KORDABENEDIKTA

(Cnicus benedictus)

Ta bodeča enoletnica spada med prave grenčine. Zraste celo do 70 cm v višino. Večinoma se goji in daje dober in bogat pridelek. Čeprav jo omenjajo, da raste v naravi samonikla, jo zelo težko najdemo.Zelo redko se sama zaseje tudi na našem vrtu. Zime pač nima rada. Cveti od junija do avgusta.

kordabenedikta

Najlepše jo vzgojimo, če jo marca posejemo v lončke in nato v sredini maja presadimo na vrt.

Da dober pridelek. Pri nas jo še svežo razrežemo in nato posušimo v sušilnici do 40º. Zdravilna snov v benedikti je grenčina, knicin in pa velike količine mineralov od nam tako potrebnih kalijevih, magnezijevih in kalcijevih soli. Uporablja se tako notranje kot zunanje.

Njena zdravilnost je zelo raznolika. Mi jo priporočamo predvsem za čiščenje krvi ter pri boleznih jeter, žolča in prebavil. Kot grenčina nam izboljša fermentacijo in s tem povzroča, da se hrana hitreje in bolje predela.

Dosti ljudi je danes, katerim so z operacijo odstranili žolčnik. Po takšni operaciji svetujemo, naj bolniki pijejo čaj iz benedikte. Dosti hitreje bodo okrevali.

Slabokrvnim priporočamo pitje mešanice, v kateri je pekoča kopriva, kordabenedikta in smrdljivčka. Takšen čaj je skrajno neokusen je pa tudi nekaj najboljšega za izboljšanje krvne slike. Problem je, da otroci takšnega čaja nočejo piti.

Benedikto se priporoča tudi bolnikom, ki imajo težave s pljučnimi boleznimi. Zdravi pljučnice, astmo, srčno astmo in starostno oslabitev srca, za kar danes boleha veliko ljudi.

Ljudsko zdravilstvo jo priporoča ženskam, ki imajo neredno menstruacijo. Čajno mešanico v kateri je benedikta, se priporoča tudi za čiščenje kože, predvsem za odpravo mozoljavosti, aken. Za odpravljanje le teh si je potrebno obraz vsakodnevno umivati s poparkom ognjiča ali z razredčeno tinkturo ognjiča JM 416 in piti tri tedne mešanico za čiščenje krvi, v kateri je tudi benedikta (čajna mešanica Mladost JM 151).

Zunanje jo uporabljamo za čiščenje ran, ki se težko celijo (šen, krčne žile, kožni rak). Na take rane si dajemo tople vlažne obkladke iz poparka benedikte. Za celjenje težko celjivih ran priporočamo, da se posušena benedikta drobno zmelje in posipa po ranah. Ljudje, ki si rane posipajo bodisi z benedikto ali mešanico islandskega lišaja in gline, naj se ne ustrašijo, če jih bo rana sprva bolela. Bolečina namreč povzroča celjenje tkiva, ki vleče rano skupaj.

Za krepitev pljuč in želodca pa priporočamo benediktino vino, ki ga naredimo podobno kot vsa vina iz zdravilnih rastlin. (1 Jožetova knjiga Zdravnik zdravi, narava ozdravi; str. 55.)

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>>KORDABENEDIKTA 100g

>>JM 416 OGNJIČEVA TIKTURA

>> JM 151 MLADOST