PLJUČNIK Pulmonaria officinalis

 

Pljučnik

Čudežna zdravilna rastlina pod imenom Navadni pljučnik oz. latinsko Pulmonaria officinalis. Ta rastlina pomaga zdraviti vse vrste bolezni pljuč, kot so: bronhitis – tudi kronični, astmo, pljučnico, pa tudi tuberkulozo. Pljučnik svetujemo pri težavah s kašljem, kot tudi pri težavah z želodcem in ledvicami.

Prepoznamo ga po večbarvnih cvetovih, ki so modro, rožnato in belo obarvani. V Sloveniji najdemo do 7 različnih sort te rastline. Ta rastlina, ki raste kot trajnica, po navadi izbira bolj vlažne predele, največkrat robove listnatih gozdov in travnike. Cveti od marca do konca maja. Uporabni deli rastline so listi in cvetovi, ki jih pred uporabo posušimo. Vsebuje  tanine, saponine, kremenčevo kislino, vitamin C in flavonoide – naravne antioksidante.

Najpogosteje se ta rastlina uporablja za čajne mešanice. Mešanica čaja, katera pomaga za vse vrste pljučnih bolezni in okužb, naj vsebuje ščep posušenega pljučnika, ozkolistnega trpotca, njivsko preslico, slez in koprive, prelijte z vrelo vodo za 10 minut, precedite in uživajte.

Lahko pa si izdelate tudi domači sirup: pripravite ga tako da skuhate zelo močan pljučnikov čaj, precedite, tekočini pa dodate sladkor, še bolje pa med ali fruktozo ter nekaj kapljic limoninega soka. Mešanico prevrite na blagem ognju, shranite v temni steklenici na hladnem temnem mestu.

Pazljiva uporaba – pripravkov iz pljučnika ne uporabljajte predolgo, najbolje ne več kot 8dni zaporedoma, saj  lahko vsebuje v manjših količinah strupene pirolizidinske alkaloide!

Pljučnik pomaga pri naslednjih težavah:

  • pri vseh vrstah kašlja
  • pri katarju
  • pljučnici
  • bronhitisi
  • jetiki
  • pri hripavosti in vnetju grla

Zdravilni čaj iz pljučnika se v ljudski medicini uporablja že kot tradicionalno zelišče. Pri obolenju dihal in lajšanju kašlja se svetuje naslednja receptura: 2 čajni žlički posušenega zelišča prelijte s skodelico vrele vode, pustite stati do 10 minut, nato mešanico precedite in spijete. Pripravite si sveži čaj, večkrat na dan.

To zelišče zelo dobro pomaga tudi pri okužbah sečil. Ker pljučnik deluje kot diuretik, vam bo pomagal pri hitrejšem premagovanju okužb sečil, poleg tega pa bo odstranil škodljive bakterije in mikroorganizme iz telesa.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> PLJUČNIK 100g

 

Related Posts