ARTEROSKLEROZA

 

To je bolezen, pri kateri, rastejo oz. nastajajo obloge v notranjosti vaših arterij. Arterije so krvne žile, katere prenašajo, kri obogateno s kisikom v srce in druge dele telesa.

V krvi najdemo maščobe, holesterol, kalcij pa tudi druge snov, katere se sčasoma strdijo in posledično zožijo vaše arterije. Zaradi tega je potem moten pretok krvi, obogatene s kisikom do vaših organov in delov telesa.

Ta bolezen je zelo potuhnjena, lahko se začne že v otroštvu in napreduje zelo potiho. Ko se pojavijo simptomi, takrat je bolezen že močno napredovala, in že lahko povzroča resne težave oz. celo ogroža življenje.

 

SIMPTOMI ARTEROSKLEROZE:

Ti simptomi se razlikujejo, glede na lokacijo v telesu, kje je ta arteroskleroza:

1.) arteroskleroza KORONARNIH ŽIL: značilno, da se med aktivnostjo, pojavi bolečina, napetost v prsih, ki ob počitku popusti. Značilno je tudi pomakanje sape in utrujenost.

2.) CEREBRO – VASKULARNA artroza: lahko se pojavi pred možgansko kapjo, ki se kaže kost oslabelost oz. težava govora. Simptomi so podobni kapi, vendar se v tem primeru umirijo in ne povzročajo trajnih poškodb možganov.

3.) PERIFERNA ARTERIJSKA arteroskleroza: povzroči slabo cirkulacijo krvi v nogah, kar povzroča hude bolečine v nogah. Posledično se čuti slabši utrip v nogah, pa tudi rane na nogah se slabše celijo.

arteroskleroza

BOLEZNI POVEZANE Z ARTEROSKLEROZO:

Ta bolezen – arteroskleroza lahko prizadene katerokoli arterijo v telesu (od arterij v srcu, možganih, noge, medenica, roke in ledvicah). Ravno zaradi tega se lahko razvijejo različne bolezni – odvisno, katere arterije so prizadete:

KORONARNA SRČNA BOLEZEN: Obloge zožijo koronarne arterije in s tem zmanjšajo pretok krvi v srčno mišico. Povečanje oblog, lahko vodi do nastajanja krvnih strdkov, ti pa lahko delno ali v celoti blokirajo pretok krvi. Če se pretok do srčne mišice zmanjša oz. zablokira, imate potem lahko angino pektoris (bolečine v prsnem košu, zelo slabo počutje) ali pa srčni napad. Obloge se lahko pojavijo tudi v najmanjših arterijah srca – koronarna mikrovakularna bolezen.

KAROTIDNA ATRIJSKA BOLEZEN: ta bolezen nastane, če se plaki – obloge naberejo oz. se nahajajo na vsaki strani vašega vratu (karotidne arterije). Te arterije oskrbujejo možgane s kisikom. Če se krvno dotok zmanjša ali blokira, vas lahko doleti možganska kap. 

PERIFERNA STRIJSKA BOLEZEN: ta se pojavi, če so obloge v arterijah, ki oskrbujejo noge, roke in medenico s krvjo, bogato s kisikom. Čuti se otopelost, bolečino, lahko pa pride tudi do nevarnih okužb.

KRONIČNA LEDVIČNA BOLEZEN: Ta pa se pojavi, če se obloga pojavi v ledvičnih arterijah.  Sčasoma kronična ledvična bolezen povzroči, izgubo ledvične funkcije. Glavna funkcija ledvic pa je – odstranjevanje odpadkov in odvečne vode iz telesa.

DEJAVNIKI TVEGANJA ZA NASTANEK AREROSKLEROZE:

 • nezdrave ravni holesterola
 • visok krvni tlak (visok pomeni, da če so njegove vrednosti stalno večje ali enake 140/90mmHg).
 • kajenje (poškoduje in oža krvne žile, dvigne raven holesterola in zvišuje krvni tlak)
 • odpornost na inzulin (to se pojavi, ko telo ne more pravilno uporabiti svojega inzulina. Inzulin je hormon, ki pomaga premestiti krvni sladkor v celice, kjer je to vir energije). To lahko vodi v razvoj sladkorne bolezni.
 • sladkorna bolezen (velik vpliv na to ima prekomerna teža)
 • pomakanje telesne vadbe, aktivnosti
 • nezdrava prehrana (izogibajte se živil z visoko vsebnostjo maščob, natrija – soli, in sladkorja)
 • starost (na to vplivajo tudi genetski dejavniki pa tudi življenjski slog)

Pri moških se tveganje poveča po 45 letu starosti. Pri ženskah pa se to tveganje poveča po 55. letu starosti oz. po menopavzi.

