Interno Gradivo Članki

ULCEROZNI KULITIS

ULCEROZNI KOLITIS

Ulcerozni kolitis je črevesna bolezen, ki pomeni kronično vnetje črevesne sluznice.
Vedno več je bolnikov, ki jih pestijo tovrstne težave. Gre za neprimeren, pretiran odziv imunskega sistema, kar potem povzroča poškodbe tkiva in posledično vnetja. Ta vnetja so prisotna v debelem črevesju, kolonu, in je omejeno na sluznico in podsluznico. Vnetni proces je neprekinjen, brez zdravega tkiva.

 

Ulcerozni kolitis je črevesna bolezen, ki pomeni kronično vnetje črevesne sluznice

Ulcerozni kolitis se kaže s pogostimi diarejami, pogosta je kri in sluz v blatu, bolečine in krči v trebuhu, boleče napenjanje in krči pri sicer neučinkovitem iztrebljanju ali uriniranju, utrujenost, izguba apetita,… zato je ta bolezen zelo boleča in izčrpujoča.   – Jože Majes

Vzroki zakaj se ta bolezen razvije še ni prav znan, prav tako ne obstaja čudežnega zdravila, ki bi to bolezen odpravilo, se pa jo, da s primernim načinom življenja, z določenimi izdelki, bolezenske znake zelo umiriti, ter celo spraviti bolezen v daljšo remisijo.  Pomemben je tudi dedni faktor, saj se ta bolezen pogosteje pojavlja pri ljudeh, kateri imajo v družini že koga z katero izmed kroničnih vnetnih črevesnih bolezni.  Najpogosteje se pojavlja ta bolezen okrog 30 leta, sicer pa jo zaznamo v vseh starostni skupinah.

Vsekakor način življenja in prehranjevanje močno vplivata na izboljšanje ali poslabšanje te bolezni. Za ulcerozni kolitis je pomembno, da jemo pestro in zdravo hrano, se veliko gibamo na svežem zraku in se čimbolj izogibamo stresu. Strah in skrbi človeka namreč utesnjujejo in zanj pomenijo stres, ki se najpogosteje pokaže z želodčnimi ali črevesnimi težavami.

Kaj se svetuje glede prehrane:

odsvetuje se uživanje – surove zelenjave, sadja, mlečnih izdelkov, sladkarij, panirane – ocvrte hrane, gaziranih pijač, mastnih stvari (uporabljajte le olivno olje), mastnega mesa (le piščanca, purana, nemastno govedino…)

svetuje se jesti – kuhano sadje (kompoti z manj oz. nič sladkorja), kuhana zelenjava, naravno pečen piščanec in puran, kuhana govedina, ribe, riž, testenine, polnozrnate stvari, jajca…

Pije se lahko vodo ali nesladkani čaj.

odsvetuje se uživanje - surove zelenjave, sadja, mlečnih izdelkov, sladkarij, panirane - ocvrte hrane, gaziranih pijač, mastnih stvari (uporabljajte le olivno olje), mastnega mesa (le piščanca, purana, nemastno govedino...)

Ulcerozni kolitis, kako si lahko pomagamo na naraven način?

Jože Majes glede na svoje znanje in izkušnje svetuje piti čajno mešanico JM 123 Kolisan. Ta čaj vsebuje rastline, ki zdravijo črevesno sluznico in zmanjšujejo vnetje, zdravijo ter pomirjajo razdraženo črevesje. To so zdravilne rastline: srčna moč, slezenovec, plešec, rman, sivka, krhlika, encijan,  slez korenine in cvet ognjiča.

Priprava takšnega čaja: v 1 liter vode namočimo 4 čajne žličke (ravne) čajne mešanice. Pustimo namakati 6-8 ur ali čez noč. Precedimo in segrejemo, vendar ne zavremo. Shranimo v termo posodo in ga pijemo po požirkih skozi dan. Čaj svetujemo piti najprej 3 tedne, vsak dan 1 liter čaja. Ko popijemo eno vrečko čaja, sledi en teden pavze, nato pa kuro svetujemo ponoviti. Pri kroničnih boleznih je priporočeno kuro nekajkrat ponoviti, saj so težave prisotne dlje časa in se dlje časa tudi zdravijo.

Svetujemo sočasno pitje ričkovega oz. totrovega olja JM 701. Olje navadnega rička se je tradicionalno uporabljalo kot domače zdravilo. Kot splošno krepilno sredstvo so ga predpisovali pri težavah zaradi rane na želodcu in dvanajsterniku, prav tako pa tudi v primerih raznih vnetij ter za oskrbo opeklin in ran. Svetuje se ga zato, ker zaščiti in obenem obnavlja že poškodovano sluznico. Uživa se ga zjutraj na tešče 2 čajni žički, ob večjih težavah lahko tudi zvečer pol ure pred večerjo ali pred spanjem.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 123 KOLISAN

>> JM 701 RIČKOVO OLJE