Vrt zdravilnih rastlin je kraj na Dolenjskem, kjer se je pred več kot 20 leti naša zgodba rodila. Vso pomlad, poletje vse do pozne jeseni nas razveseljujejo zdravilne rože, ki jih je na našem območju preko 300 različnih. Modri cvetovi Plavice, vijolični slezenovec, sončni ognjič in druge zeli nas vedno znova spominjajo na to kako skromne so in hkrati mogočne pri zdravljenju našega naroda. So del narave tako kot mi, zato jih naše telo tako z veseljem sprejema in zato smo jim hvaležni.

Kmetija Plavica leži v slikoviti dolini Črmošnjice, v bližini Dolenjskih Toplic. Čeprav ležimo na nadmorski višini 260 m, je klima zaradi bližine Roških gozdov ostra in podobna tisti na višji nadmorski višini. Mogoče se prav zaradi tega rastline pri nas dobro počutijo.

Okoli kmetije se na površini enega hektara razprostira vrt zdravilnih rastlin, ki je umeščen v naravno okolje. V parku rastejo zdravilna drevesa in grmi, na obronku, travnikih in urejenih grobljah, pa domujejo zdravilni polgrmi in divje rastoča zelišča.

Zanimivo je spremljati rast zelišč. Zdi se, da se dogovorijo, da bodo cvetele eno za drugo. Prične se spomladi z zvončki in trobenticami, nadaljuje poleti z lakotami, travniškimi osladi, tavžent rožo, jesenskimi rozgami, smetliko, resami in drugimi. V urejenem nasadu rastejo gojene zdravilne rastline. Trudimo se, da bi nam sčasoma uspelo vzgojiti in predstaviti vse zdravilne rastline, ki uspevajo v Sloveniji. Trenutno pa si pri nas, ne glede na letni čas, lahko ogledate in dobite informacije o približno 400 zdravilnih rastlinah.

V bližini domačije gojimo zdravilne rastline, ki na našem področju dobro uspevajo. Imamo dolgoletne izkušnje na področju gojenja rastlin in spoznali smo, da so zdravilne rastline zelo skromne in ne rabijo obilnega gnojenja.

Gospodar in poznavalec zdravilnih rastlin Jože skrbi, da je kmetija urejena, da se na njej rastline dobro počutijo in, da obiskovalci dobijo koristne nasvete in pripravke narejene po tradicionalni metodi. Mama Zvonka, ki je gospodinja na kmetiji, pa poskrbi za zadovoljstvo naših obiskovalcev. Trudimo se, da tudi tisti, ki pride k nam rahlo zaskrbljen, odide srečnejši, kot je prišel. Zavedamo se, da ga ni čez prijazno besedo, dober nasvet in pomoč za pomoči potrebnega. Mogoče nas prav zaradi tega vsako leto obišče več ljudi.

Od nas vodi kratka pot na vinorodno gorico Veliki Rigelj.

Pri nas je vedno živahno, za kar poskrbijo naši otroci, vnuki in prijatelji.

Na našem vrtu zdravilnih rastlin najdete več kot 400 vrst zdravilnih rastlin, ki uspevajo v različnih letnih obdobjih. Veliko jih raste v urejenih gredicah in skalnjakih, precej pa je tudi avtohtono rastočih.

Na vrtu, ki se razteza na površini enega hektara, je veliko urejenih sprehajalnih poti in pokrita predavalnica za predavanje obiskujočim skupinam. Imamo tudi nekaj rastlinjakov v katerih gojimo rastline.

Na voljo imamo naslednje programe: