GORSKI VREDNIK

Teucrium montanum 

gorski vrednik

Gorski vrednik oziroma bolj znan pod imenom trava iva, spada med pol grme in je trajnica, ljubi kamenje in mediteransko podnebje.

Za to rastlino lahko povsem mirno trdimo, da jo v Sloveniji pozna bolj malo ljudi. Bolj znana je pri naših južnih sosedih, saj jo izredno cenijo. Ni branjevke v Dalmaciji, ki bi prodajala to drobceno rastlino, pa vam ne bi povedala znamenitega stavka: Trava Iva, trava živa, ćovjeka od mrtvoga probudila. S temi reki je preprosto ljudstvo hotelo še poudarit zdravilnost neke rastline. Z enim od rekov so hoteli tudi poudariti zdravilnost žajblja češ: kako je lahko nekdo sploh umrl, ko pa je imel na vrtu posajen žajbelj. Nekaj pa drži kot pribito: za zdravljenje žolčnika je gorski vrednik res prava rastlina.

Tudi ta rastlina ima rada gore, ki gledajo proti morju. Nazadnje smo ga nabirali in spoznavali na Slavniku nad Koprom. Na področju Reke ga je veliko na smučišču Platak in na Risnjaku.

To nežno rastlinico res ni težko zamenjati s kakšno drugo. Svojim učencem botanike vedno svetujem, naj si jo nekajkrat ogledajo, da jim ne bo ušla iz spomina. Tudi to rastlino ljudje na različnih koncih Slovenije različno imenujejo. Na Solčavskem rečejo navadnemu vredniku urhovka, na Primorskem pa sem slišal, da so gorskemu vredniku pravili gorska urhovka.

Njegova zdravilnost je zelo cenjena pri obolenjih jeter, žolča in prebavil. Je izrazito grenka rastlina.

Na Plavici ga uporabljamo v čajnih mešanicah za zdravljenje žolča in jeter.

Za svetovanje ali naročilo pokličite:

07/30 66 830 ali 041/887362 oz. pošljite mail: info@k2m.si

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> GORSKI VREDNIK, 100g