ŽAJBELJ
(Salvia officinalis)
Domovina žajblja je Primorska. Če hočemo doma imeti dober žajbelj, ki najbolj diši, ga moramo nabirati konec maja v Istri ali Dalmaciji. Že od daleč nas pozdravljajo lepi modri rdeče cvetovi. Poznamo več vrst žajblja, čeprav je najboljši tisti, ki raste v naravi.
Žajbelj vsebuje rastlinski strup beta tujon, ki se izloči le v močno koncetriran alkohol. Vendar ga kljub temu pripravljamo in pijemo bolj previdno. V Evropski uniji so konctrirani alkoholi z žajbljem prepovedani. Žajbljeve liste se priporoča nabirati tik pred cvetenjem. Žajbelj je tudi znana začimba, ki jo uporabljamo predvsem pri pripravi mesnih, fižolovih in krompirjevih jedi.
Uporaba žajblja v tradiconalni medici:
– preprečuje nočno potenje
– čaj deluje močno protivnetno tako pri obolenjih dihal kot tudi pri vnetju sečil
– kot dodatek jedem odpravlja krče in vetrove
– povečuje nastajanje žolča in pomaga razkrajati mesne jedi
– deluje zelo močno antiseptično pri ustnih vnetjih
– vnete dlesni se priporoča masirati z žajbljem
Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil
pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