ISLANDSKI LIŠAJ

Centraria islandica

 

Islandski lišaj ne spada med višje rastline, ampak med lišaje. Ljudje, ki hodijo v hribe, ga dostikrat zamenjajo s tistimi lišaji, ki padajo na tla iz smrek. Za nepoznavalce med lišajema ni velike razlike. Treba pa je vedet, da ta rastlina raste vedno na tleh. Izjemoma sem ga našel pod ruševjem na vlažnem delu debla tik nad tlemi, Pri nas ga najdete v gorah, nekje med 1300m do 2000m nadmorske višine. Raste med ruševjem, pod macesni, na suhih sončnih ledinah, kjer je zemlja pusta. Ko ga začnemo iskati, prvega težko najdemo. Ko pa se oko privadi, vidimo, da ga je kar precej. Dobro se zna skriti me nizke trave. V suhem vremenu, pa nam cvili pod nogami.
islandski lišaj

Islandski lišaj najdemo največkrat v za dlan velikih kupčkih. Značilno zanj je, da je zgoraj olivno zelen, spodaj pa skoraj bel. Ko ga posušimo, postane bodeč in se težko zmelje v prah. Rastlina vsebuje do 50% sluzi, velike količine vitamina B12, kar je zelo pomembno pri zdravljenju slabokrvnosti. Vsebuje tudi velike količine joda, kar je zelo pomembno pri boleznih ščitnice.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

 

Najpogostejši izdelki, ki so jih kupovali bralci članka:

GLINENO BLATO 1,7KG

12.95
Medtem, ko je za notranjo uporabo gline pomembno, da je le ta mikrobiološko pregledana, za zunanjo to ni pomembno. Nakopljemo

JM 446 BLAŽENA SITA KAPLJICE

28.90
Vsebina: zeliščni rastlinski izvleček Pakiranje: 100ml Tip izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščni rastlinski izvleček Sestavine: Islandski lišaj, črna detelja, cimicifuga,

MA 631 ŠČIT, 45G

59.85
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 2x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.

One thought on “Islandski lišaj

Comments are closed.