TIMIJAN TINKTURA JM 410

Naredimo jo lahko iz vrtnega timijana, materine dušice, citronskega timijana ali mediteranskega timijana.

Ima močno antioksidativno in antibakterijsko delovanje. Za preprečevanje vnetij grla grgramo razredčeno tinkturo. Če to redno počnemo, odpravimo prehladna obolenja iz našega doma. Pri redni uporabi ne bomo zboleli ne za gripo, angino ne za viroznimi obolenji.

Velikokrat se zgodi, da se nam zvečer poviša temperatura, smo nenavadno utrujeni, noge postanejo težke in v grlu nas začne praskati. Ponavadi rečemo, da se nas nekaj loteva. V takšnem primeru v pol decilitra vode ali čaja vmešamo čajno žličko tinkture timijana in si s tem večkrat izpiramo ustno votlino – grgramo. Zadnji obrok količine jušne žlice, lahko tudi popijemo (otroci ne), da naredimo dezinfekcijo do zapiralke. Ko zjutraj vstanemo, ni o bolezni ne duha ne sluha.

  • Zelo dobro je vsako jutro pogrgrati timijanovo tinkturo, da odstranimo škodljive bakterije iz ustne votline in grla.
  • Zelo dobro pomaga tudi proti aftam v ustni votlini.
  • Zelo pomaga tudi pri vnetju ustne votline in majavih zobeh.

Kaj so tinkture in kako jih pripravimo? Tinkture so pripravki iz zdravilnih rastlin, ki jih namakamo v alkoholi različnih koncentracij. Za pripravo tinktur po tradicionalnem postopku največkrat uporabljamo 45 – 55% žganje. Najboljši je tropinovec ali sadjevec. Včasih uporabljamo tudi 70 – 80% žganje. Zakaj ravno 50% žganje… Poznano nam je da so v zdravilnih rastlinah vodotopne snovi in snovi topne v alkoholu. Tako se v 50% žganju lahko izločita obe vrsti učinkovin.

Tinkture pripravljamo iz svežih ali posušenih rastlin. Praviloma moramo dati svežih rastlin 1x več kot suhih. Za pripravo 1 litra tinkture vzamemo 10 dag suhe rastline in 90 dag alkohola ali 20 dag sveže rastline in 80 dag alkohola. Pripravek damo na polico na sobno temperaturo za 21 dni. Po 21 dneh tinkturo precedimo in spravimo v temno steklenico. Čez 1 teden še enkrat prelijemo, da odstranimo usedlino. Tako pripravljeno tinkturo hranimo v temni steklenici in v temni omari pri sobni temperaturi. Rok uporabe je 2 do 3 leta.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 410 TIMIJAN TINKTURA