KOLMEŽ

 Acorus calamus

kolmež

Kolmež je trajna obvodna rastlina. Spada med aromatične grenčice. Je zelo staro zdravilno zelišče, saj ga omenjajo že stari kitajski cesarski zapiski. Imenovali so ga, kar podaljševalec življenja. Ja prav ste slišali.

Kolmež je zelišče. ki v jeseni zgornji del propade, spomladi pa iz korenik požene liste. Kolmež raste v nižinah in tudi na višini več kot 1000 m.nad. v. Ker naredi močne korenike, ga ponekod sadijo ob deročih potokih, da ne odnaša zemlje. Iz korenik poženejo spomladi do meter visoki sabljasti listi, iz katerih na sredi požene stožčasti, zeleno rumeni cvet dolžine od 6 do 8 cm. Po tem cvetu kolmež tudi prepoznamo.

Veliko ljudi kolmež zamenja za močvirsko peruniko, ker ima podobne liste, zelo podobno koreniko, a naredi velike rumene cvetove. V Sloveniji samoniklo raste v Zgornji Savinski dolini, na Štajerskem in Koroškem. Drugod ga redkeje najdemo, razen v določenih samostanskih vrtovih, kjer je dosti vode. Uspeva tudi na suhih terenih, vendar se muči in sčasoma izgine. Korenike kopljemo oziroma potegnemo iz blata jeseni ali zgodaj spomladi. Te korenike je izredno zoprno očistiti. Na zunaj so rjavkasto zelene, znotraj bele. Če jih prerežemo pordečijo. Sveže korenike imajo močen oster vonj. Ko korenike operemo, jih razrežemo in sušimo v senci ali v sušilnici na temperaturi do 60°C.

Kolmež lahko uporabljamo kot čaj, tinkturo, v prah zdrobljeno koreniko ali pa ga namočimo v vino ali jabolčnik.

Kolmež uporabljamo za naslednje težave:

  • ugodno deluje na izločanje žolča. V ta namen uporabimo bodisi čaj, ki se lahko hladno namaka ali poparek.
  • za zdravljenje oslabelega želodca in odpravo plinov. Za to zadostuje tudi kolmeževo vino ali jabolčnik. Priporočamo piti 3x na dan po 0,5dcl vina ali jabolčnika.
  • kadilci naj žvečijo kolmeževe korenine, da jih bo zaradi zoprnega okusa minila volja do kajenja (strastni kadilci so to preizkusili pa ni šlo).
  • kolmeževe kopeli priporočamo za odpravo živčne slabosti, nespečnosti in razdraženosti.
  • pri driskah kolmeža NE smemo uživati v nobeni obliki.
  • od nekdaj je kolmež veljal za ohranjanje moške spolne moči. V ta namen so v litru jabolčnika namočili 20 g kolmeževih korenin za 10 dni. Nato so pili po četrt litra takega jabolčnika na dan 10 dni. Se pravi so v 10 dneh popili 2,5 litra jabolčnika. In če je bila ponudba dobra, je stvar zagotovo delovala.
  • raziskave so pokazale, da je v eteričnem olju kolmeža snov, ki lahko povzroči raka.

Kolmeževega čaja ne priporočamo piti samega. Koreniki dodamo še tevžentrožo, rman, angeliko in poprovo meto.

Prav tako za ureditev spolne moči namakamo mešanico kolemževih korenik, gorskega šetraja in koruznih laskov.

Za svetovanje ali naročilo pokličite:

07/30 66 830 ali 041/887362 oz. pošljite mail: info@k2m.si

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> KOLMEŽ 100g