PUTIKA

Putika (protin oziroma urični artritis) je presnovna bolezen, ki pri bolnikih povzroči vnetje sklepov. Kaže se z občasnimi napadi močnih bolečin v posameznih sklepih, največkrat gre za sklepe palcev na nogi ali kolena. Težave lahko nastopijo čez noč, največkrat v obliki rdečice, otekline in povišane telesne temperature. Gre za bolezen, ki je zelo povezana z načinom prehranjevanja, zato je nujno vedeti, čemu se pri prehrani izogibati. Vzrok za težave je povišana koncentracija sečne kisline v krvi, ki se v obliki kristalov nalaga v sklepe in druga tkiva. Nastajanje sečne kisline in njenih soli se poveča zaradi prevelikih količin zaužite hrane, ki vsebuje purine (ti so sestavni del človeških tkiv, v telo pa pridejo tudi s hrano). Če je purinov preveč, se kristali sečne kisline, ki nastane pri njihovi razgradnji, začnejo nalagati v sklepe.
Putika
Kako zdravimo putiko?
Najbolj pomembno je, da se pri putiki izogibamo živilom, ki vsebujejo oksalno kislino. To so: kuhana rabarbara, sezamovo seme, kuhana špinača, leča, fižol v zrnju, čokolada, krompir, bela moka, močnati izdelki, govedina, divjačina, sladkovoden in morske ribe, svinjina, puranje meso… Prav tako odsvetujemo pitje določenih pijač kot so: kava, pravi čaji, vina in pivo.
Glede na izkušnje svetujemo piti veliko vode, lahko češnjev in višnjev sok, uživati probiotične izdelke iz mleka: jogurti, kefir, kislo mleko, ter v prehrani uporabljati riž, proso, kvinojo, amarant.
Za zniževanje oksalne kisline pri putiki priporočamo pitje čajne mešanice Oksalinček JM 161, ki je sestavljena iz preslice, koprive, zlate rozge, breze in korenin regrata. Jože Majes svetuje popiti 6-7 dcl čaja dnevno, kar ponavljamo 21 dni, potem sledi 1 teden pavze. Če po prvi kuri simptomi putike še ne izzvenijo povsem, potem po enotedenski pavzi, kuro ponovimo.
Tisti, ki imajo zaradi putike slepe močno otekle in boleče, svetujemo mazanje z ajurvedskim mazilom Balm, ki zdravi vnetje in tako deluje proti bolečini. Glede na povratne informacije ljudi, lahko zelo pohvalimo tudi mazilo.

Za svetovanje ali naročilo pokličite:

07/30 66 830 ali 041/887362 oz. pošljite mail: info@k2m.si

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:
>> ČAJ JM 161 OKSALINČEK
>> AYURVEDSKO MAZILO BALM

 

Related Posts