SRČNA MOČ

Potentilla erecta

srcna moc

To nežno rumeno cvetočo rožico, ki začne cveteti zgodaj poleti, poznamo po tem, da ima v cvetu vedno štiri lističe in značilen cvet petoprstnika. Ker se cvetek maje na dolgem tankem peclju, je latinski izraz zanjo Potentilla erecta ( stoji pokonci ), čisto ustrezen. Iz ene korenike poganja lepo število cvetov in listov. Korenina je zadebeljena z veliko koreninicami.

Ker je ta rastlina na spisku tistih rastlin, iz katerih gospodinje rade delajo grenčico Jager maister, dajejo gospe v alkohol cvetove, čeprav ti ne vsebuje tistega, kar daje tej grenčici svojevrsten okus predvsem pa barvo. Če v jeseni, ko korenine kopljemo, katero prerežemo prične kaj hitro dobivati krvavo rdeče barvo. Ta rastlina vsebuje barvilo termenil in pa veliko čreslovin. Viri navajajo, da vsebuje korenina največ čreslovin od vseh rastlin.

Pri nas gremo kopat korenine srčne moči pozno jeseni, največkrat koncem oktobra na višino 1000 m nadmorske višine. Visoke trave v tem času že odmrejo, tako da je rastlina lepo vidna.

Srčna moč je izredno zdravilna. To velja za njeno koreniko. Jeseni jo izkopljemo, operemo, posušimo na temperaturi do 50C. Zmeljemo jo šele tik pred uporabo, ker razmeroma hitro izgubi zdravilne učinke. Tudi sicer jo uporabljamo samo do enega leta.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Related Posts