Žolčni kamni

Žolčni kamni največkrat nastanejo, kadar se vsebnost žolčnih kislin manjša, količina holesterola pa povečuje. Del holesterola zato kristalizira in se odlaga v žolčniku ali žolčevodu. Iz kristalov pričnejo nastajati žolčni kamni. Lahko merijo od nekaj mm do nekaj cm – tudi do 10cm oz. velikosti žolčnika in imajo kristalno zgradbo. Drobne kamne imenujemo tudi »žolčni pesek«.

Žolčni kamni se pogosteje pojavljajo pri ženskah kot pri moških. Nekateri od vzrokov za nastanek so hormoni, starost, debelost, neustrezna prehrana in dedni faktor.

Poznamo dve vrsti žolčnih kamnov:

  • asimptomatske ali neme ( ponavadi ne povzročajo težav, zato se ne zdravijo)
  • simptomatske (povzročajo krče, bolečine, slabost, bruhanje in zgagi podobne simptome)

Posledice premikanja žolčnih kamnov so krči ali kolike, ki nastanejo, ko se žolčni vodi ali žolčnik nenadno raztegnejo in trenutek kasneje močno skrčijo, ker želi telo odstraniti nastalo oviro – žolčni kamen. To je vzrok za močno bolečino, ki prešine telo v predelu žolčnika pod desnim rebrnim lokom. Pogosto izžareva tudi v trebuh in desno ramo. Krči običajno trajajo nekaj minut, lahko pa tudi več ur. Ko se kamen premakne, bolečina popusti.

Kadar žolčni kamni prehajajo iz žolčnika v žolčevod in ga delno ali popolnoma zamašijo, se pojavijo bolečine v napadih. Zaznavamo jih pod desnim rebrnim lokom, lahko pa se širijo tudi v hrbet ali v žličko. Spremlja jih lahko slabost ali bruhanje.

Kadar bolečine trajajo več kot 6 ur brez prekinitve, je treba takoj poiskati medicinsko pomoč.

Načini zdravljenja pri težavah z žolčem

Pri vnetjih žolčnika za lajšanje bolečin uporabljamo analgetike, proti vnetju pa antibiotike. Če so prisotni simptomatski žolčni kamni, se le-ti kirurško odstranijo, po navadi pa se odstrani tudi žolčnik.

So žolčni kamni tudi vaša težava?
Žolčni kamni nastajajo iz žolča, to je tekočina, ki nastaja v jetrih in se shranjuje v žolčniku. Glede na sestavo se žolčni kamni razlikujejo, in sicer so lahko holesterolni ali pigmentni. Velikokrat je tako, da žolčni kamni sploh ne povzročajo težav, lahko pa se težave pojavijo, če zaradi kamnov nastane zapora  žolčnega voda. V tem primeru povzročijo napad slabosti, hude bolečine v zgornjem delu trebuha, včasih celo bruhanje. Običajno napadi ne trajajo dolgo, se pa največkrat pojavijo po mastnem obroku.

Žolčni kamni

Kako si lahko pomagamo na naraven način?
Če imate žolčne kamne, se lotite tekoče diete, v sklopu katere uživajte vodo z limoninim sokom, jabolčni kis, sirotko, kefir in sokove iz sveže organske zelenjave. Povsem se izogibajte mastni hrani, poskusite pa tudi čim bolj omejiti uživanje trdne hrane – najbolje na en obrok na dan, ki naj bo zmeren in sestavljen iz protivnetnih živil. Med protivnetna živila sicer spadajo losos, sardine, slaniki, sardele, lanena semena, konopljina semena in orehi, deviško oljčno in laneno olju, olje avokada, oreha ter konopljino olje. Vnetja zmanjšujeta tudi sadje in zelenjava, še posebej česen, čebula, paprika ter temno zelena listnata zelenjava, in zelišča ter začimbe, kot so kurkuma, origano, kajenski in navaden poper, ingver in zeleni čaj.

Poleg prehrane je pomembno tudi, da pijemo dovolj tekočine, najbolje kar čaj JM 160 (Rubin), ki pomaga mehčati in topiti žolčne kamne. To je povsem neboleče, saj se kamen ne razbije, ampak se postopoma mehča in posledično raztopi! Če so kamni večji in vem delajo težave že dlje časa, lahko zraven pijete še  Kapljice Rubifix JM431 saj se v tej kombinaciji kamni še bolje raztopijo obenem pa kapljice blagodejno delujejo na delovanje žolča.

Pri težavah z žolčem in žolčnimi kamni se je potrebno držati tudi diete.

Dovoljena živila so kruh (črn, ržen, polnozrnat, graham), riž, testenine brez jajc, stročnice v manjših količinah (dobro kuhane, pretlačene), pusto meso, posneto mleko, zelenjava (kuhana ali surova), sadje in kompoti, pecivo z malo maščobe, sladkor, med.

Prepovedana živila so mastno meso, slanina, mastne ribe, jajčni rumenjak, polnomastno mleko, smetana, majoneza, ocvrte jedi, vsa peciva in torte z veliko maščobe in jajc, suho sadje, lešniki, orehi, mandeljni, ostre začimbe, konzervirana živila.
Recept za dieto, ki pomaga, če vas mučijo žolčni kamni:
Prvi dan – jeste samo zelenjavno juha in voda.
Drugi dan – samo mineralna voda Donat, liter ali več.
Tretji dan – v velik kozarec zmešamo 1 dcl olja, sok 1 grenivke in 1 velika žlica grenke soli. Najprej sok in sol, potem dodamo olje. Vsebino popijemo. Delovanje se začne po 3 do 4 urah, včasih traja tudi dlje. Če kamni ne gredo ven, postopek po 1 tednu ponovimo.

Za svetovanje ali naročilo pokličite:

07/30 66 830 ali 041/88 73 62 oz. pošljite mail: info@k2m.com

 

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> ČAJ JM 160 (RUBIN)

>> KAPLJICE RUBIFIX

Related Posts