, saj enim pomagajo, drugim pa ne. Nevrologi svetujejo ustrezen način zdravljenja, lahko tudi s kirurškim posegom. Lahko pa olajšamo z uporabo obteženih skodelic, posode, tudi z nošenjem malih zapestnih uteži in na ta način pomagamo pri vsakodnevnih aktivnostih.

Esencialni tremor ni oblika Parkinsonove bolezni. Je tudi 10x pogostejša od Parkinsonove. Pri Parkinsonovi bolezni je npr. bolj očiten tremor rok tudi ko sta roki sproščeni, pa tudi drugi znaki so izraženi, težave s hojo, upočasnjeno gibanje…

Ta diagnoza ne skrajša življenjske dobe človeka, se pa lahko s časom ojača do te mere da imajo bolniki težave pri dnevnih aktivnostih, pisanje, pitje, hranjenje, posledično vpliva tudi na družabnost…

Kako si lahko pomagamo na naraven način?

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča za to težavo naslednje izdelke:

Zeliščno maslo TIKTAMAP MA367 deluje tako, da poveča imunski odziv v koži in sklepih. Poskrbi za pravilno delovanje imunskih celic. Po drugi strani pa zmanjšuje preveliko vzdraženje živčnega sistema in uravnoteži sproščanje hormonov oz. drugih živčnih prenašalcev živčnih signalov v mišice.Tako nadzira gibanje mišic in pomaga pri živčno – mišičnih boleznih. Zelo dobro se obnese pri Parkinsonovi bolezni, saj dobivamo čudovite povratne informacije od strank, ki smo jim na ta način pomagali. Uživa se 1-2 čajni žlički  2x dnevno, najbolje zjutraj in pred spanjem s toplo vodo.

–  tudi zeliščne tablete MA686 AŠWAPOWER, STRESFREE, so namenjene pomirjanju oz. odstranjevanju globoke zakoreninjene napetosti v telesu, ki jo povzroča stres, preobremenjenost in /ali druge obveznosti. Deluje na celoten živčni sistem. Učinek na centralno živčevje je pomirjajoč in sproščujoč. Učinek na živčne končiče po telesu pa dodatno pomaga pri raznih motnjah (mrzle noge, razdražen želodec,…). Glavna sestavina preparata je Ašvaganda, ki velja za splošni tonik – hrani in neguje vsak del telesa, še posebej živčevje. Pomagajo umirjati človeka, krepijo odpornost na stres, nervozo, poleg tega pa hkrati vplivajo na povišan krvni tlak.

PRIPOROČAMO:

  • opustiti vse stimulanse, kot je kava, alkohol ipd.,
  • uživajte lahko prebavljivo hrano,
  • izogibajte se mastni in začinjeni hrani,
  • redno uživajte prečiščeno GHEE MASLO
Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> MA 367 TIKTAMAP, 175g 

>> MA686 AŠWAPOWER, 60g

>> GHEE MASLO