ZDRAVILNI KIS

Kako ga naredimo in zakaj ga uporabljamo…

Pravijo, da je kis starejši od človeštva. Kitajci so ga uporabljali že pred 6000 leti. Uporabljali so ga kot konzervans, pijačo, razkužilo, zdravilo in v kulinariki. V tem opisu bo omenjen kot zdravilo in za prehrano. Kot zdravilo ga priporočajo skupaj z medom in vodo za zdravljenje tisoč in ene bolezni.

Kaj pa kis in zdravilne rastline?

Doma smo vedno delali kis iz ne škropljenih jabolk. Nekateri pravijo, da je najboljši kis iz bobovcev. Jabolka za kis morajo biti zrela in nepoškodovana. Jabolčni kis naredimo tako, da jabolka sprešamo in sok prepustimo alkoholnemu vretju. Tako dobimo jabolčnik, iz tega pa se potem naredi kis. Tako pripravljen kis je praviloma zelo močan in doseže zakonsko prepisano kislost.

Mi pa delamo kis tako, da nabrana jabolka operemo in narežemo na štiri dele, odstranimo pa poškodovane in nagnite dele. Leseno kad primerne velikosti napolnimo do vrha s tako narezanimi jabolki in prekrijemo s primerno tkanino. Jabolka pustimo na suho fermentirati do 10 dni. Potem jih zalijemo s toplo vodo, v kateri smo raztopili primerno količino medu. Kad smo vedno imeli navado dati k dimniku krušne peči, da se je fermentacija odvijala pri primerni temperaturi. Jabolka smo tako pustili stati do Novega leta. Po Novem letu pa smo tekočino iz kadi precedili v primerno posodo in preostala jabolka še sprešali. V tako pripravljen mladi kis dodamo še klobuk starega kisa in vse skupaj damo v klet. Že po enem letu je kis dober za domačo uporabo. Starejši je kot bo postajal, bolj pridobiva na moči in aromi.

Zdravilne rastline, ki jih namakamo v kis:

ZDRAVILNE RASTLINE:  česen; bazilika; pehtran; melisa; šetraj; rožmarin; majaron; origano; meta; citronka; luštrek; timijan; drobnjak; čebula; hren in čemaž

ZA SADNE KISE PA UPORABLJAMO: malina; robida; gozdne jagode; črnoplodnata aronija; drnulje; kosmulje; divje češnje in šipek

Če uporabljamo sveže rastline, jih drobno razrežemo, če pa uporabljamo posušene, jih zdrobimo na primerno granulacijo (velikost 4×4 mm).

Svežih rastlin damo v steklenico 20% in kisa 80% ali 20 dag sveže rastline in 80 dag jabolčnega kisa.

Pri uporabi posušenih rastlin pa damo v steklenico 10% suhih rastlin in 90% kisa ali pa za pripravo 1 litra kisa damo v litrsko steklenico 10 dag suhe rastline in 90 dag kisa.

Tako pripravljen namok postavimo na kuhinjsko polico in čez tri tedne vse skupaj precedimo. Nikoli ne smemo dati namoka v klet ali na sonce. Rastlinske snovi se najbolje izločijo v kis pri dnevni temperaturi, ki nima velikih odstopanj. Precejen kis damo v čisto oprano steklenico. Vanjo lahko damo za dekoracijo list sveže rastline, iz katere smo naredili kis. Recimo, da je to pehtranova vejica ali vejica bazilike.

VRSTE KISA, KATERE PRIPRAVLJAMO NA NAŠI KMETIJI ZA LASTNO UPORABO: pri nas pripravljamo za sadne solate naslednje kise:

  1. kis z jagodo, malino in divjo češnjo
  2. kis z gozdnimi sadeži: divjo češnjo, malino, robido in drnuljo
  3. kis z aronijo, šipkom, citronko in robido

Uporabimo pa lahko tudi višnje, slive, vršičke ruševja, smreke in plodove nešplje. Pri izdelavi zeliščnih in aromatičnih kisov lahko uporabimo vso našo domišljijo in pa seveda izkušnje, ki jih pri tem pridobimo. Kot pravijo pametni ljudje, samo nebo je meja!

KAJ PA JE V KISU TAKO ZDRAVILNEGA?

Glavna sestavina je ocetna kislina. V kisu pa je cela vrsta mineralov, vitaminov, provitaminov, encimov in pektina. Vse te snovi urejajo presnovo, pospešujejo prebavo, nas razstrupljajo, nas ohranjajo vitalne in mladostne in nas varujejo pred boleznimi. Priporoča se redno uživanje dobrega domačega kisa, pa naj bo to v solaati ali pa z medom.

PIJAČA IZ JABOLČNEGA KISA, MEDU IN VODE:

Sestavine:

  • 100g jabolčnega kisa
  • 200g medu
  • 700g mlačne vode

Priprava: Vse skupaj dobro premešamo. Hranimo na temnem prostoru. Lahko se uporablja takoj po pripravi.

Uporaba: Priporoča se vsako jutro 2dcl na tešče. Nič pa ne škodi, če se pije tudi čez dan namesto drugih pijač.

Zdravilne lastnosti napitka: uravnava holesterol, učinkuje proti debelosti; poveča prekrvavitev; ureja krvni tlak; preventivno deluje proti prehladu in gripi. Pa na zdravje!