GLINA ZA ZDRAVLJENJE

Glino, kot zdravilo so poznali že tisočletja pred nami. Nekaj tisoč let stari dokumenti pričajo o tem, da so egipčanski zdravniki uporabljali glino za zunanje in notranje zdravljenje vnetij in razjed. Prav tako so na telo polagali toplo blato iz Nila in s tem blažili poškodbe, ki jih je povzročala revma. Glino so uporabljali tudi kot antiseptično sredstvo pri balzamiranju in mumifikaciji teles. Veliko jo je uporabljal Hipokrat, pa znani duhovnik Kneipp. Še mnogo pred ljudmi, so glino odkrile živali. Nagonsko se divje živali, ko so bolne ali ranjene valjajo v glini ali pa pijejo glineno vodo. Iz lastnih izkušenj vem, da tudi domače živali raje pijejo vodo v kateri je glineni prah, kot pa navadno. In zakaj je tako ?

siva glina za pitje

Glina, ima kot živ organizem to lastnost, da nase vleče nečistoče. Ne glede nato, kako jo uporabljamo, bo našla mesto, kjer mora delovati in samodejno očistila naše telo in se kot taka izločila iz telesa. Glina je sestavljena iz mešanice naravnih materialov v sledeh, ki zaradi svoje kemijske sestave poskrbijo za naravno čiščenje organizma. Poleg tega, da je polna mineralov in zdravilnih snovi, nosi vsak njen delec energijo, ki jo prenese na nas, v primeru, da jo uporabljamo.

Tudi na naši kmetiji verjamemo, da je za zdravje najbolj uporabiti tisto, kar nam ponuja narava. Ravno zato pri svetovanju bolnikom velikokrat priporočamo uporabo slovenske gline, ki je garantirano kemijsko in biološko neoporečna. Zaupamo v to, da je najbolj naraven pripravek tisti, ki je narejen brez konzervansov, barvil in dišav, ki podaljšujejo rok uporabe. Prav tako smo tudi veliki zagovorniki uporabe domačih pripravkov iz zelišč, ki rastejo v naši okolici.

Na tem mestu bi radi izpostavili 3 različne oblike zdravljenja z glino, ki se jih pri zdravljenju na Kmetiji Plavica najpogosteje poslužujemo.

NOTRANJA RABA GLINE:

Glina učinkuje tako, da razstruplja, torej absorbira strupe in odstranjuje radioaktivne nabite delce iz našega telesa. Na tak način glina tudi celi rane in telesu daje več moči. Raztopino gline in vode priporočamo piti ljudem, ki jih dostikrat napenja. Namreč vzrok napenjanja je pogosto razpadajoča hrana, ki gnije v žepkih tankega črevesja. To gnitje povzroča pospešeno izločanje plinov in krče, posledično pa povzroči prekomeren nastanek prostih radikalov. Če je v telesu prostih radikalov preveč in to stanje traja dalj časa, potem je tveganje za nastanek kroničnih bolezni, tudi raka, veliko večje. Skratka vsekakor priporočamo narediti čistilno kuro s pitjem gline vsaj nekajkrat letno in tako preventivno poskrbeti za naše zdravje.

Zakaj je pitje gline tako priporočljivo?

  1. glina veže nase strupe in težke kovine ter pospeši njihovo izločanje
  2. glina aktivira splošno razstrupljanje telesa
  3. pitje gline vpliva na to, da je koža lepša in brez mozoljev
  4. pitje gline pomaga ohraniti moč in dobro počutje
  5. glina pomaga proti alergijam
  6. glina zdravi vnetja in razjede na sluznici želodca, prebavil

 

Siva glina v prahu

Notranje uporabe ali pitja gline se lahko lotimo iz povsem preventivnih razlogov in sicer kot očiščevalne kure za telo. Tudi , če se sicer počutimo dobro, bomo naredili veliko uslugo naši prebavni poti, če bomo 3 tedne vsakodnevno popili en do dva decilitra glinene vode. S tem, ne samo, da bomo zaščitili želodec in črevesno sluznico, ampak bo glina sprala tudi črevesne obloge, ki se tam nabirajo kot posledica nezdrave in nepravilne prehrane ter stresa. Najbolje, če se kure lotimo ob prehodih letnih časov, saj smo takrat še posebno ranljivi. Priporoča se kuro narediti 4 x letno. Lahko jo pije cela družina, odrasli in otroci.
Glino za pitje si pripravimo tako, da v glinen lonček natočimo 1-2 dcl vode in vanj vsujemo 1 čajno leseno žličko gline v prahu. Premešamo in pustimo stati vsaj 3 ure, najbolje pa kar čez noč. Zjutraj še enkrat premešamo in spijemo. Spijemo lahko samo glineno vodo, goščo pa, če nam je neprijetno lahko tudi zavržemo. Dobro je, če to naredimo na tešče, saj ima potem glina lažjo pot pri delovanju. Pomembno je, da pri pripravi gline nikoli ne uporabljamo plastičnih ali kovinskih žlic ali lončkov, saj se bo drugače sestava gline spremenila.

