Interno Gradivo Članki

JM 400 TINKTURA ARNIKE

JM 400 TINKTURA ARNIKE

Arnika je zeljnata trajnica, ki zraste od 20 do 70 cm visoko. Cvetovi so značilno rumene barve in se pojavljajo med majem in avgustom. Za uporabo so primerni sveži in posušeni cvetovi. V glavnem se uporabljajo le cvetovi, ki jih sušimo v senci. Manj se uporablja cela rastlina korenina. Obstaja več kot 30 različnih vrst arnike, med najbolj znane pa sodijo travniška (Arnica chamissonis) in gorska arnika (Arnica montana). Največ zdravilnih učinkovin najdemo v gorski arniki, v vseh ostalih vrstah je manj.

KAKO PRIPRAVIMO TINKTURO ARNIKE:

Tinkturo arnike izdelujemo iz cvetov arnike in od 45 do 55% tropinovca ali sadjevca. Za liter arnike potrebujemo 100g posušenih cvetov arnike in 900 g tropinovca ali sadjevca.

V steklen kozarec velikosti 1,5 do 2 l stresemo sveže cvetove arnike in jih zalijemo z zgoraj omenjenim žganjem. Posodo zapremo in jo damo za 21 dni na polico. Po teh 21 dneh tinkturo precedimo jo nalijemo v temno steklenico in shranimo v temno omaro. Takšno tinkturo se lahko uporablja najmanj 3 leta.

UPORABA:

– Arnika vsebuje arnicin in kar precej čreslovin. Glede na izkušnje je Arnika še vedno najboljše zdravilo za zdravljenje odprtih ran. Celi rane.

– Arniko se priporoča kot razkužilo. V ta namen tinkturo arnike zmešamo s prekuhano vodo v razmerju 1:20.

– Arniko se prav tako priporoča proti bolečinam (mišičnih in sklepnih bolečinah), kot za pripravo kože pred utiranjem olja iz šentjanževke. (najprej zmasiramo boleč predel s tinkturo arnike – odpre pore na koži; utiramo do suhega; potem pa takoj čez utiramo šentjanževo olje, čim dlje časa; samo olje šentjanževke koža zelo težko vpije )

– deluje kot dražilo, močno prekrvavi kožo ali sluznico (v obolelem tkivu prepreči krvni zastoj in pospeši vsrkavanje krvi zunaj žil)

– lahko se uporablja za obkladke pri kožnih vnetjih (po piku žuželk, ožigih meduz, turih, oteklinah zaradi poškodb, zvinih, udarninah, podpludbah, povrhnjem vnetju ven, za izpiranje ustne in žrelne sluznice)

Raziskave so pokazale, da deluje uničevalno na nekatere bakterije in ima protivnetne lastnosti.

Znanstveniki so v Arniki odkrili določene srčne strupe, zato se uživanje Arnike odsvetuje. Že majhno predoziranje lahko predvsem srčnim bolnikom škoduje. Notranja uporaba, se vsekakor odsvetuje, oz. se svetuje kot zelo razredčena.

Osebe, katere so občutljive, alergične na košarice (kamilico, rman, ognjič, ameriški slamnik), arnike ne smejo uporabljati, saj bo izzvala reakcijo.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