Jožetovi nasveti

HUMANI PAPILOMA VIRUS – HPV

 HUMANI PAPILOMA VIRUS – HPV

Največkrat v povezavi z nazivom HPV, pomislimo na raka materničnega vratu. Realno pa je HPV ena najpogostejših prenosljivih bolezni, ki se pojavi pri polovici spolno aktivnih ljudi. Pogosto prenašajo osebe, katere se sploh ne zavedajo, da imajo to okužbo v sebi. Tisti, kateri pa imajo izražene simptome, se le ti kažejo v obliki bradavic na splovilu, včasih tudi drugje po telesu (obrazu, rokah, stopalih). 

Kako se HPV prenaša in kako pogoste so okužbe?

HPV  se prenaša s telesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, najpogosteje pri spolnih odnosih (vaginalni, analni, oralni). Večina spolno aktivnih oseb se vsaj enkrat v življenju okuži s HPV. Večina se okuži še predno se prvič spolno aktivni, zato je pogostost okužb najvišja med mladostniki, starimi med 15 – 25 let. Okužba je pogostejša pri moških kot pri ženskah.

Telo ponavadi samo premaga okužbo s HPV, ponavadi že predno se pojavijo simptomi in na takšen način, ko oseba sploh ne ve, da je obolela, prenese še na drugo osebo.  Najnevarnejša oblika virusa lahko povzroča tudi pred rakove ali rakove spremembe na materničnem vratu. Rak materničnega vratu se razvije lahko tudi šele čez čas (tudi čez 20 let po okužbi s HPV). Redni odvzemi brisov PAP so še kako pomembni za pravočasno odkrivanje in zdravljenje.

Okužbe s HPV so pogostejše pri tistih, kateri imajo veliko spolnih partnerjev. V redkih primerih se lahko okužba prenese z okužene matere na novorojenčka ob porodu.      – Jože Majes

Zato, res svetujemo zdravo spolnost in redne ginekološke preglede, ki naj vključujejo odvzeme brisov. Z odvzemom brisa materničnega vratu lahko izbrani zdravnik, ginekolog ocenjujejo sluznico in s tem zaznajo morebitne spremembe celic sluznice, ki bi lahko pomenile pred rakove ali rakove spremembe.

Ker okužba s HPV poteka brez značilnih simptomov in znakov, marsikdo sploh ne ve, da je okužen. Pri večino 90% okužb v dveh letih spontano mine, pri nekaterih 10% pa se lahko razvije dolgotrajna okužba s HPV, ki lahko vodi v nastanek genitalnih bradavic ali določenih rakov.

Kako zmanjšati možnost okužbe s HPV?

Princip zdrave in varne spolnosti:

  • abstinenca oz. spolni odnosi s partnerjem, ki ga poznamo in mu zaupamo
  • bodite zvesti
  • uporaba kondoma (pomembno zmanjša možnost tveganja okužbe, vendar ne povsem, saj prisotnost HPV je tudi na drugih mestih kože in sluznice)

Kakšni so znaki okužbe s HPV?

  • večinoma poteka brez značilnih simptomov ali znakov
  • okužbe z manj nevarnimi različicami HPV lahko povzročijo genitalne bradavice. Te se kažejo kot bradavičasti izrastki ali cvetačaste tvorbe, ki se pojavljajo v predelu splovil, rodil in zadnjika. Genitalne bradavice se pojavijo ponavadi nekaj mesecev po okužbi. Manj nevarne različice HPV  se povezuje tudi z nastankom papilom grla – te povzročajo hripavost in težave pri dihanju.
  • dolgotrajne okužbe z nevarnejšimi različicami HPV lahko vodijo do predrakovih in rakovih sprememb v področju splovil, rodil, zadnjika in ustnega dela žrela. Od okužbe do razvoja bolezni načeloma poteče več let. Od rakovih sprememb je najpogostejši rak materničnega vratu. Prvi simptomi se pojavijo pozno in se lahko kažejo kot krvavitev oz. rjavkast izcedek (po spolnem odnosu, med menstrualnim ciklusom ali v pomenopavznem obdobju), dolgotrajen smrdeč izcedek, bolečine med spolnimi odnosi, bolečine v spodnjem delu trebuha.

Kako si lahko pomagamo pri tej okužbi na naraven način?

  • svetujemo vam uživanje, pitje čajne mešanice JM 210 PAP. Ta čajna mešanica je sestavljena iz naslednjih zdravilnih rastlin: plahtica, krvomočnica, materina dušica, njivska preslica in plavica. Ta čaj se pripravi 1 liter po navodilih in ga popijete po požirkih skozi dan 3 tedne. Po 7 dnevni prekinitvi lahko kuro ponovimo.
  • zraven svetujemo uživanje tudi Ayurvedskih zeliščnih tablet MA347 MENSTROMNAP. Ti zeliščni tableti učinkovito delujejo pri vseh težavah povezanih z menstruacijo ( PMS, miomi, beli tok, bolečine in krči maternice). Pomembno vplivajo na obnovo reproduktivnih tkiv, uravnavajo hormone; pomlajujejo celice in gradijo mladostnejše telo – vplivajo na regeneracijo celic. Te bi svetovali uživati 2x dnevno po 2 zeliščni tableti.
  • in pa za celotno telo svetujemo uživanje Paste Amrit Kalash MA4. Ta vsestransko krepi organizem, izboljšuje zdravje ter počutje, zmanjšuje posledice staranja, krepi imunski sistem ter ustvarja ravnovesje v duhu in telesu. Redno vsakodnevno uživanje Maharishi Amrit Kalasha je koristno za vse, ki želijo ohranjati svoje zdravje, umske sposobnosti ter počutje na vrhunski ravni. Hkrati pa je zelo priporočljiv tudi za tiste, ki želijo svoje zdravje izboljšati. Še posebej je primeren za ljudi, ki so pod stresom, za ljudi z različnimi kroničnimi obolenji ter za ljudi, ki želijo zmanjšati škodljive stranske učinke jemanja sodobnih zdravil. Raziskave so pokazale, da je izjemno koristen tudi pri onkoloških bolnikih za zdravljenje rakovih obolenj.
Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 210 PAP

>> MA 347 MENSTROMAP

>> MA 4 AMRIT KALASH