Jožetovi nasveti

NOSEČNOST, POROD

NOSEČNOST – POROD

Rojstvo otroka in nosečnost je čas, ko se začne z veliko hitrostjo spreminjati tudi žensko telo.  Nosečnost je enkratno obdobje ženske, ki s porodom vstopi v materinstvo, in zelo pomemben del njenega življenja. Med nosečnostjo, prihaja do  pomembnih fizioloških, hormonskih in telesnih sprememb, ki so povezane z nosečniškimi težavami.

Nosečnost ni bolezen, lahko pa to postane, če ne poskrbimo zase in za svojega še nerojenega otroka.

 

Nosecnost

 

“Zavedati se moramo, da otrok do enega leta starosti nima razvitega lastnega imunskega sistema. Vso zaščito dobi od materinga mleka. Zato je izredno važno, da mamice čim dlje dojijo.                                                           – Jože Majes

Prehrana

V nosečnosti je pomembna za zdrav razvoj in rast otroka in tudi za zdravje matere. Svetujemo uživanje pestre in lokalne pridelane hrane iz vseh skupin živil. S tako prehrano zadostimo vsem potrebam po hranilih, mineralih in vitaminih.

Nosečnica naj zaužije več obrokov dnevno. V glavne obroke naj vključuje sadje in zelenjavo. Uživa naj tudi meso, posneto mleko in jajca, ribe svetujemo dvakrat tedensko. Po začetni slabosti v začetku nosečnosti, po navadi potem v četrtem mesecu nastopi povečan apetit in nosečnica mora takrat zmanjšati obroke hrane.

Odsvetuje pa se mehkih in z žlahtno plesnijo obogatenih sirov, surovega mesa in surove morske hrane. Odsvetujemo tudi pitje alkohola, pitje kave in pravega čaja pa naj se omeji.

Telesna vadba

je med nosečnostjo zelo priporočljiva. Pomembna je zaradi izboljšanja telesnega zdravja in tudi duševnega počutja. Preprečuje tveganja v nosečnosti: kot so debelost, sladkorna bolezen in povišan krvni tlak.

Vrsta vadbe naj bo prilagojena stanju nosečnice. Svetujemo vse vrste hoje, tudi v klanec, najbolj pa se priporoča plavanje. Najboljše je plavanje v morju, v bazenih pa je treba skrbeti za higieno in preoblačenje.

Tek je koristen, a mora biti prilagojen. V zimskem času je ugodna aerobika. Odsvetuje se vse ekstremne športe, kjer lahko pride do poškodb.

Nosečnice in zdravilne rastline

Nosečnicam ne priporočamo uživanje sledečih rastlin: kolmež, pelin, navadni čemin, luštrek, rožmarin, vinska rutica, vse vrste vrbe, žajbelj, beli vratič, rumeni vratič, gabez, navadni lapuh, baldrijan, navadna konopljika, brin, sivka, vrtni timijan, materina dušica, repuh, vedno zeleni gornik ali uve – čaj, lubje krhljike, dišeča perla, medena detelja, bazilika, luštrek – predvsem korenine, origano…

Zdravilne rastline dostikrat zlorabljajo. To se je dogajalo v preteklosti pa tudi danes. Kar nekaj od zgoraj naštetih rastlin je abortivov, s katerimi so povzročali splave, dostikrat tudi z hudimi stranskimi učinki. Zato zgoraj naštetih rastlin ne priporočamo nosečnicam in doječim materam.

zdrava nosečnost

 

V času nosečnosti in obdobja po porodu, dojenja svetujemo, naj nosečnica uživa JOŽEFOVO PASTO JUNIOR JM 505 , da ji krepi odpornost in imunski sistem telesa. Pasta ima močno antioksidativno delovanje in bo glede na njeno sestavo izboljšala počutje, kri, prebavo, odpravila vnetne procese, hitreje zacelila rane…

Ko se nosečnost bliža koncu, takrat ženska začuti več potrebe po miru, “gnezdenju” in pripravi na prihod novorojenčka. Čajne mešanice JM 145 Rojenica je namenjena nosečim ženskam, in sicer za mehčanje porodne poti, tkiva materničnega vratu. Sestava čajne mešanice: robida, malina, melisa, potrošnik korenine in plahtica. Priporoča se piti 1 liter čaja dnevno. Mešanico lahko začnemo piti proti koncu 8. meseca nosečnosti.

Zavedati se moramo, da otrok do enega leta starosti nima razvitega lastnega imunskega sistema. Vso zaščito dobi od materinega mleka. Zato je izredno važno da mamice poskušajo dojiti. Za izboljšanje dojenja priporočamo naslednjo čajno mešanico JM 171 Mamica, ki pomaga, da se po porodu čim bolje počutijo in imajo dovolj mleka. Mešanica vsebuje: plahtico, koprivo, kumino, grško seno, meliso in komarček. Vsekakor je pomembno, da doječe matere pijejo dovolj tekočine, najbolje omenjeno čajno mešanico – 1 liter na dan.

Vse, kar mati popije in poje, vpliva na njenega otroka, tudi njeno počutje. Ravno zato Jože svetuje, da poleg treh skodelic čaja, mati uživa zjutraj in zvečer tudi po 1 žličko Jožefove paste junior JM 505.

Še nasvet G. Jožeta: večkrat so me poklicale mamice, ki dojijo dolgo ker otrok noče nehati sesati. Pa sem jim pravil: “Otroci ne marajo grenkih stvari. Namažite si bradavice s pelinom ali pripravkom encijanovih korenin, pa bo malčka kmalu minilo veselje do sesanja. “

Nosečnost in porod sta velika in večinoma zelo osrečujoča sprememba v življenju ženske,  partnerja in celotne družine. Na svetu smo zato, da bi (se) ljubili, in to naj bo  smisel vsega, kar je povezano z materjo, otrokom, partnerjem in okolico.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 505 JOŽEFOVA PASTA JUNIOR

>> JM 145 ROJENICA

>> JM 171 MAMICA