Gradivo, Interno Gradivo Članki

Cmok v grlu

Največkrat je ta cmok v grlu, zaradi težav s sinusi, zaradi prehlada ali pa alergijske reakcije.

CMOK V GRLU – GRLO (CMOK, SLUZ)

 

Se vam dogaja, da se vam v grlu nabira gosta sluz, ki vas sili, da se izkašljujete, a ne gre ne ven ne nazaj po grlu? Čutite jo, vendar se je nikakor ne morete znebiti. Težava je kar pogosta, vzrokov zanjo pa je lahko več.

Cmok v grlu

Vzroki za cmok v grlu

Gosta sluz brez barve ovira prehodnost grla. Lahko pride z zadnjega dela nosne votline, kadar je ta slabše prehodna. Žleze v grlu in nosu dnevno proizvedejo od enega do dveh litrov sluzi, ki je sestavljena iz celic povrhnjice sinusnih prehodov, ki imajo več pomembnih nalog. Ena od glavnih nalog je, da ves čas vlažijo in čistijo nosne votline, odplavljajo tujke in jim preprečujejo, da bi prodrli globlje v dihalne poti. So obramba pred okužbami in vlažijo okolje. Kar pomeni, da imamo sluz ves čas v grlu, vendar se je večinoma sploh ne zavedamo, saj je nujna za normalno delovanje telesa. Ko pa je te sluzi preveč, se začno težave. Čutimo jih, kot rečeno, kakor cmok v grlu, oviro, ki je zelo neprijetna, grlo je zamašeno, slabo prehodno, lahko se pojavijo tudi težave z dihanjem, kašelj in izkašljevanje.

 

“Največkrat je ta cmok v grlu, zaradi težav s sinusi, zaradi prehlada ali pa alergijske reakcije. Če se vam ta cmok najpogosteje pojavlja zjutraj ko vstanete, potem je lahko vzrok GERB, oz. težave z želodčno kislino.          – Jože Majes

 

Za težave s tem imamo pripravke, kateri so opisani v članku želodčna kislina. Vzrok za cmok so lahko tudi druga vnetja v grlu, mandeljnih žrelnici…če je virusna okužba so simptomi enaki. Tudi kadar je človek v zakajenem prostoru se izloča več sluzi. Sluz v grlu lahko povzroči tudi ustni zadah, saj vsebuje veliko beljakovin in sprošča anaerobne bakterije.

 

Kako si lahko sami pomagamo?

Nobene potrebe ni, da bi zaradi takih tegob povečevali gnečo v čakalnicah, če si lahko pomagamo sami. Zelo dobro se obnese pitje čajne mešanice JM 112, saj je namenjena odstranjevanju cmoka v grlu, ki vsebuje slezove korenine, slezenovec, trpotec, timijan, trobentico, lučnik in citronko. Čaj se pripravi kot hladen namok (rastline se hladne namakajo od 6-8 ur) in se pije po požirkih preko celega dneva.

Med domačimi pripravki, ki bodo koristili, je tudi grgranje slane vroče vode. Redno grgranje slane vode je posebej učinkovito, če so težave šele na začetku.
V pomoč je tudi spiranje nosnih votlin z doma narejenimi kapljicami  iz sleza JM 183 in timijana JM 184, kar lahko uporabimo že pri dojenčkih. Korenine sleza naredijo, da se odvečna sluz hitreje izloči, timijan pa pomaga, da se bakterije ne razmnožujejo.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo Ayurveda pa priporoča uporabo naslednjih izdelkov: olje za nos/Nasya olje za težave s sinusi in pa sirup za bronhije/Prana sirup MA357, če se ta sluz nahaja v grlu.

Pomagalo bo pitje vročih tekočin, predvsem čajev, izogibajte se onesnaženim prostorom, uporabljajte vlažilce zraka v izsušenih prostorih, jejte začinjeno hrano, predvsem uporabljajte hren in čili.

Nekatere vrste hrana povzroča, da se sluz nabira v večji meri in tej se je treba izogibati. Sem sodijo mleko in vsi mlečni izdelki, pa tudi vsi izdelki, ki vsebujejo kofein (kava, nekatere pijače), sladkor, sol, črni čaj. Soja je eno od živil, ki najbolj spodbuja tvorbo sluzi.

Nekaj pa je tudi živil, ki količino sluzi zmanjšajo. Sem sodi med, ingver (lahko si naredite mešanico), kajenski poper, wasabi (japonski hren). Poleg tega pa je priporočljivo uživati dodatke vitaminov in mineralov, predvsem vitamina C in E ter cink.

 

Največkrat je ta cmok v grlu, zaradi težav s sinusi, zaradi prehlada ali pa alergijske reakcije.

Z inhalacijami proti cmoku v grlu

Priporočajo se tudi inhalacije. Za inhalacije si lahko kupite tudi posebni inhalator (dobite ga v lekarnah in specializiranih trgovinah), kar je priporočljivo za tiste, ki imajo pogosto tovrstne težave. Vendar pa si lahko pomagate tudi brez tega. V loncu zavrete vodo, v katero dodate ščepec  timijana JM 184, potem pa vdihujte izparino. Tisti, ki so poskusili s to metodo, pravijo, da zagotovo deluje. Pomembno pa je, da se morate potem toplo zaviti in ostati lepo doma na toplem.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini: