VNETJE OČI – konjunktivitis

Konjunktivitis je vnetje očesne veznice, sluznice, ki pokriva veke in sprednji del zrkla do roba roženice. Je neprijetno, a ponavadi nenevarno vnetje. Največkrat je posledica virusne ali bakterijske okužbe.

Pogosto se ta zelo nalezljiva bolezen pojavi med otroci sploh v vrtcu pa tudi v šoli. Bakterijsko ali virusno vnetje očesne veznice ponavadi traja med 5 do 14 dni, potem pa pride do spontane ozdravitve. Prenaša pa se s stikom, predvsem z rokami z okužene osebe na zdravo. 

ZNAKI RAZDRAŽENIH IN VNETIH OČI:

 • občutek tujka v očesu
 • solzenje
 • srbenje
 • rdeče oči
 • otekle veke

 

Konjunktivitis

Na začetku je ponavadi vneto le eno oko, z rokami si lahko hitro prenesemo na obe očesi. Zjutraj, ko se zbudimo je oko zalepljeno, prisoten je izcedek rumene ali zelene barve – takrat govorimo o bakterijski okužbi; če je izcedek iz očesa voden – potem gre za virusno okužbo.

Virusni konjunktivitis je zelo nalezljiv, bolnik je kužen 10-12 dni od začetka simptomov, pa dokler je prisoten izcedek v očeh.

KAKO UKREPAMO OB POJAVU NALEZLJIVEGA KONJUNKTIVITISA:

– oči se ne dotikamo z rokami

– umivanje rok, povečana higiena

– pazimo, da si ne izmenjujemo brisače, menjamo posteljnino vzglavnika

– pogostejše čiščenje površin, predmetov, igrač…, česar se pogosteje dotikamo

– ko imamo obolenje se izogibajte bazenov ipd.

KAJ GA POVZROČA IN KAKO SI LAHKO POMAGAMO NA NARAVNI NAČIN:

Kaj povzroča alergijsko vnetje oči?

Alergeni, ki privedejo do  alergijskega vnetja oči, so lahko različni. Najpogostejši so:

 • pelodi rastlin,
 • prah pršic,
 • pasja ali mačja dlaka oz. prhljaj,
 • spore plesni,
 • številne kemične snovi, (prisotne npr. v kozmetiki- kreme, parfumi… )
 • ali celo nečistoče v očesnih kapljicah za suhe oči…
 • razne kemične snovi, prisotne v zraku

Alarm oz. znak vnetja se pokaže, ko na našo očesno veznico, to je membrano, ki prekriva oko in notranjo stran veke, sede snov, katero imunski sistem določenih posameznikov prepozna kot škodljivo. Telo se ubrani pred njo, tako da se sproži alergijska reakcija, ki med drugim pomaga, da se v solznem filmu ujeti alergen odplakne z veznice. Znake alergijskega vnetja oči dodatno poslabšajo UV svetloba, suh in onesnažen zrak.

Alergijsko vnetje oči se lahko pojavi sočasno z alergijskim vnetjem nosu (nabrekla sluznica nosu in sinusov, voden nosni izcedek, motnje spanja).

NARAVNA POMOČ OB ALERGIJSKEM VNETJU OČI:

Pri odpravljanju alergijskega konjunktivitisa se moramo problema potrebno lotiti čim bolj celostno. Najprej upoštevamo vse ukrepe, ki zajemajo higieno!

Pri blaženju rdečih, razdraženih, srbečih oči si lahko pomagamo z naravnimi pripravki. Pri nas svetujemo čajno mešanico VIDKO JM 175. Ta mešanica je sestavljena iz komarčka, smetlike in plavice. Ta kombinacija se uporablja kot kapljice za oči pa tudi za umivanje oči. Vedno, ko si umivamo oči, gremo iz notranjosti očesa (od nosu) proti zunanji strani očesa (proti ušesu). Uporaba takšnih kapljic tako ne le pomaga pri odstranjevanju alergenov iz očesnih veznic, ampak tudi pri umirjanju razdraženih, srbečih in rdečih oči, za težave s solzenjem, za različne očesne bolezni.

Svetujemo tudi izvajanje TERAPIJE NA OSNOVI GHEE MASLA – NETRA TARAPANA. Ta tretma ponavljamo vsaj 2-3 x tedensko, zvečer pred spanjem. Deluje izredno blagodejno na oči, jih hrani, neguje ter zdravi.  Zdravi pesek v očeh, pomaga pri pretiranem solzenju, odstranjuje nečistoče, pomaga pri sivi mreni, očesnemu pritisku, pa tudi pri problemih z dioptrijo. Izvaja pa se tako, da ekološki ghee segrejemo, da se stopi in nalijemo v primerne kozarčke za ta tretma. Počakamo, da se ohladi do temperature, ki jo naša koža in oči prenesejo. Oba kozarčka si poveznemo na oči. Oči potem premikamo v vse strani, medtem ko so zalite z ghee-jem, to počnemo vsaj 3-5 minute. Potem si oči obrišemo in gremo počivat.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča kuro z zeliščni tableti  MA1 RASAJANA ZA MOČ. Poleg tega, da hrani telo in ga pomlajuje, vrača telesu svežino in moč, ter ga razkisuje. Zelo dobro se je ta izdelek obnesel tudi pri ljudeh, ki imajo težave z očmi.

Zeliščni tableti MA 1788 AJUR ALERG, pa so namenjeni prav alergikom in delujejo tako, da ojačajo odziv telesa na alergene, podpirajo naravni odpor telesa na alergene, pomagajo izločiti zunanje in notranje toksine, ter podpira delovanje jeter. Svetujejo se tudi proti utikarji, koprivnici,…

Kdor ve, da mu alergijo povzročajo določeni pelodi rastlin, spremljajte čas cvetenja le teh in se ne izpostavljajte oz. se čim bolj izogibajte. Pomaga tudi spiranje obraza (oz tuširanje celega telesa) po izpostavljenosti alergenom. Kadar je problem zaradi določenih alergenov na delovnem mestu in nam vedno znova povzroča težave, potem je smiselno menjati delovno okolje.

Včasih pa ljudje poudarijo, da na določene snovi prej nikoli niso odreagirali z alergijo, takrat je dobro ugotoviti, zakaj zdaj vaš imunski sistem nanje reagira.  Pogosto se na primer ugotovi, da izčrpano telo, obremenjeno s toksini (težkimi kovinami, toksini bakterij, glivicami, zakisano telo… ), burneje odreagira na alergene kot zdravo. Zato mnogi alergije uspešno umirijo ali celo odpravijo tudi s temeljitim čiščenjem telesa, kjer seveda brez vpeljave zdravega načina življenja ne gre – pitje ustreznih količin vode, uživanje ekološke hrane, ki podpira čiščenje in krepitev črevesne flore, dovolj telesne aktivnosti, kakovosten spanec, obvladovanje stresa…

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 175 VIDKO

>> GHEE MASLO BIO, 500g

>> MA1788 AJURALERG

>> KOMPLET ZA OKO- KOZARČKI

>> MA 1 RASAJANA ZA MOČ