GABEZ

Symphytum officinale

 

ajda

Gabez je trajno zelišče, ki se pogosto tako razraste, da ga imajo ljudje za nadležen plevel. Rad ima mokro zemljo. Zanimivo, da ga pri učenju botanike v nekaterih pokrajinah Slovenije nisem srečal, da ga bi pokazal učencem. V starejših knjigah ga mnogi pisci priporočajo tudi za notranjo uporabo. Danes je zaradi vsebnosti pirolizidinskih alkaloidov odsvetovan za notranjo uporabo. Tudi pri zunanji uporabi naj se uporablja le 10 dni, potem pa tri mesece nič. Je pa res, da če se v sedestih dneh poškodba ne sanira, moramo poseči po drugih sredstvih. Nikoli nisem trdil da je gabez strupen, le previdno ga je treba uporabljati. Sicer pa je v tradicinalnem zdravilstvu nepogrešljiv.

Gabezu po domače rečejo tudi kostni celež. Ta naziv si je upravičeno pridobil, ker so si z njim ljudje tisočletja celili zlomljene in nalomljene kosti, izvine in izpahe.

Pri nas nadzemnih delov rastline ne uporabljamo. Snov, ki je tako zdravilna, je alantoin in tega je največ v korenini.

Korenine, ki so črne barve, kopljemo ali izorjemo pozno jeseni. Spomladi nakopane korenine, ki so zasluzele, ne uporabljamo. Izkopane korenine operemo, razrežemo in hitro posušimo na temperaturi do 60°C. Pri nas jih pozno jeseni sušimo na kmečki peči, rahlo odmaknjene od grelne površine. Ko se korenine dovolj posuše, da so lomljive jih zmeljemo. Dobimo siv prašek, ki je neprecenljivo zdravilo za mnoge težave. Prašek uporabljamo sam, ali pa v mepanici s prahom gline.

Mnogo je težav , ki jih gabez odpravlja.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Related Posts