POMEMBNO:

Med pitjem gline in zaužitjem sintetičnih zdravil je potrebno narediti 2 uri premora!

Ljudem, ki imajo precej povišan krvni tlak svetujemo previdnost – če bi se med pitjem gline krvni tlak povišal, moramo s pitjem gline prenehati.

Tisti, ki so bili operirani na črevesju, ali pa imajo hujše črevesne težave, priporočamo piti le glineno vodo (nič ne premešajo).

” Vsako bitje na tem svetu ima “vgrajen”program samozdravljenja, kar lahko najbolj izrazito opazimo po vedenju živali. One namreč točno vedo, kaj jim koristi in kaj škoduje. Tudi pri hčerini zlati prinašalki opazujem, kako liže ostanke gline, ki padejo na tla med oblikovanjem gline…očitno čuti potrebo in zdravilno moč gline. Če dobro pomislim, živali tudi za zunanje zdravljenje, ko imajo nezaceljeno rano, odrgnino, instinktivno uporabijo glino…ko se povaljajo v blatu…                                                                                            – Jože Majes

ZUNANJA UPORABA GLINE :

Glineno mazilo

Za izdelavo glinenega mazila je najbolj priporočljivo uporabiti prečiščeno glino v prahu, saj ga ponavadi nanašamo na bolj občutljive dele kože. Če imamo doma prečiščeno glino v prahu, ki jo običajno uporabljamo za pitje, potem ji dodamo nekaj kapljic vode in dobimo mazilo, s katerim potem takoj namažemo prizadeto mesto. Seveda lahko poleg vode dodamo še nekaj kapljic rastlinskega ali eteričnega olja, da še povečamo zdravilno moč glinenega mazila. Za tiste, ki bi raje že kupili pripravljeno mazilo, je tudi to mogoče. Glineno mazilo je v priročni embalaži, ki jo lahko vzamete seboj na potovanje ali pa jo imate za vsak slučaj vedno v torbici. Mazilo je namenjeno takojšnji uporabi v primerih, ko nas težave presenetijo. Zaradi protivnetnega in antiseptičnega učinka in vpojne vloge mazila, lahko takšen pripravek uporabljamo kot čistilno masko za obraz, hitro ga lahko uporabimo, če nas naprimer piči čebela ali drugi insekti, kar zahteva hitro ukrepanje. Ravno tako je primerno za opekline, odrgnine ali površinske rane, pa naj so le te posledice padca ali pa slabega ožilja na nogah ali rokah. Uporabno je tudi v primeru težav z vnetji v ustni votlini in težav s kožo (akne, nečista koža,vodni mehurčki, gnojne tvorbe, razjede na koži…)

Naše izkušnje kažejo, da mazilo hitro zdravi kožne težave, kar pa je tudi logična posledica dejstva, da glina odstranjuje odmrle celice kože, ta se potem hitreje čisti in obnavlja.

Glineno blato

Pri zunanji uporabi glina dokazano deluje protirevmatsko, protiartrozno, antiseptično, protiradioaktivno … Mnogi so se z redno uporabo glinenih obkladkov izognili resnejšim operacijam.

Glino si lahko pripravimo v obliki glinene obloge ali kataplazme(kašaste zmesi), s tem, da vedno za pokritje uporabimo naravno tkanino, kot je bombaž ali lan. Glineno blato je primerno za zdravljenje zlomov, zvinov, bolečin v mišicah in sklepih, zamašenih karpalnih kanalih …

Glineno blato svetujemo narediti zvečer – namažemo na boleče/prizadeto mesto vsaj 1 cm debelo, preko ovijemo bombažno tkanino ki diha. Oblogo pustimo do zjutraj, potem pa jo izperemo. Medtem, ko se glina suši, deluje v globino tkiva, zato nikakor ne smemo za prekrivanje uporabiti materiala, ki ne diha. Postopek ponavljamo dokler težava ne izveni.

Kdaj si naredimo glinene obloge?

  • Kadar imamo težave s kostmi in mišicami: revma, bolečine v sklepih in kosteh, bolečine v hrbtenici
  • – Kadar imamo težave s celulitom, saj glina veže nase odpadne in odvečne toksine iz telesa, odvečno vodo ter poveča cirkulacijo krvi. V tem primeru svetujemo, da se zjutraj in zvečer namažete še z bršljanovim mazilom JM 306, ki ima moč krčenja vseh plasti kože in bo pospešilo zdravljenje.
  • Kadar imamo zobobol, otiščance, kurja očesa, menstrualne težave, ciste…

Kako se lahko s pomočjo gline rešimo glivic na nohtih?

