Nekaj dni nazaj mi je prijateljica poslala smešno slikico. Na eni je bil narisan suh možicelj, pod katerim je pisalo:
Pojedel celo pizzo, krompirček in liter coca-cole. Zraven pa je stal okrogel možicelj, pod katerim je pisalo: Samo
dihal zrak zraven čokolade. Iz srca sem se nasmejala. In po študiju telesnih tipov, vem da je nekaj na tem.
Namreč da se hrana dobro prebavi, mora kuhinja delati dobro. Če v naš plin ko kuhamo piha veter, bo hrana
bolj kot napol kuhana. Če pa je naš ogenj na plinu zelo šibak, pa se sploh ne skuha. Po domače povedano,
taka hrana se ne prebavi, niti ne presnovi dobro in pristane po navadi na nepravih mestih v telesu.
Pogosto se nabira v maščobnem tkivu.
Seveda je dobro vedeti kakšna je naša kuhinja in se vsaj
delno sprijazniti s tem, da nekateri pač nikoli ne bomo
imeli izjemno močan prebavni ogenj in xs pajkic.
A obstaja nekaj vedenja in trikov, ko pa si vseeno lahko pomagamo.
nadaljevanje članka
Ne vem ali je bil danes tak dan, a moje terapije so se bolj ali manj vrtele okoli kilogramov. In ker tudi v moji kuhinja gori bolj počasi, moram seveda temu ognju pomagati. Kaj naredim ? Dolijem malo bencina.
Recimo tale napitek, pred vsako hrano zelo pomaga. Pa ne samo tistim ki želijo izgubiti kilograme,
ampak vsem ki imate težave s prebavo. Gre za star a precej splošen Ayurvedski napitek, ki pa ga vsi poznate
– no vsaj sestavine.
Recept:
2 centimetra svežega ingverja naribaj
1 čž semen koriandra
½ čž kumina semen
10 rozin
Vse to dodajte v pol litra vode in vrete na lahkem ognju 10 minut. Precedite, shranite v termos steklenico in
popijte pred vsako jedjo 0,2 dcl ali en štamprle, če smo domači.
Enako delujejo tudi naše AGNI KAPLJICE, če kdo od vas nima časa da bi si napitek sam skuhal. Malo bolj so dodelane, saj je dodanih še nekaj sestavin.
Če se vam zdi da je vaša prebava težka, počasna, blato mastno potem hrani le dodajate malo popra ali ingverja. Tudi cimet bo pomagal vašemu prebavnemu ognju.
Ampak pozor, ta nasvet ni za tiste ki greste pogosto na blato, hitro prebavite in hujšate – za vas velja ravno obratno – torej ne pekoča hrana.
Potem pa je še tukaj nekaj precej osnovnih napotkov.
Jemo trikrat. Če je kilogramov res veliko preveč, potem lahko zajtrk izpustimo ali pa si privoščimo nekaj sadja. Kosilo naj bo takrat ko je prebavni ogenj najbolj močan. To je med 12 in 14 uro. In to naj bo tudi največji obrok v dnevu. Ostane nam še samo večerja, ki pa naj bo do 18h ure (poleti 19h).
In tako zaključimo s hrano, da se ima čas prebaviti. Ponoči namreč ni dobro prebavljati hrane. Takrat prebavljamo naša doživetja, ki so se zgodila preko dneva in naša čustva, da se zbudimo drug dan spočiti in naspani in brez težkih nepredelanih stvari.
Vesna Majes Klančičar
Če imate specifične težave, bolezni, pa bolje da nam odpišete in se bodisi naročite na pregled ali pa napišite
kaj vaj vas muči, pa bomo našli rešitev tudi za vas.