Jožetovi nasveti

ŠEN

ŠEN

Šen je akutna okužba kože z bakterijami. Prizadene bolj povrhnje plasti kože, vpletene pa so tudi limfne žleze in bezgavke.

Šen je bakterijsko vnetje podkožja, ki ga povzročajo paličaste bakterije, streptokoki. Težko je ugotoviti, kako pride ta bakterija v podkožje, saj ljudje navajajo različne vzroke. Nekateri pravijo, da so se nekje zbodli, drugi, da so bakterijo dobili z zaužitjem pokvarjenega mesa, tretji zagotavljajo, da jih je pičil komar. Najverjetneje drži tisto prvo. Najbolj pomembno pri tej težavi pa je, da se zdravljenja lotimo pravočasno in pravilno. Okužba se najpogosteje pojavlja na nogah in obrazu, pogosteje zbolevajo odrasli.

Simptomi in znaki:

– ostro omejena rdečica,

– oteklina (topla), lahko tudi večji mehurji (vsebina je krvavkasta)

– lokalne bezgavke so povečane in boleče,

– slabo počutje, glavobol,

– vročina,

– mrzlica,

– slabost, bruhanje

– kadar je okužba na golenih in se ponavlja, pride do zamašitve limfnih žil in s tem do trajne otekline (lahko se poveča tudi do 3x)

Diagnoza se pojavi glede na značilen videz kože. Preiskava krvi je nujno potrebna, kadar gre sum na sepso. Splošna medicina zdravi to bolezen z antibiotikom. Obolelo mesto je potrebno hladiti z  obkladki, ter veliko počivati.

Nezdravljena bolezen lahko traja od nekaj dni do več tednov. Le redko se vnetje na začetnem mestu umiri in se nato širi na druge dele telesa. Bolezen se pogosto ponavlja, velikokrat na istem mestu.                                                     – Jože Majes

Kako se lotimo zdravljenja šena na naraven način?

Jože Majes, glede na svoje znanje in povratne informacije ljudi, pri zdravljenju tovrstnih težav, svetuje pitje čajne mešanice Šenko JM 164, umivanje z mešanico Hrastek JM 165 in vtiranje tinkture Gabeza JM 404.

Čajna mešanica Šenko JM 164 vsebuje enake dele rastlin jetičnika, vrbovega lubja, vinske rutice, divje mačehe, rmana in gloga. Čaj se pije 3 tedne, nato sledi 1 teden pavze in potem po potrebi kuro ponovimo. Če se težava pozdravi po prvi kuri, potem s pitjem čaja po premoru ni potrebno nadaljevati. Vsak dan si zjutraj pripravimo 1 liter čaja, ki ga popijemo razporejeno preko celega dne (najbolje v treh obrokih).
Mešanica za umivanje Hrastek JM 165 je sestavljena iz hrastovega lubja, rumene lakote, slezenovca lista+cvet in korenine srčne moči. Takšna mešanica vsebuje zares veliko čreslovin, kar zdravi srbečico, rdečico in pekoč občutek na koži. Pripravimo jo tako, da 2 jušni žlici mešanice z dvema litroma kropa, rahlo zavremo in po 10 minutah precedimo. Ohladimo na 37°C in si 2x dnevno umivamo obolelo mesto. Postopek ponavljamo do izboljšanja.

Vtiranje tinkture Gabeza JM 404 je pomembno zato, da bolečina in oteklina hitreje izzvenita. Na obolelo mesto si vtiramo tinkturo dvakrat dnevno 10 dni. Po uporabi tinkture Jože priporoča umivanje prizadetega mesta z lastnim urinom (dvakrat dnevno do izboljšanja). Pozor: Tinktura Gabeza se svetuje 2-3x na dan nanesete na prizadeto mesto, priporočena uporaba največ 10 dni na nepoškodovani koži in ne dlje kot 4-6 tednov na leto. Uporablja se zgolj za zunanjo uporabo!

Če se zdravljenja šena ne lotimo pravočasno ali se na prizadeto kožo udarimo ali jo, kako drugače poškodujemo, se na koži pojavi rana, ki se izredno težko celi. Te rane opažamo predvsem pri starejših ljudeh. Ljudem povzroča hudo trpljenje.

Kaj pa, če se zdravljenja šena ne lotimo pravočasno in na koži nastane rana, ki se izredno težko zaceli?

V takšnem primeru poleg čajne mešanice JM 164 potrebujemo tudi antibiotike, rane pa zdravimo z mešanico Glinoran JM 182. To je zmes antiseptične sive gline v prahu in drobno zmletega islandskega lišaja. Rano najprej očistimo z jodovo tinkturo ali s fiziološko raztopino. Potem si po rani posujemo zmes gline in lišaja. Ker zmes izloča sluzi, jod deluje dobro na rano, glina pa rano suši. Prihaja do krčenja in s tem tudi do celjenja. Takšno celjenje povzroča pri bolnikih bolečine. Okolico rane zato namažemo s smolnatim mazilom JM 300,ki deluje proti bolečinsko, obenem pa še pospeši celjenje. Ker se rana suši ne smemo vsak dan odstraniti obloge iz gline in islandskega lišaja. Oblogo odstranimo šele, ko se dodobra osuši prične sama od sebe odstopati. Rano zaščitimo z gazo ali primerno čisto tkanino, ki bolnika ščiti pred udarci. Še bolje je, če jo pustimo na “zraku”.

Pri tej bolezni je zelo važno, da ima bolnik dober imunski sistem, kar dosežemo s primerno raznoliko hrano, gibanjem, imunostimulanti in antistresnim življenjem.

Za dvig imunosti pa svetujemo uživanje Jožefove paste JM 500 za odrasle. Jožefova pasta zaradi svoje bogate sestave, hitro in učinkovito dvigne imunski sistem. Vsebuje olje črne kumine, timijan, med, aloa vera, kurkuma, ingver, cimet, surovi kakav, trsni sladkor, rastlinski glicerol iz kokosovih vlaken, bio sok aronije, slive, brusnice, aronija, rožni koren, gozdne borovnice in askorbinska kislina. Vsaka od sestavin je sama po sebi zelo učinkovita, vendar se učinek poveča, ko so sestavine povezane, pripravljene v obliki zeliščne paste, ki jo jemo po žličkah.

Kako lahko nastanek šena preprečimo?

– zelo važna je osebna higiena (če je to golen, je potrebno paziti, da je potrebno, ko goleni negovati in jo obdržati zdravo)

– učinkovito preprečujemo poškodbe, tudi manjše; v primeru, da do nje pride potem nujna hitra oskrba

– če je prizadeta golen, je potrebno paziti tudi udobni in primerni obutvi

– starejši, predvsem sladkorni bolniki naj bodo bolj pozorni na vsako poškodbo, jo spremljajo in takoj ob poslabšanju ukrepati

– širjenje rdečine okoli razjede, zahteva obravnavo pri osebnem zdravniku

– tudi ko se umivamo oz. kopamo svetujemo da se potem obolelo mesto z brisačo le popivnamo nikakor ne pobrišemo močno, saj lahko obolelo mesto “oluščimo” – povzročimo rano

– osebe z varicami (krčnimi žilami) naj si noge povijajo ali pa naj uporabljajo elastične nogavice

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

> ČAJ ŠENKO JM 164
>> ČAJ HRASTEK JM 165
>> TINKTURA GABEZ JM 404
>> SMOLNATO MAZILO JM 300
>> GLINORAN JM 182

>> JM 500 JOŽEFOVA PASTA