Interno Gradivo Članki

SLABOST

SLABOST

 

Vzroki za slabost, ta neprijeten občutek v želodcu, ko nas sili na bruhanje, so lahko različni. Najpogosteje se to dogaja nosečnicam in mlajšim otrokom, zaradi stresa v šoli, ali ker imajo občutljiv organ za ravnotežje.

Če se pojavi slabost pri odrasli osebi so najpogosteje vzroki zanjo naslednej:

  • nosečnost (pomagajte si lahko z zdravimi prigrizki, kot so surova zelenjava, rezine kruha, oreščki, rozine,sveži sadni sokovi, zeliščni čaji in naravni jogurti,…)
  • nizek krvni tlak (ponavadi so simptomi še kot utrujenost, splošna oslabelost, omotičnost in motnje vida; lahko je vzrok tudi dehidracija…)
  • nizek krvni sladkor (še ostali simptomi so bledica, tresenje, znojenje, lakota)
  • stres (ko se nam povečuje količina adrenalina v telesu, to vpliva na vse notranje organe, tudi na prebavila)
  • sončarica (nevarno bolezensko stanje, do katerega pride zaradi čezmerne izpostavljenosti soncu; tudi simptomi pospešen utrip, pospešeno dihanje, slabost, krči, znojenje, huda dehidracija…)
  • Menierova bolezen – to je bolezen do katere pride zaradi povečane količine tekočine v notranjem ušesu. Poleg slabosti so simptomi še nenavadne vrtoglavice, izguba ravnostežja, zvonenje v ušesu,izguba sluha in občutek pritiska v ušesu. Lahko se pojavi neneadoma in traja od nekaj minut do več dni, nato postopono izveni. če se to ponavlja lahko vodi do naglušnosti.
  • Labrintitis – to je vnetje notranjega ušesa. Ker je to del slušnega in ravnotežnega organa, prihaja zato do slabosti, vrtoglavice, bruhanja in tinitusa. pomaga tudi počitek v zatemnjeni sobi z zaprtimi očmi. okrevanje traja več tednov.
  • Osteoartroza vratu – to je degenerativna bolezen, kjer zaradi pretirane obrabe hrustanca privede posledično do okvare kosti. Če je to v vratnem delu hrbtenice (vratna spondiloza), lahko kostni izrastki pritisnejo na živčne korenine, kar pa povzroča bolečino, slabost, mravljinčenje v predelu rame, komolca in prstov. Pomagajo fizioterapija, topli obkladki, posebne vaje za lajšanje…
  • Tranzitorna ishemična ataka (TIA) – bolezen, ki je podobna možganski kapi, samo da so njene posledice veliko lažje. TIA nastane zaradi zmanjšanja dotoka krvi v možgane, zaradi česar pride do manjše kapi, po kateri si bolnik v 1 dnevu opomore. Simptomi se kažejo kot izguba vida na eno oko ali zamegljen vid, nerazločen govor, slabost, težje premikanje , tećžave z ravnotežjem…

Kako si lahko pomagamo z zdravilnimi rastlinami?

Tudi proti slabosti si lahko pomagamo z naravnimi pripravki. Glede na povratne informacije in znanje Jožeta Majesa, svetujemo piti čajno mešanico SLABOPREČ JM 181, ki je sestavljena iz korenin encijana, melise in orehovih listov. Res je čaj zelo grenkega okusa, a ravno v tem se skriva zdravilnost in to pripelje do hitrega rezultata. Ljudje pravijo, da jih slabost mine že po nekaj popitih skodelicah čaja. Tudi za nosečnice je čajna mešanica Slabopreč JM 181 je povsem varna – potrebno je namreč vedeti, da nosečnice ne smejo uživati vseh zelišč.

Navodila za pripravo čaja:V 1 liter vode namočimo 4 čajne žličke mešanice. Pustimo namakati 6-8ur. Precedimo in segrejemo, vendar ne zavremo. Shranimo v termo steklenico. Čaj pijemo po požirkih skozi dan, 3 tedne. Po 7 dnevni prekinitvi lahko potem kuro ponovimo.
Opozorilo: Običajno slabost izgine prej kot v 3 tednih.

 

 

Za svetovanje ali naročilo pokličite:
07/30 66 830 ali 041/887362 oz. pošljite mail: info@k2m.si
Spletna trgovina: www.kmetija-plavica.si