HIMALAJSKA SOL

HIMALAJSKA SOL je blaga in okusna sol izvira iz vznožja južno-zahodnega dela himalajskega hribovja. Gre za eno najstarejših najdišč soli v Pakistanu. Himalajska sol je nerafinirana, ročno obdelana in na soncu sušena sol. Zaradi večje vsebnosti železa je oranžno-bele barve.

S himalajsko soljo, ki jo ročno izkopavajo ob vznožju Pakistana, lahko naredimo tudi fiziološko raztopino in jo uporabimo za čiščenje nosne sluznice ob prehladu. Njene učinkovine naj bi delovale pri vzdrževanju ravni sladkorja v krvi, pomagale pa naj bi tudi pri uravnavanju prebave.

Pravijo tudi, da himalajska sol pomlajuje naše telo, ki ga napolni z energijo, nevtralizira ter čisti. Spodbujala naj bi tudi delovanje jeter, žolča in ledvic.

V kuhinji jo lahko uporabljamo pri pripravi raznovrstnih jedi – na primer pri ribjih in mesnih jedeh, začinjanju zelenjave, juh, pa tudi pri pripravi nekaterih sladic in napitkov. Njen okus se prilega vsem jedem, zato je v kuhinji vsestransko uporabna.

Učinki himalajske soli:

– izboljšuje delovanje respiratorne poti
– odpravlja težave z dihali
– izboljšuje kakovost spanca
– upočasnjuje staranje
– uravnava pH-vrednost organizma
– poveča spolni libido
– ščiti srce in krvne žile pred obolenji

Kuhinjsko sol pridobivajo bodisi iz kamene slane rude ali iz morske vode. Z izparevanjem v velikih plitvih bazenih pridobivajo kristalno morsko sol, z izparevanjem podzemnih slanih vod pa se pridobiva drobna kuhinjska sol. Morska sol ni predelana kot kuhinjska, njeni naravni minerali tako ostanejo nedotaknjeni.

Kamena sol, kot je himalajska, pa je nekoliko drugačna. To namreč pridobivajo v rudnikih soli, kjer so pod globino nekaj sto metrov ohranjeni ostanki kamnin, na katere se je nalagala sol iz izparelega morja. Zaradi tega velja prepričanje, da je ta sol tudi bolj zdrava kot navadna.

Kako uživati himalajsko sol?

Četrtino večjega kozarca napolnite s himalajsko soljo, preostanek pa s filtrirano vodo. Kozarec pokrijte s plastičnim pokrovom (ne s kovinskim!), pretresite in pustite stati čez noč. Če se vsi solni kristali raztopijo, dodajte še nekaj soli. Raztopina je pripravljena, ko je vodi dodane toliko soli, da je nasičena in se sol več ne topi. Vsako jutro pred zajtrkom vlijte polovico čajne žličke te raztopine v kozarec arteške ali izvirske vode in napitek popijte.

Himalajske soli pa nikar ne uživajte prekomerno! Zaužijte je največ žličko na dan, vključujoč količino, ki jo zaužijete s hrano, saj prevelika količina soli škoduje zdravju.

Hraniti v temnem in suhem prostoru.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> HIMALAJSKA SOL, 900g