KRHLIKA

Rhamunus frangula

 

Krhlika velja za grm, ki zraste v višino do treh metrov. Lahko pa jo oblikujemo kot drevo.

Značilna je po temno sivi barvi lubja z belimi pikami. Zato ji ljudje tudi rečejo po domače gadov les. Če veje obelimo, ima znotraj lepo oranžno rumeno barvo. Za zdravljenje uporabljamo dve do tri leta stare poganjke. Lubje nabiramo od konca maja do konca junija. V tem letnem času je lubje muževno in se lepo odstrani od lesa. Zaradi velike vsebnosti antrakinonskih glikozidov nas stare knjige učijo, da mora lubje eno leto obležati na podstrešju, da se višek antrakinonov odzrači iz rastline. Danes pospešimo pripravo tako, da lubje posušimo, zmeljemo in grejemo v pečici eno uro na 100°C, da se višek antrakinonov odstrani. Vprašali se boste, zakaj je to potrebno. Ti glikozido povečajo izločanje vode iz tankega črevesja in preprečijo absorbcijo vode v debelo črevo. S tem zmanjšamo možnost zapek. Če pa bi bilo antrakinonov preveč, bi povzročali poleg odvajanja še prehude krče.

Zato praviloma mešanici za odvajanje primešamo 30% rastlin, ki blažijo krče. Takšno mešanico uporabljamo 8 dni, nakar postopek prekinemo za 7 dni in po potrebi ponovimo.

Zaradi vsebnosti antrakinonov krhlika močno odvaja in je naše najmočnejše odvajalo.

Zanimivo je, da se telo nanjo ne navadi. Raziskave so pokazale, da postane debelo črevo po uporabi temne barve, vendar ni dokazov, da krhlika povzroča raka.

Uporabo svetujemo tudi bolnikom, ki jih mučijo notranji hemoroidi, kar je v današnjem času zaradi nezdrave hrane in življenja brez zadostnega gibanja razmeroma pogost pojav. Za to težavo priporočamo piti mešanico ajde in lubja krhlike po dve skodelici na dan.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