Gradivo, Interno Gradivo Članki

PUTIKA

Putika

PUTIKA – SEČNA KISLINA

Putika (protin oziroma urični artritis) je presnovna bolezen, ki pri bolnikih povzroči vnetje sklepov. Kaže se z občasnimi napadi močnih bolečin v posameznih sklepih, največkrat gre za sklepe palcev na nogi ali kolena.

 

sečna kislina

Težave lahko nastopijo čez noč, največkrat v obliki rdečice, otekline in povišane telesne temperature. Gre za bolezen, ki je zelo povezana z načinom prehranjevanja, zato je nujno vedeti, čemu se pri prehrani izogibati. Vzrok za težave je povišana koncentracija sečne kisline v krvi, ki se v obliki kristalov nalaga v sklepe in druga tkiva. Nastajanje sečne kisline in njenih soli se poveča zaradi prevelikih količin zaužite hrane, ki vsebuje purine (ti so sestavni del človeških tkiv, v telo pa pridejo tudi s hrano). Če je purinov preveč, se kristali sečne kisline, ki nastane pri njihovi razgradnji, začnejo nalagati v sklepe.

Najverjetneje ste že, kdaj slišali, da je to bolezen kraljev. Včasih se je namreč ta bolezen pojavljala samo pri bogatih ljudeh, ki so imeli hrane v izobilju. Za putiko zboli mnogo več moških, kar 95%, kot žensk in otrok, tudi pri mladostnikih se pojavi zelo redko. – Jože Majes

Putika znaki: 

Prvi znaki napada putike, se občutijo ponavadi zjutraj, takrat, ko se bolnik zbudi. Ti znaki se kažejo kot:

– bolečine v glavi

– malo povišano temperaturo

– srce bije hitreje

– bolečina in huda občutljivost na pritisk na sklep

– takšen sklep se zelo vname je rdeč in otečen!

Najpogostejši sklepi, katere napade putika:

– glavni členek palca na nogi

– gleženj

– koleno

Simptomi na sklepu se kažejo kot:

– na začetku nelagodje v sklepu

– oteklina, rdeč in na otip vroč zelo boleč sklep

– ostra bolečina (tudi čevlje si ne morete obuti)

– napad poneha v nekaj dneh

 

Potrebno je vneti sklep takoj hladiti nikakor ne povijajte. Protibolečinsko mi svetujemo uporabo mazila MA 728 BALM.

 

Kako zdravimo putiko?

Svetujemo zdravo prehrano, vzdrževanje normalne telesne teže, poskrbite za redno gibanje in obvladujte stres!

Najbolj pomembno je, da se pri putiki izogibamo živilom, ki vsebujejo oksalno kislino. To so: kuhana rabarbara, sezamovo seme, kuhana špinača, leča, fižol v zrnju, čokolada, krompir, bela moka, močnati izdelki, govedina, divjačina, sladkovoden in morske ribe, svinjina, puranje meso…

Prav tako odsvetujemo pitje določenih pijač kot so: kava, pravi čaji, vina in pivo.

Glede na izkušnje svetujemo piti veliko vode, lahko češnjev in višnjev sok, uživati probiotične izdelke iz mleka: jogurti, kefir, kislo mleko, ter v prehrani uporabljati riž, proso, kvinojo, amarant.

Ljudje, kateri uživajo veliko živil bogatih s C vitaminom (paprike, kivi, limone in druge agrume), imajo v krvi zelo malo sečne kisline. Med najpogosteje priporočenimi vrstami sadja je ananas. Njegove sestavine imajo zelo velik protivnetni učinek, poleg tega pa spodbuja tvorbo kolagena.

Za zniževanje oksalne kisline pri putiki priporočamo pitje čajne mešanice Oksalinček JM 161, ki je sestavljena iz ptičje dresni, fižolovih luščin, koprive, zlate rozge, breze in korenin regrata. Svetuje popiti 1 liter čaja dnevno,kar ponavljamo 21 dni, potem sledi 1 teden pavze. Če po prvi kuri simptomi putike še ne izzvenijo povsem, potem po enotedenski pavzi, kuro ponovimo.
Tisti, ki imajo zaradi putike sklepe močno otekle in boleče, svetujemo mazanje z ajurvedskim mazilom MA 728 Balm, ki zdravi vnetje in tako deluje proti bolečini. Glede na povratne informacije ljudi, lahko zelo pohvalimo tudi mazilo.

Kaj lahko storimo sami?

– pijte veliko vode (napadi putike so verjetnejši pri dehidriranem telesu)

– ohranjajte normalno telesno težo

– omejite uživanje alkoholnih pijač

– pazite pri hrani, izogibajte se hrani bogati z beljakovinami

– izogibajte se aspirinu

putika

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> ČAJ JM 161 OKSALINČEK
>> MA 728 BALM