Interno Gradivo Zelišča

JM 703 ŠENTJANŽEVO OLJE

JM 703 ŠENTJANŽEVO OLJE

 

Priprava olja

Ljudje, ki se sami odločajo za pripravo olja iz cvetov šentjanževke (Hypericum perforatum), morajo vedeti da raste v Sloveniji kar nekaj križnic, med katere spada tudi šentjanževka.

Niso vse rumeno cvetoče rože, ki cvete konec junija, šentjanževke, pa čeprav so ji zelo podobne. Ozkolistna krčnica ne vsebuje skoraj nič hipericina, značilnega rubinskega barvila. V gorah rasteta dlakava in gorska krčnica, ki sta bogati s hipericinom, ljudje pa ju ne priporočajo uporabljati za čaje. Mi torej nabiramo cvetove in nabrekle cvetne brste šentjanževke, ki praviloma zacveti na nadmorski višini 200m okrog 25. junija ob kresu. Raziskave kažejo, da vsebuje šentjanževka največ hipericina na 800 m nad.v. in više. Če takšen cvet pomečkamo s prsti, imamo te takoj povsem rdeče.

Olje pripravimo izključno iz svežih cvetov in brstov. Samo takšno olje bo imelo tisto pravo rubinsko rdečo barvo. Ko gremo nabirat cvetove, moramo imeti v nahrbtniku tudi primerno velik steklen kozarec in olje.

Kozarec velikosti 1 do 5 litrov do vrha napolnimo s sveže nabranimi cvetovi  in brsti šentjanževke. Nič ne tlačimo. Ko je posoda polna jo zalijemo s hladno stiskanim olivnim oljem. Posodo zapremo. Kozarec doma postavimo na sonce, kjer naj stoji 40 dni. Vmes vsebino nekajkrat premešamo. Po 40 dneh olje precedimo in v stiskalnici dobro stisnemo. Le s pomočjo stiskalnice ali za to primernega stroja iztisnemo iz namoka vse olje. Na koncu je kaplja iz stiskalnice le še čisti hipericin. Po sedmih dneh olje še enkrat prelijemo in ga damo v temen prostor.

Naj še enkrat poudarimo, da olje iz posušenih cvetov šentjanževke nima prave barve niti ni tako učinkovito. Pri nas na Plavici spremljamo cvetenje šentjanževke v Kočevskem rogu, in  ko je vreme lepo in suho, se vsi podamo nabirat cvetove.

Uporaba šentjanževega olja

Uporabljamo ga preventivno proti sončnim in drugim opeklinam, za zdravljenje odrgnin, podpludbah, prležaninah, oteklih žlezah, revmi, išijasu, bolečinah v križu, izvinih, izpahih, zlati žili ali hemeroidih (tako notranjih kot zunanjih), proti kamnih v žolču in v mehuru.

Masaža z šentjanževim oljem ugodno vpliva pri boleznih hrbtenice, obrabi hrustanca med vretenci in sklepi, pomaga pri pikih žuželk. Pri revmi si v prizadeto mesto najprej vtremo tinkturo arnike ali koprive, potem si 2-krat po 30 minut vtiramo v prizadeto mesto olje šentjanževke. Tako vtiranje je potrebno tako pri revmi kot pri revmatoidnem artritisu in spondiličnih težavah. Šentjanževo olje je odlično sredstvo za zdravljenje glivičnih vnetij spolnih organov.

 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 703 ŠENTJANŽEVO OLJE