Spremljanje zgodnjih bolezni srca v družini, je tudi pomemben dejavnik pri tveganju za razvoj te bolezni. Nadzorovanje ostalih dejavnikov tveganja lahko zelo zmanjša genetski vpliv na razvoj te bolezni. Z naraščajočo stopnjo debelosti pri otrocih, se kaže tudi vedno večje število otrok in mladostnikov, ki so ogroženi zaradi arteroskleroze.

KAKO SI LAHKO POMAGAMO SAMI:

  • ZDRAVA PREHRANA : vključuje različno sadje in zelenjavo, polnozrnate žita, ribe, pusto meso, perutnina brez kože, mleko in mlečni izdelki brez ali z malo maščob. Izogibajte se tudi predelanih žitaric (hrana iz bele moke), nasičenih maščob, tudi ne dodajajte preveč soli in sladkorja!
  • TELESNA AKTIVNOST: primerna vaši fizični pripravljenosti oz. zmožnostim
  • PRENEHANJE KAJENJA
  • NADZOR NAD TELESNO TEŽO

KAKO SI LAHKO POMAGAMO Z ZDRAVILNIMI RASTLINAMI:

Ljudi, ki jih muči arterioskleroza priporočamo učenje, reševanje križank in redno uživanje ČESNOVIH KAPLJIC JM 405. Ljudje me vedno sprašujejo, kako dolgo naj uživajo kapljice. Vedno odgovorimo, da morajo biti potrpežljivi in uživati tako dolgo, da bo težava prešla. Uporabljajo oz. dozirajo se 2 krat na dan po 30 kapljic s toplo vodo pred jedjo ( ali 3 x na dan po 20 kapljic ). V kolikor imate zdravila za redčenje krvi, potem lahko jemljete polovično dozo kapljic, pa na daljši rok.

Čajna mešanica JM176 ČISTKO – KRIŽIL, pomaga pri čiščenju ožilja, izboljša elastičnost ožilja, poleg tega učinkuje proti arterosklerozi, pomaga tudi pri bolečinah v nogah, dejansko deluje malo kot analgetik. Ta čajna mešanica vsebuje naslednje zdravilne rastline: ajda, kopriva, citronka, potrošnik korenine in ovsena slama. Čaj se pripravi po navodilih 1 liter dnevno, se ga popije. 100g pakiranje zadostuje za 1 zdravilno kuro, cca. 21 dni.

Kdor ima te težave bolj v okončinah, noge in roke…mu svetujemo uporabo SMOLNATEGA MAZILA JM300, namažemo, (masiramo z krožnimi gibi, proti srcu). Dobro utremo v kožo, noge masirajte od gležnjev navzgor. To delamo 2x dnevno do izboljšanja. Pospeši se cirkulacija krvi!

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča za to težavo naslednje izdeleke: Zeliščni tableti Venomap MA344. Ta preparat prečiščuje telo in ožilje, poleg tega, da pomaga pri težavah s povečanimi venami, odpravlja tudi holesterol in težave z revmo. Pozitivni učinki na ožilje se kažejo v izboljšanju krčnih žil, vnetih žil in venskega popuščanja. V tej rasajani je najbolj pomembna kombinacija rastlin guggul in treh sadežev triphala. Triphala deluje izredno prečiščevalno, saj globinsko odstranjuje nečistoče, ureja asimilacijo živil. Za guggul je znanstveno dokazano, da ima izredno pozitivne učinke na vnetne procese v telesu, deluje splošno zdravilno in odstranjujejo holesterol.

ZELIŠČNI TABLETI MA229 KARDIMAP. Ti zeliščni tableti ojačajo srčno mišico in na ta način poživljajo srce, delujejo proti aritmiji, preprečujejo nastanek angine pektoris in zmanjšujejo nevarnosti srčnega napada. Priporoča se uživati  po 1 zeliščno tableto 2x dnevno s toplo vodo ali toplim mlekom in sladkorjem pol ure pred obrokom, zjutraj in zvečer. Pakiranje vsebuje 60 zeliščnih tablet.

Drugi primerni zeliščni tableti pa imajo oznako MA1779KARDIPROTEKT. Ti zeliščni tableti so primerni za zaščito srca, pomagajo znižati tlak, ter znižujejo holesterol. Pakiranje vsebuje 60 zeliščnih tablet.Uživajo pa se po 1 zeliščno tableto 2x dnevno s toplo vodo pol ure pred obrokom, zjutraj in zvečer.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM176 ČISTKO – KRIŽIL

>> JM 300 SMOLNATO MAZILO

>> MA 344 VENOMAP

>> JM 405 ČESNOVE KAPLJICE

>> MA 229 KARDIMAP

>> MA 1779 KARDIPROTEKT