Gradivo, Interno Gradivo Članki

LEDVICE

LEDVICE (preveč kreatinina)

Pomembno je vedeti, da so ledvice organ, ki iz telesa odstranjuje škodljive snovi, ki nastanejo pri presnovi beljakovin, in odvečno tekočino. Če ledvice prenehajo delovati, se človek zastrupi in v kratkem času umre. Ledvice so edini notranji organ, ki ga je narava človeku dala v paru. Za življenje zadošča, če deluje ena sama ledvica, saj ta prevzame funkcijo obeh. Zato lahko človek živi normalno življenje, če eno od svojih ledvic podari človeku, ki mu ledvice ne delujejo več.

Ledvice imajo pomembno vlogo pri izločanju vode, soli in presnovkov, ki  dnevno nastajajo pri razgradnji snovi v telesu. Poleg uravnavajo še krvni tlak, presnovo kosti in izločajo hormon eritropoetin (pomemben je za tvorbo rdečih krvničk v kostnem mozgu).

Ledvična odpoved ali popuščanje je medicinsko stanje, pri katerem ledvice iz krvi niso sposobne odstraniti strupov in odpadnih produktov. Poznamo dve obliki ledvičnega popuščanja:

– akutno (hitra) ledvično odpoved (zmanjša se ledvično delovanje zaradi zmanjšanja filtracije krvi, količina seča se zmanjša)

– kronično (počasna) ledvično odpoved (pojavi se anemija, na UZ pa izglodajo ledvice zmanjšane)

– Razlika med akutno in kronično je v koncentraciji kreatinina in hitrosti njegovega porasta.

Vzrok je lahko mnogo bolezni, katerim je skupno, da s svojim delovanjem neposredno ali posredno okvarijo ledvice.

 

Kronična ledvična odpoved pomeni napredujoče in nepovratno slabšanje ledvic. Je res kronična bolezen, vendar kljub temu, lahko s pravočasnim odkrivanjem in ozaveščenostjo bolnika zelo upočasni njeno napredovanjem preprečuje zaplete pa tudi bolniku omogoči boljše življenje.                                                                        – Jože Majes

 

Kako vemo, da ledvice ne delujejo dobro?

Znak, da ledvice ne delujejo dobro, je pojav kronične ledvične bolezni. Da gre za to bolezen, zdravnik zaključi, ko vsaj tri mesece v urinu bolnika testi zaznajo beljakovine ali kri ali če pri diagnostičnih preiskavah sečil, kot je na primer ultrazvok, opazi pri ledvicah nenormalnosti, tudi če le-te delujejo normalno. Beljakovine oziroma kri v urinu so znak mnogih ledvičnih bolezni, ki jih spremlja tudi zmanjšana očiščevalna sposobnost ledvic. Težava pa je, da bolezen poteka tiho in neopazno, brez očitnih znakov in bolečin, zato večina ljudi sploh ne ve, da je, kaj narobe. Tako bolezen odkrijejo po naključju: bolnik pride k zdravniku zaradi prehlada, zdravnik mu izmeri krvni tlak, pregleda urin, ugotovi povečano izločanje beljakovin, pregleda kri in opazi, da ima že povišan kreatinin.

 

Kreatinin je snov, ki stalno nastaja pri presnovi mišic, in jo je v krvi zelo enostavno določiti. Čim nižja je ocenjena glomerulna filtracija ali čim višja je koncentracija kreatinina v krvi, tem slabše je ledvično delovanje. Bolnika pošlje na ultrazvok, kjer pa ugotovijo, da so ledvice že kronično spremenjene. Zgodi se tudi, da kronično ledvično bolezen odkrijejo tik pred odpovedjo ledvic.

Kakšni so lahko zapleti bolezni:

– zaradi povečanja volumna krvi je posledica zmanjšanja izločanja soli in vode iz telesa pri bolnikih, kar se kaže kot skoraj nič oz. minimalno izločanje urina

– ker zastaja voda v telesu, se posledično poveča telesna teža

– voda iz telesa vdira v pljuča, ter s tem otežuje dihanje, zatečejo lahko tudi možgani

– zaradi nezadostnega izločanja se poviša količina kalija, naraste kislost krvi, poviša se količina fosfata

– lahko privede do anemije

Dejavniki tveganja za nastanek te bolezni:

– osebe starejše od 60 let

– osebe s sladkorno boleznijo

– osebe z zvišanim krvnim tlakom

– osebe s prekomerno telesno težo

– kadilci

– osebe, ki imajo v družini dedno ledvično bolezen

 

Ali si lahko pomagamo na naraven način, da zdravimo ledvice in zmanjšamo koncentracijo kreatinina v krvi?

Glede na svoje znanje in dolgoletne izkušnje Jože Majes priporoča piti čajno mešanico Kreatininček JM 136, in sicer v kombinaciji z Diurfix kapljicami JM 412, ki učinek še poveča in naredi zdravljenje bolj celostno. Čajna mešanica Kreatininček JM 136 je sestavljena iz rastlin, ki zdravijo ledvici in posledično znižujejo raven kreatinina v krvi. To so naslednje rastline: brezam list, ptičja dresen, koruzni laski, rumena lakota, korenina gladeža, ognjič in korenine koprive. Čaj pijemo najprej 3 tedne, nato sledi 1 teden pavze in potem kuro ponovimo. Glede na to, da govorimo o kronični bolezni, svetujemo kuro vsaj nekajkrat ponoviti, dokler se kreatinin dovolj ne zniža.
POMEMBNO: Če imamo povišan kreatinin, ne smemo piti čajev iz rastlin, ki vsebujejo saponine (zlata rozga, lučnik, milnica, sporiševke).

Diurfix kapljice JM 412 pa zdravijo celotna sečila (sečne poti, mehur, ledvice …), odvajajo nečistoče iz telesa in razstrupijo kri.  Kapljice Diurfix JM 412 so narejene po starodavnem receptu, ki pa mu je Jože Majes dodal še nekaj rastlin. Po izkušnjah uporabnikov so res učinkovite in neprecenljive. Uporabljamo jih 3 krat dnevno tako, da zmešamo 20 kapljic s 0,5 dcl tople vode ali v čaj in popijemo vsaj pol ure pred jedjo. Kapljice so narejene na osnovi rastlinskega glicerola, vsebujejo pa še izvleček koruznih laskov, liste koprive, korenine gladeža, listov breze, korenine regrata in preslice. Kapljice popijemo do konca in po potrebi lahko nadaljujemo z novo stekleničko – prekinitev ni potrebna.

Kronične ledvične bolezni žal ne moremo pozdraviti, lahko pa z zdravim načinom življenja in z zdravili, oz. z naravnimi pripravki, dopolnili uspešno upočasnimo njen potek in za več desetletji podaljšamo čas do končne odpovedi ledvic.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:
>> JM 136 ČAJ KREATINČEK
>> JM 412 DIURETIČNE KAPLJICE