HRIPAVOST IN IZGUBA GLASU

Hripavost največkrat povzročajo huda prehladna obolenja, katerih zdravljenja se ne lotimo resno ali pa prehitro prenehamo z zdravljenjem. Dostikrat tudi pretiravamo z obremenitvijo glasilk, bodisi s petjem ali govorjenjem. Če predolgo obremenjujemo glasilke, si lahko trajno poškodujemo glasilke – postanejo lahko zadebeljene in pride do vozličkov. To je lahko posledica nezdravljenih pogostih pojavov izgub glasu. Seveda je pomembno, da čim prej reagiramo in začnemo hripavost zdraviti, da vse skupaj ne privede tak daleč, ko je rešitev le še operacija.

Dejavniki , kateri vplivajo na glas:

– glasovna obremenitev na delovnem mestu in v prostem času; pomembno je ravnotežje med glasovno zmogljivostjo in obremenitvijo

– ponavljajoča se vnetja zgornjih in spodnjih dihal, lahko spremenijo stanje sluznice in glas

– mikroklimatske spremembe(temperatura, kemijske, mehanske ali alergijske narave)

– škodljive razvade: kajenje, alkoholne pijače…spremenijo sluznico  grla, dihal in prebavil

– alergije, povzročajo otekanje sluznice in povečano izločanje sluzi, kar vpliva tudi na glas

– zdravila; nekatera sintezna zdravila vplivajo na kakovost glasu, saj sušijo sluznico grla

– hormoni(če niha raven hormonov, lahko oteka sluznica glasilk), ščitnični hormoni (pri pomanjkanju se pojavi močnejša oteklina glasilk)

– vračanje želodčne kisline do žrela, gastritis

– težave z vratno hrbtenico povzroča napetost vratnih mišic in posledično tudi napetost notranjih grlnih mišic

– psihološki dejavniki (reakcija na strah, zaskrbljenost, stres, depresija…)

HRIPAVSOT

Kako si lahko pomagamo na naraven način?

Skrb za glas je glasovna higiena, ki naj bi jo upoštevali vsi, še posebno pa tisti, ki opravljajo delo z glasovno obremenitvijo, kot so pevci, igralci, napovedovalci, učitelji, vzgojitelji, duhovniki, prodajalci, telefonisti… Vsak dan je treba zaužiti dovolj tekočine kot najbolj primerna je voda, ki naj bi je zaužili vsaj liter in pol do dva litra dnevno. Izogibati se je treba snovem, ki dražijo sluznico dihal, kot so cigaretni dim, kemikalije, prah …

Zelo slabo za glas je hrupno okolje saj sili govorca ali pevca h preglasnemu govorjenju in petju. Glasovno obremenitev je treba prilagoditi svojim zmogljivostim in se razlikujejo od osebe do osebe. Svojega glasu ne smemo zlorabljati (prehiter in preglasen govor, šepet, oponašanje živali, kričanje, pretirano petje in petje izven svojega obsega).

Za dober dih je potrebna redna telesna aktivnost.

Hripavost zahteva glasovni počitek. Kadar smo prehlajeni, je treba molčati, glasilk se ne sme obremenjevati. Ravno to je najpogostejša napaka mnogih pevcev in govorcev, ki lahko vodi k dolgotrajnim glasovnim težavam.

Najbolj pomembno je, da smo pozorni že pri preventivi in nikakor ne vdihujemo hladnega zraka skozi usta, po tem ko glasilke bolj obremenjujemo in so razgrete. Takrat je namreč največja možnost, da ostanemo brez glasu.

Od nekdaj je veljalo, da je repik ali gladišnik rastlina pevcev. Čeprav je gladišnik predvsem dober za zdravljenje jetra in žolča, se obnese tudi pri zdravljenju glasilk. Pri onemoglih glasilkah je veljalo piti tri skodelice poparka na dan in stanje se je uredilo.

Glede na naše izkušnje in znanje, svetujemo pitje čajne mešanice JM 114 Hrestač, ki je sestavljena iz bistvenih zelišč, ki zdravijo glasilke in vnetje. To so rastline: sporiš, repik in materina dušica. Čaj pijemo najprej 3 tedne in ko popijemo prvo vrečko čaja, naredimo 1 teden pavze. Po enotedenski pavzi lahko kuro po potrebi ponovimo.
Poleg omenjenega čaja priporočamo, da si trikrat dnevno s prstom nanesemo v grlo prah divjega kostanja JM 501. To delamo toliko časa, dokler se stanje ne popravi. Prah divjega kostanja namreč pomaga zdraviti vneto sluznico in glasilke.
Za zdravljenje glasu so zelo priročne tudi ayurvedske pastile Zveneče grlo. Vedno jih imate lahko s sabo in po potrebi poližete 1 do 2 pastli naenkrat. Zdravijo grlo, povrnejo glas, delujejo proti hripavosti.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> ČAJ HRESTAČ JM 114
>> PRAH DIVJEGA KOSTANJA JM 501
>> AYURVEDSKE PASTILE ZVENEČE GRLO

 

Related Posts