KALCINACIJA – KALCIFIKACIJA

Kalcij je za naše zdravje ključnega pomena, saj igra pomembno vlogo pri številnih procesih v telesu. Ko pa pride do odlaganja kalcija na sklepe in tudi na žilne stene, pa govorimo o kalcinaciji oz. kalcifikaciji, ta pa lahko povzroča hude težave. Osifikacija pa je stanje ko se kalcij veže tudi v kosti. Skupaj lahko privede do različnih bolezenskih stanj, katera zelo velikokrat povzročajo hude bolečine.

 

Kalcij je za naše zdravje ključnega pomena, saj igra pomembno vlogo pri številnih procesih v telesu

Kalcij je sicer izredno pomemben mineral v človeškem telesu in predstavlja med 1,5 in 2% celotne telesne teže. 99% ga je v kosteh, le 1% pa je v nevezani proti obliki. Pomemben je za nemoteno prevajanje impulzov pri živcih, odgovoren je za mišično krčenje, delovanje srca, strjevanje krvi, za splošno celično ravnovesje pa tudi kot zaščita proti raku. Ima pa tudi negativne strani, sploh kadar se začne nalagati v različna tkiva, npr. mišice, sklepe,…

“Vzroke zakaj do tega prihaja težko opredelimo. Kalcinacije lahko nastajajo po raznih poškodbah, predvsem med športno dejavnostjo, težave nastanejo tudi zaradi obrabe, zlasti pri ljudeh, ki opravljajo ponavljajoče se gibe (dvigovanje, prenašanje, delo za računalnikom …). Pojavljajo se tudi ob operacijah po vstavitvi endoprotez kolkov, pa tudi različne dedne bolezni so lahko vzrok.

                                                                                                                                  – Jože Majes”

 

Kalcinati nastajajo tudi pri putiki in vnetjih sklepov, kot npr. pri revmatoidnem artritisu. Če pa se kalcinati odlagajo v žilno steno pa privede do arterosklorze. Kalcinacije se pojavljajo največkrat v predelu rame, kolka, stopala (trn v peti), ter v predelu ahilove tetive. Pojavlja se tudi na notranji strani kolen, na rebrih, pa tudi ledvični kamni so ena izmed oblik odlaganja kalcija.

 

Kalcinati nastajajo tudi pri putiki in vnetjih sklepov, kot npr. pri revmatoidnem artritisu

Kalcinacije so lahko v mirujočem stanju in sploh ne delajo nikakršni težav. Kadar pa kalcinacija preide v “aktivno stanje”, pa to vodi v akutno  hudo bolečino, predel lahko popolnoma otrdi.

Raziskave sicer kažejo, da sama hrana naj nebi bila vzrok za nastanek kalcinacij. npr. mleko ne bo privedlo do kalcinacij v telesu. Vseeno pa se ljudem, kateri imajo to težavo svetuje da malo bolj pazijo pri prehranskih navadah. Priporoča se uživanje zelenjave in sadja, bolj malo maščob, veliko polnozrnatih živil in živil s kalcijem. Odsvetuje se sol, sladkor, rdeče meso in transmaščobe ter maščobe omega-6. Svetujemo uživanje uravnotežene prehrane glede na potrebe našega telesa, vsekakor po zdravi pameti.

Kako preprečiti kalcinacijo?

Paziti moramo kako premikamo roke, da torej ne poškodujemo ramenskega sklepa in ne natrgamo mišic v njem. Priporoča se postopno razgibavanje ramenskega obroča in čim manj odročnih gibov nad višino prsnega koša. Enako velja tudi če se težave pojavljajo v predelu stopala, ahilove tetive, ali kolka, kolena,… Težave se lahko večajo, razlogov pa je lahko več: preobremenitev, poškodba nastopi zaradi vnetja mišic in tkiv na kosti ali natrganje mišice. Če poškodbe ne zdravimo, pa temu sledi še kalcinacija.

Poleg razgibavanja in pazljivosti pri vsakodnevnih obveznostih, priporočamo pitje čajne mešanice JM 153 Topilnik, ki pomaga topiti kalcij, ki se nabira na teh mestih. Sestavljen je iz rastlin: potrošnik korenina, jetičnik, ptičja dresen, regratove korenine in kopriva korenine. Najprej popijemo eno vrečko in potem za en teden prekinemo pitje. Če težava še ni do konca ozdravljena, Jože Majes svetuje, da kuro še enkrat do dvakrat ponovimo, dokler popolnoma ne odpravimo bolečin.

Glede na povratne informacije ljudi s takšnimi težavami, zelo pomaga tudi sočasno masiranje z ajurvedskim mazilom Balm MA728. Balm je sestavljen iz eteričnih olj preko 50 različnih rastlin, ki so zmešana skupaj z osnovo. Osnovo predstavljata kafra in sezamovo olje, ki omogočata hitro in globoko prodiranje eteričnih olj v telo. Tam očisti nečistoče, ki povzročajo bolečino, odpre mikrokanale in odstrani odmrlo, poškodovano tkivo. S tem omogoči, da se telo lahko začne regenerirati in graditi nove celice. Mazilo Balm torej pomirja bolečino in hkrati obnavlja tkivo na zelo globokih ravneh, kar je pri kalcinaciji najbolj pomembno. Ta izdelek imamo tudi v obliki olja. Se še lažje vmasira in deluje še močneje  BALM olje MA 628.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 153 TOPILNIK

>> MA 728 BALM MAZILO

Related Posts