ŽOLČNI KAMNI

Žolč nastaja v jetrih. Sestavljen je iz vode, žolčnih kislin in soli, elektrolitov, žolčnih barvil, mucinov ter holesterola. To je edini prebavni sok brez encimov. V jetrih ga nastane dnevno do 1 dcl.  Žolč je nujen za presnovo maščob in pomaga prebavljati nekatere vitamine. Žolč tudi odstranjuje nekatere odpadne snovi iz telesa.

Žolčni kamni največkrat nastanejo, kadar se vsebnost žolčnih kislin manjša, količina holesterola pa povečuje. Del holesterola zato kristalizira in se odlaga v žolčniku ali žolčevodu. Iz kristalov pričnejo nastajati žolčni kamni. Lahko merijo od nekaj mm do nekaj cm – tudi do 10cm oz. velikosti žolčnika in imajo kristalno zgradbo. Drobne kamne imenujemo tudi »žolčni pesek«. Velikokrat je tako, da žolčni kamni sploh ne povzročajo težav, lahko pa se težave pojavijo, če zaradi kamnov nastane zapora  žolčnega voda. V tem primeru povzročijo napad slabosti, hude bolečine v zgornjem delu trebuha, včasih celo bruhanje. Običajno napadi ne trajajo dolgo, se pa največkrat pojavijo po mastnem obroku.

Žolčni kamni se pogosteje pojavljajo pri ženskah kot pri moških. Nekateri od vzrokov za nastanek so hormoni, starost, debelost, neustrezna prehrana in dedni faktor.

“Pri žolčnih kamnih ni priporočljivo jemanje izdelkov, ki čistijo jetra, (pegasti badelj, artičoka). Te pospešujejo tvorbo žolča in njegovo izločanje, pri tem lahko povzročijo zamašitev žolčnih izvodil in nastanek vnetji.         – Jože Majes

Poznamo dve vrsti žolčnih kamnov:

– asimptomatske ali neme ( ponavadi ne povzročajo težav, zato se ne zdravijo)

– simptomatske (povzročajo krče, bolečine, slabost, bruhanje in zgagi podobne simptome)

Posledice premikanja žolčnih kamnov so krči ali kolike, ki nastanejo, ko se žolčni vodi ali žolčnik nenadno raztegnejo in trenutek kasneje močno skrčijo, ker želi telo odstraniti nastalo oviro – žolčni kamen. To je vzrok za močno bolečino, ki prešine telo v predelu žolčnika pod desnim rebrnim lokom. Pogosto izžareva tudi v trebuh in desno ramo. Krči običajno trajajo nekaj minut, lahko pa tudi več ur. Ko se kamen premakne, bolečina popusti.

Kadar žolčni kamni prehajajo iz žolčnika v žolčevod in ga delno ali popolnoma zamašijo, se pojavijo bolečine v napadih. Zaznavamo jih pod desnim rebrnim lokom, lahko pa se širijo tudi v hrbet ali v žličko. Spremlja jih lahko slabost ali bruhanje.

Kadar bolečine trajajo več kot 6 ur brez prekinitve, je treba takoj poiskati medicinsko pomoč.

Načini zdravljenja pri težavah z žolčem

Pri vnetjih žolčnika za lajšanje bolečin uporabljamo analgetike, proti vnetju pa antibiotike. Če so prisotni simptomatski žolčni kamni, se le-ti kirurško odstranijo, po navadi pa se odstrani tudi žolčnik.

Žolčni kamni

Kako si lahko pomagamo na naraven način?

Poleg prehrane je pomembno tudi, da pijemo dovolj tekočine, najbolje kar čajno mešanico JM 160 Rubin, ki pomaga mehčati in topiti žolčne kamne. To je povsem neboleče, saj se kamen ne razbije, ampak se postopoma mehča in posledično raztopi!

Čajna mešanica JM 160 Rubin je sestavljena iz: kordabenedikta, gladeža, regrat korenine, repinca, repika in mete. Pije se po 1 liter čaja dnevno. Če so kamni večji in vam delajo težave že dlje časa, lahko zraven pijete še  JM 431 Rubifix kapljice  saj se v tej kombinaciji kamni še bolje raztopijo obenem pa kapljice blagodejno delujejo na delovanje žolča. Te kapljice se narejene na osnovi rastlinskega glicerola, vsebujejo pa izvleček gorskega vrednika, peščenega smilja, repika in regrat korenine. Uživajo se 3x dnevno po 20 kapljic pol ure pred obrokom v 1 dcl čaja ali vode in popijete. Pri nas trajajo kure cca. 21 dni, potem svetujemo 1 teden pavze in po potrebi kuro ponovimo. Svetujemo 2 do 3 kure zapored, oziroma, dokler se težava ne odpravi.

Pri težavah z žolčem in žolčnimi kamni se je potrebno držati tudi diete:

Dovoljena živila so kruh (črn, ržen, polnozrnat, graham), riž, testenine brez jajc, stročnice v manjših količinah (dobro kuhane, pretlačene), pusto meso, posneto mleko, zelenjava (kuhana ali surova), sadje in kompoti, pecivo z malo maščobe, sladkor, med.

Prepovedana živila so mastno meso, slanina, mastne ribe, jajčni rumenjak, polnomastno mleko, smetana, majoneza, ocvrte jedi, vsa peciva in torte z veliko maščobe in jajc, suho sadje, lešniki, orehi, mandeljni, ostre začimbe, konzervirana živila.
Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> ČAJ JM 160 RUBIN

>> JM 431 KAPLJICE RUBIFIX

Related Posts