HOLESTEROL – TRIGLICERIDI

Kaj je holesterol?

Holesterol je ena od glavnih maščob v krvi, poleg trigliceridov in je v našem telesu nepogrešljiv. Gre za maščobi podobno snov, ki naravno nastaja predvsem v jetrih, v telo pa ga vnašamo tudi s hrano živalskega izvora. Dejstvo je, da holesterol nujno potrebujemo, saj je sestavni del celičnih membran in sodeluje pri izdelavi določenih hormonov in tudi vitamina D. 

 

 

 

 

 

 

Poznamo 2 vrsti holesterola. Tako imenovani dobri holesterol (HDL), ki ga naše telo nujno potrebuje in pomaga pri ohranjevanju optimalne ravni holesterola v žilah. Poznamo pa tudi slabi holesterol (LDL), ki se nabira na žilnih stenah in nam povzroča zdravstvene težave.

Optimalne vrednosti holesterola v krvi so:

 • Skupni holesterol : manj kot 5mmol/l
 • Holesterol LDL: manj kot 3mmol/l
 • Trigliceridi: manj kot 1,7mmol/l
 • Holesterol HDL: več kot 1mmol/l pri moških
 • Holesterol HDL: več kot 1,2mmol/l pri ženskah

Najpogostejši vzrok zvišane ravni maščob v krvi je:

 1. nepravilna prehrana,
 2. drugi dejavniki tveganja pa so debelost,
 3. nekatere podedovane lastnosti in
 4. pomanjkanje telesne aktivnosti.

Holesterol lahko ogrozi naše zdravje le, če ga je v krvi preveč. Odvečni holesterol se namreč odlaga zlasti na steni arterij, kjer povzroča postopno zožitev in končno zamašitev žile. Vse raziskave kažejo, da je zvišana krvna raven holesterola močan dejavnik tveganja za napredovanje aterosklerotičnih sprememb na žilju in razvoj srčne in možganske kapi.

Kako si lahko pomagamo s prehrano?

Priporočamo, da ste pozorni pri prehrani in se vsaj za nekaj časa držite diete, ki izključuje iz jedilnika naslednje:

 • meso, zlasti mastno rdeče meso in mesni izdelki (klobase, mesne pite,…)
 • polnomastni sir in mleko, maslo
 • izdelki na osnovi kokosa (kokosovo olje, mleko in smetana)
 • pecivo, sladice in piškoti
 • ocvrte jedi
 • jedi z veliko konzervansov
 • jedi iz bele moke (kruh, testenine,…)
 • uživajte čim manj soli
 • odsvetuje se tudi pitje kave, zelenih čajev, gaziranih in alkoholnih pijač

Priporoča pa se:

 • bela riba
 • vegetarijanske beljakovine (stročnice, fižol, tofu)
 • če že uživate rdeče meso naj bo pusto, vidno maščobo odstranite
 • uživajte raje pol posneto ali posneto mleko, mleko iz oreškov
 • namesto masla, uporabljajte rastlinska olja, – sončnično, repično in rastlinsko olje
 • namesto kokosovega olja uporabljate oljčno olje
 • uživajte čim več zelenjave in sadja

Povišan holesterol v krvi – vse bolj pogost spremljevalec moderne družbe / Blog | Blog - Malinca.si

Kako lahko na naraven način uravnavamo holesterol v krvi?

Jože Majes na podlagi svojega znanja in bogatih izkušenj za uravnavanje holesterola in trigliceridov v krvi svetuje uživanje razredčenih ČESNOVIH KAPLJIC JM 405. Alini, ki si v česnu, so močni antioksidanti, zato Jože velikokrat priporoči uporabljati česnove kapljice kar redno vsak dan, tudi če nimamo težav s holesterolom. Ima namreč zelo široko delovanje: dviguje splošno imunsot, proti notranjim parazitom, ščiti proti raku, odpravlja notranje glivice, uravnava krvi pritisk, redči kri, zdravi ožilje, čisti jetra, odpravlja napihnjenost, pomaga pri izgubi kg…

Česen uporabljen za kapljice je delno pridelan pri nas, delno pa na sosednji ekološki kmetiji, torej ima eko certifikat. Za kapljice prav tako uporabimo rastlinski glicerol, zato so primerne tako za odrasle kot otroke. Človek, težak okrog 70 kg, naj bi jemal kapljice 3-krat dnevno po 20 kapljic s toplo vodo vsaj pol ure pred jedjo. Pri drugačni telesni teži sorazmerno zmanjšate ali povečate doziranje. V kolikor imate zdravila za redčenje krvi, potem lahko jemljete polovično dozo kapljic, prav tako vsaj 3 mesece. Če imate bolj občutljiv želodec, vam tudi česen lahko malo podraži želodec, tako da ga zjutraj ne uživajte na tešče, ampak raje 1 uro po zajtrku.  Po naših in tradicionalnih izkušnjah, je kapljice dobro uporabljati 3 mesece, saj delujejo naravno in temeljito, zato potrebujejo malo več časa.

Zelo priporočljivo je kapljice kombinirati s čajno mešanico JM 151 MLADOST, ki še dodatno pomaga, da se holesterol hitreje uravna in da se telo zares celostno zdravi. Izkušnje kažejo, da pri nekaterih to pozdravijo po mesecu dni, eni po šestih mesecih, drugi po enem letu. Je pa res, da ljudem vedno priporočamo tudi primerno dieto. Ko pa se enkrat uravna, se načeloma več ne dvigne. Do takrat je potrebno kapljice uživati brez prekinitve.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča za to težavo naslednje izdeleke: Poleg omenjenih 2 preparatov lahko za uravnavanje holesterola uživate tudi ayuvedske tablete MA 1596.

Če imate morda poleg težav s holesterolom tudi še težave z revmo in povečanimi venami, potem vam svetujemo uživanje Zeliščni tableti Venomap MA344.Pozitivni učinki na ožilje se kažejo v izboljšanju krčnih žil, vnetih žil in venskega popuščanja.

Drugi primerni zeliščni tableti pa imajo oznako MA1779KARDIPROTEKT. Ti zeliščni tableti so primerni za zaščito srca, pomagajo znižati tlak, ter znižujejo holesterol. Pakiranje vsebuje 60 zeliščnih tablet.Uživajo pa se po 1 zeliščno tableto 2x dnevno s toplo vodo pol ure pred obrokom, zjutraj in zvečer.

Jože pravi: „Je pa res, da se nekomu holesterol in trigliceridi uravnajo po mesecu dni, drugemu po šestih mesecih, spet drugim po enem letu, tako da bodite vztrajni…”

Stres ni eden od neposrednih vzrokov za povišan holesterol, lahko pa poveča telesno obremenitev tistih z nezdravo prehrano in življenjskim slogom. Da ohranite zdravo srce, razmislite o spremembi prehrane in bolj pogosti telovadbi, ker vam bo to pomagalo pri soočanju s stresom. Pomembno je tudi, da se dobro naspite in spočijete, kadar je to potrebno!

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

> ČESNOVE KAPLJICE JM 405
>> ČAJ MLADOST JM 151
>> AYURVEDSKE TABLETE MA 1596

>> MA 1779 KARDIPROTEKT

>> MA 344 VENOMAP

Related Posts