JM 701 RIČKOVO / TOTROVO OLJE

Navadni riček (Camelina Sativa) je starodavna kulturna rastlina in je imela v preteklosti pomembno mesto med poljščinami. Spada v družino križnic. Izvorna rastlina je divji riček, ki se pojavlja v vzhodni Evropi in severozahodni Aziji. Arheološke raziskave so potrdile, da so ga gojili že v mlajši kameni in železni dobi na območjih ob Severnem morju in ob Renu.

Od tam se je pridelava rička v monokulturi z lanom razširila po Evropi. Zaradi neznanih razlogov se je pridelava v srednjem veku zelo zmanjšala vse do začetka industrijske revolucije, ko so začeli ričkovo olje uporabljati kot industrijsko olje. Zaradi nezahtevne pridelave (majhne potrebe po gnojenju, odpornosti proti boleznim) in primernosti za ekološko pridelavo postaja navadni riček v Evropi in Ameriki vedno bolj zanimiv (Mlakar Grobelnik in sod., 2003).

Riček uspeva tudi v Sloveniji, je pa ta rastlina zelo cenjena, nezahtevna poljščina, ki ne prenese umetnih gnojil, je pa tudi odporna na zunanje dejavnike (sušo in mraz).

Riček je včasih služil tudi kot krma za živali, seveda pa v ljudski medicini je kot zdravilo cenjen še danes. Svetuje se ga za obnovo kože, rane, težave z želodcem, prebavo,… – Jože Majes

Olje navadnega rička se je tradicionalno uporabljalo kot domače zdravilo. Kot splošno krepilno sredstvo so ga predpisovali pri težavah zaradi rane na želodcu in dvanajsterniku, prav tako pa tudi v primerih raznih vnetij ter za oskrbo opeklin in ran. Ričkovo olje je bistro, rumene do zelene barve, značilnega vonja in rahlo pekočega okusa (Mlakar Grobelnik in sod. 2003).

Olje se lahko uporablja tudi za hladno pripravo jedi – npr. kot dodatek k namazom in solatam.

Za zunanjo uporabo pa se uporablja, ker obnavlja kožo.

Olje navadnega rička vsebuje 7-14% nasičenih, 26-41% enkrat nenasičenih ter kar 46-64% večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Med nasičenimi maščobnimi kislinami prevladujeta palmitinska in stearinska kislina. Zaradi visoke vsebnosti in stabilnosti tokoferolov, uvrščajo olje navadnega rička med funkcionalno hrano.( Mlakar Grobelnik in sod.,2003)

Zaradi ugodne maščobno kislinske sestave, je olje navadnega rička bogat vir omenjenih maščobnih kislin. Le-teh organizem sam ne more proizvajati, igrajo pa pomembno vlogo v zgradbi in lastnostih celičnih membran, njihovi prepustnosti in aktivnosti. Iz njih (linolenska kislina) organizem tvori biološko pomembne molekule ( prostoglandin in njegovi derivati), ki sodelujejo pri nadzoru procesov kot je revmatoidni artritis, ekcem, multipla skleroza, bolezni srca in ožilja itd. (Mlakar Grobelnik in sod. 2003).

Značilnosti: 

– izjemno bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, zato je zelo primeren tudi za blaženje bolečin artritisa (lahko ga uživate ali pa tudi pripravite obkladke)

– bogat z vitaminom E

– močan antioksidant

– ohranja lepo kožo in močan imunski sistem

– zmanjšuje vnetja, tako zunanja kot poškodovana koža, ali pa pri vnetju notranjih sluznic in tkiv

– zmanjšuje raven trigliceridov – posledično, zato dobro vpliva na srce in ožilje, ter ohranja zdravje živcev, možganov in očesne mrežnice

– uporablja se tudi za kozmetične namene, saj zelo dobro vlaži kožo, mehča in ščiti pred zunanjimi vplivi, uporablja se tudi kot masažno olje

– pomaga pri težavah z lasiščem (olje si malo ogrejemo in i zmasiramo lasišče; odlično za suho lasišče in proti prhljaju)

– pomaga pri težavah z menopavzo, PMS in reproduktivnimi organi (odličen za ženske, pomaga uravnavati prevelike količine estrogena)

– pomaga pri zaprtosti ( zjutraj s skodelico tople vode zaužijete 1-2 žlički ričkovega olja)

– pomaga pri hujšanju, saj zavira apetit in ustavi željo po sladkem, deluje proti notranjim vnetjem

– zdravilen je tudi pri bolnikih z diabetesom

Uporaba: 

– če želimo optimalne zdravilne učinke, potem uporabljamo svežega brez uporabe toplote

– ima oreškast (kot mandeljni) okus

– pomaga umiriti težave z želodcem, črevesjem in prebavo

– ker prenese visoke temperature (višje kot kokosovo ali olivno olje) se lahko uporablja v kuhinji

– Notranja uporaba: 1x na dan 2 čajni žlički pol ure pred obrokom, najbolje zjutraj na tešče. Pri večjih težavah lahko olje uživate 2x na dan. Preden olje pogoltnete ga po ustih žvrkljate.

Naš nasvet uporabe:

– za težave z želodcem (kislina, rane, vnetje…), v kombinaciji s čajem JM 125 Nevtral ali JM 124 Gastro
– za težave s črevesjem (razjede, vnetje, sluzi, polipi…), v kombinaciji s čajem JM 126 Pirolinček ali JM 102 Rankolin ali JM 191 Apana Clean

Totrovo oz. ričkovo olje je zelo enostavno za uporabo, za zdravje pa ima velike učinke!

 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 701 RIČKOVO/TOTROVO OLJE