ŠENTJANŽEVKA

Hypericum perforatum

ajda

Šentjanževka spada v rod krčnic, ki jih je v Sloveniji kar nekaj vrst. Med seboj so si zelo podobne, vendar je samo ena šentjanževka. Ima izrazito oranžne rumene cvetove. V nižinah cveti okrog kresa, oziroma Šentjanževega. Da je prava, se prepričamo tako, da utrgamo zelen list in pogledamo skozenj proti soncu. Opazimo drobne luknjicem ki pa niso luknjice ampak mešički eteričnega olja. Zato tudi latinsko ime Hypericiran in perforatum, kar pomeni latisnko luknjičasto.

Poznamo še gorsko krčnico, malo krčnico, dlakavo krčnico, ozkolistno krčnico. Nekatere od njih praktično ne vsebujejo hypericina, druge kot na primer dalkava krčnica ga imajo veliko. Prav v visokogorju najdemo največ dlakavo in gorsko krčnico. Za izdelavo eteričnega olja so te krčnice primerne, ne priporočamo pa jih za notranjo uporabo.

Šentjanževka spada med naše najbolj zdravilne rastline. Je trajna zel, ki glede rastišča ni najbolj izbirčna. Čeprav jo večina ljudi pozna in ceni njeno zdravilno moč, ni ogrožena. Od sredine junija do sredine julija cveti množično. Takrat jo tudi nabiramo. Za olje nabiramo cvetove in nabrekle brste, medtem ko za čaj nabiramo zgornjo tretjino rastline. Raziskave so pokazale, da vsebuje največ učinkovin na višini okrog 800m, v višjih predelih pa že prednjačijo druge vrste krčnic.

Glavne zdravilne učinkovine so Hypericin in Hyperforini, ki naj bi imeli predvsem antidepresivno in antitesnobno delovanje. Sicer pa je šentjanževka najbolj pridelovana rastlina.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

3 thoughts on “Šentjanževka

Comments are closed.