Najprej je zelo pomembno, da imamo obuvala iz naravnih materialov, ki dihajo in se tako stopala ne potijo. Nositi je potrebno bombažne nogavice, brez umetnih materialov (poliestra, elastana), da se stopala ne potijo. Tisti, ki se jim že po naravi noge bolj potijo, svetujemo vsake toliko časa narediti kopel za stopala. V posodo natočimo toplo vodo, v katero vlijemo malce domačega kisa in dodamo eno pest sive gline v prahu (lahko tudi manjšo količino), vse skupaj premešamo in namakamo stopala 15 min. Potem si noge izperemo, nato pa pričnemo v prizadet noht in okolico nohta vtirati tinkturo divjega kostanja JM 401. Vtiranje tinkture izvedemo 2 krat dnevno, pri čemer naj vtiranje traja cca 5 min. Če želimo odpraviti glivice na nohtih, je potrebno biti vztrajen in res vsak dan vtirati tinkturo divjega kostanja. Vedno je dobro najprej zmehčati nohte v kopeli, ker bodo učinkovine divjega kostanja hitreje delovale na glivice.

ZMES GLINE V PRAHU IN ZDRAVILNIH RASTLIN:

Tudi takšne zdravilne zmesi so ljudje uporabljali že od nekdaj in z njimi celili rane ter blažili bolečine. Gre za sinergijsko moč mešanice – zdravilna glina + zdravilna rastlina. Pri nas na Kmetiji Plavica uporabljamo 3 takšne zdravilne pripravke:

GLINORAN JM 182 – zmes gline v prahu in islandskega lišaja (100g)

Takšen pripravek svetujemo ljudem, ki imajo težko celjive rane.Nekateri imajo rane odprte in sveže že dlje časa, tudi več let in zdravniki nikakor ne morejo pospešiti celjenja. Rane se jim celo povečajo in postanejo bolj globoke, zato velikokrat težava privede do amputacije. Vsekakor je Jože Majes s svojim znanjem in bogatimi izkušnjami na Kmetiji Plavica pozdravil že veliko takšnih ran.

Rano najprej očistimo z fiziološko raztopino ali jodom. Šele potem posujemo zmes gline in islandskega lišaja direktno na rano, da se vse skupaj zlepi in začne učinkovati. Glina rano suši, prihaja do krčenja in do celjenja. Tako celjenje povzroča bolečine, zato okolico rane namažete s smolnatim mazilom JM 300, ki pospeši pretok krvi in lajša bolečine. Ker se rana suši ne smemo vsakdan odstraniti obloge. Ko obloga postane vlažna ponovno posujemo pripravek na rano. Oblogo odstranimo šele ko se dobro osuši in prične sama odstopati. Rano lahko zaščitimo z gazo ali naravno tkanino, ki ščiti pred udarci. Več v knjigi Jožeta Majesa,  Zdravnik zdravi, narava ozdravi 1 del, str. 112.

JM 502 zmlete gabezove korenine (100g)

Ta pripravek uporabljamo pri čiščenju karpalnih kanalov v zapestju, pri zlomih, zatrdlinah in zvinih. Poudarjamo da je ta pripravek namenjen le zunanji uporabi. Gabezove korenine nabiramo pozno jeseni, jih posušimo in zmeljemo. Po priloženih navodilih si iz teh korenin naredimo nekakšno kašo, s katero si namažemo prizadeto mesto. Takšna kombinacija se lahko uporablja največ 15 dni, potem pa nadaljujemo samo z glino, brez korenin gabeza. Z veseljem povemo, da smo na takšen način preprečili že veliko operacij karpalnih kanalov.

Priprava: 1 jušno žlico korenin poparimo z 2 dcl kropa. po 10 minutah primešamo toliko gline v prahu da dobimo gosto kašasto zmes. Takšno oblogo si zvečer nanesemo na obolelo mesto in zjutraj odstranimo. Za zaščito uporabimo naravne tkanine. Uporabo gabeza svetujemo največ 10-15 dni zaporedoma, potem sledi vsaj 3 -mesečna prekinitev njegove uporabe. 

GLINOUST JM 503 – zmes gline v prahu in srčne moči (40g)

Gre za zmes, ki jo uporabljamo proti parodontozi in vnetju dlesni. Uporabljamo tako, da si na zobno ščetko posipamo pripravek, nato pa nežno vtiramo in masiramo dlesen.  Postopek ponavljamo toliko časa, dokler se težava ne pozdravi. Zmes obojega je zelo učinkovita, ker je pri parodontozi pomembno protivnetno delovanje gline in krčenje tkiva dlesni v prvotno stanje, ki pa ga povzroča srčna moč. Rezultati so res dobri.

S čistim prstom ali nežno mehko zobno ščetko nanesite prah srčne moči in gline direktno na dlesni po umivanju zob. Pustite nekaj časa na dlesni, nato pa izpljunite. 

 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> SIVA GLINA V PRAHU

>> GLINENO MAZILO

>> GLINENO BLATO

>> GLINORAN

>> JM 502 GABEZOVE KORENINE

>> GLINOUST JM 503