CMOK V GRLU

 

Se vam dogaja, da se vam v grlu nabira gosta sluz, ki vas sili, da se izkašljujete, a ne gre ne ven ne nazaj po grlu? Čutite jo, vendar se je nikakor ne morete znebiti. Težava je kar pogosta, vzrokov zanjo pa je lahko več.

 

cmok v grlu

Cmok v grlu je lahko precej nadležen.

Vzroki za cmok v grlu

Gosta sluz brez barve ovira prehodnost grla. Lahko pride z zadnjega dela nosne votline, kadar je ta slabše prehodna. Žleze v grlu in nosu dnevno proizvedejo od enega do dveh litrov sluzi, ki je sestavljena iz celic povrhnjice sinusnih prehodov, ki imajo več pomembnih nalog. Ena od glavnih nalog je, da ves čas vlažijo in čistijo nosne votline, odplavljajo tujke in jim preprečujejo, da bi prodrli globlje v dihalne poti. So obramba pred okužbami in vlažijo okolje. Kar pomeni, da imamo sluz ves čas v grlu, vendar se je večinoma sploh ne zavedamo, saj je nujna za normalno delovanje telesa. Ko pa je te sluzi preveč, se začno težave. Čutimo jih, kot rečeno, kakor cmok v grlu, oviro, ki je zelo neprijetna, grlo je zamašeno, slabo prehodno, lahko se pojavijo tudi težave z dihanjem, kašelj in izkašljevanje.

 

Kako si lahko sami pomagamo?

Nobene potrebe ni, da bi zaradi takih tegob povečevali gnečo v čakalnicah, če si lahko pomagamo sami. Zelo dobro se obnese pitje čajne mešanice JM 112, saj je namenjena odstranjevanju cmoka v grlu, ki vsebuje slezove korenine, slezenovec, trpotec, timijan, trobentico, lučnik in citronko. Čaj se pripravi kot hladen namok in se pije po požirkih preko celega dneva.
V pomoč je tudi spiranje nosnih votlin z doma narejenimi kapljicami iz sleza JM 183 in timijana JM 184, kar lahko uporabimo že pri dojenčkih. Korenine sleza naredijo, da se odvečna sluz hitreje izloči, timijan pa pomaga, da se bakterije ne razmnožujejo.

 

Z inhalacijami proti cmoku v grlu

Priporočajo se tudi inhalacije. Za inhalacije si lahko kupite tudi posebni inhalator (dobite ga v lekarnah in specializiranih trgovinah), kar je priporočljivo za tiste, ki imajo pogosto tovrstne težave. Vendar pa si lahko pomagate tudi brez tega. V loncu zavrete vodo, v katero dodate ščepec timijana, potem pa vdihujte izparino. Tisti, ki so poskusili s to metodo, pravijo, da zagotovo deluje. Pomembno pa je, da se morate potem toplo zaviti in ostati lepo doma na toplem.

 

Za svetovanje ali naročilo pokličite:

07/30 66 830 ali 041/887362 oz. pošljite email: info@k2m.si

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> ČAJ CMOČEK (JM 112)
>> ČAJ IZ KORENINE SLEZA (JM 183)
>> ČAJ TIMIJAN (JM 184)