Interno Gradivo Zelišča

REPIK ALI GLADIŠNIK

REPIK ALI GLADIŠNIK

( Agrimonia eupatoria)

Ta trajna zel ima res povsem svoje navade. Prebrskal sem skoraj vse kotičke naše lepe Slovenije in, ne boste verjeli, da ponekod sploh ne raste. Na našem Zasavskem lepotcu Kumu ga nisem našel. V Kočevskem Rogu pa je to glavna hrana jelenov. Bi človek rekel, da imajo težave z jetri. Repik zraste v višino čez meter. Po drugi košnji je visok le do 30 cm, pa vendar zacveti. Njegov cvet je značilno klasaste oblike in lepe rumene barve. Ko zacveti, kar ne more prenehati. Ko odcveti na plodovih nastanejo majhni kaveljčki, ki se primejo divjadi, da jih tako raznaša naokoli.

Repik so cenila že stara ljudstva. Grki so ga posvetili boginji Ateni. Cvetoča rastlina vsebuje čreslovine, grenčine, eterično olje, glikozid eupatorin in kremenčevo kislino.

Repik nabiramo v času cvetenja. Če ga gojimo, daje dober pridelek. Rastlina je nezahtevna in nam na vrtu raste leta in leta. Ljubiteljem zdravilnih rastlin priporočamo, da si pet do deset rastlin nasadijo na vrt. Sicer pa rastlina, kot še mnogo drugih, ni do kraja raziskana.

Je odlično zdravilo za jetra in pod Gorjanci mu ne rečejo zastojn jeternik. Cenjen je predvsem med ljubitelji petja, saj je čaj pomešan z medom, odlično zdravilo za vneto utrujeno grlo kot tudi zdravilo za utrujene glasilke.

Priporočamo pitje čaja pri jetrnih, žolčnih, vraničnih in črevesnih obolenjih. Velike težave danes povzročajo ljudem boleče noge. Vsak drugi starostnik, ki pride do nas tarna, da ga bolijo noge izpod kolen navzdol. Takim priporočamo, da si umivajo noge s poparkom repika, vsaj dvakrat na dan. Za ponoči pa naj si noge še ovije z obkladkom, namočenim v repikov poparek.

Zaradi velike vsebnosti čreslovin in pa kremenčeve kisline ga priporočamo za izpiranje dlesni.

Če ima kdo žolčne kamne je repik v mešanici prava rastlina.

Poleg zdravljenja zgoraj naštetih težav pomaga tudi pri lulanju v posteljo, pri gripoznih obolenjih, odvajanju vode, krvavitvah iz notranjih organov. Pri nas na Plavici ga mešamo v antioksidativen čaj, kjer koristimo njegovo vsebnost flavonoidov. Priporočamo pa ga piti tudi samega, saj je čaj dobrega okusa.

Mešamo ga pa še v čaje a zdravljenje drisk in za zdravljenje želodčnih in črevesnih katarjev. Spada tudi v splošno mešanico za težave z alergijskimi boleznimi.

Čajne mešanice ali pa sam repik se pije običajno v odmerku po tri skodelice na dan 21 dni.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> REPIK 100g